Știri IT

Scandalul stirilor pe Facebook se clarifica, dupa publicarea unor documente interne

Facebook reprezinta un subiect de scandal destul de mare, dupa ce multiple rapoarte conform carora gigantul retelelor sociale efectueaza cenzura si manipulare a stirilor prezentate in sectiunea Trending de pe site.

Dupa ce The Guardian au publicat o sumedenie de documente interne ale Facebook, printre care si „Trending Review Guidelines„, procedurile prin care editorii – cunoscuti in interiorul companiei ca News Curators – selectioneaza stirile au fost detaliate.

Documentele arata cum interventia umana – si implicit, decizii editoriale – este prezenta in aproape fiecare pas al operatiunilor ce determina ce stiri sunt „Trending” pe Facebook.

  • O echipa de editori ce lucreaza pe ture, 24 de ore pe zi, are instructiuni despre cum sa insereze povesti in modului stirilor populare, si cum sa cenzureze subiecte timp de pana la o zi, pentru motive precum „nu reprezinta un eveniment rea”, dar care raman la discretia editorilor;
  • Echipa editoriala poate sa insereze un subiect ce genereaza multa atentie publica;
  • Facebook se foloseste de 10 surse de stiri pentru a determina daca o anumita stire are autoritate editoriala, precum BBC News, CNN, Fox News, The Guardian, NBC News, The New Your Times, USA Today, The Wall Street Journal, Washington Post, Yahoo News si Yahoo;

Facebook – prin intermediul vicepresedintelui operatiunilor globale, Justine Osofsky – au publicat un material informativ conform caruia algoritmul intern ce determina ce subiecte sunt populare pe Facebook, foloseste si un RSS crawler pentru a identifica stirile majore de pe internet.

Aceasta declaratie si materialele postate mai sus contrazic declaratia vicepresedintelui pentru cautari, Tom Stocky, conform careia modulul Trending este „proiectat pentru a afisa conversatiile ce se intampla pe Facebook”. Stocky a mentionat ca „nu inseram in mod artificial stiri in subiectele Trending”, fara sa remarce asupra folosirii unui feed RSS.

Mark Zuckerberg si-a impartasit si gandurile sale pe aceasta tema, sustinand ca „Nu am gasit nici o dovada ca acest raport este adevarat. Daca identificam ceva impotriva principiilor noastre, aveti garantia mea ca vom lua pasii necesari pentru a adresa situatia”.

In opinia noastra, acest mini-scandal pare a fi cam coincidental, dupa stiri despre cum Mark Zuckerberg urmeaza sa primeasca un „dar” de 32 de miliarde de dolari din partea companiei, si sa retina controlul asupra acesteia in acelasi timp.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button