Sateliți din lemn – Planul Japoniei de a reduce din deșeurile spațiale

Planeta noastră și ai săi sateliți de pe orbită sunt ca românii care își lasă gunoaiele pe casa scării. Iar asta îi îngrijorează pe oamenii de știință japonezi (nu, nu știu ei ce fac românii).
Universitatea din Kyoto se alătură unei companii forestiere pentru începe dezvoltarea unei linii de sateliți făcuți din lemn, iar planul ar fi lansarea unui astfel de satelit pe orbită până în 2023.
Motivul acestui concept este legat de reziduurile excesive lăsate în urmă de sateliții în cădere. Cei din metal, odată reintrați în atmosfera Pământului, încep să ardă și elimină particule dăunătoare.
„Suntem foarte îngrijorați că toți sateliții care reintră în atmosfera planetei încep să ardă și degajă particule de oxid de aluminiu care pot rămâne în atmosferă pentru mulți ani. În cele din urmă, acestea vor afecta mediul înconjurător.” Takao Doi, profesor la Universitatea din Kyoto
La asta se mai adaugă și deșeurile care plutesc pe lângă nșpe mii de alți sateliți de tipul Starlink, adică vreo 900 orbitează chiar acum în jurul planetei, la care se vor alătura în viitorul apropiat încă vreo 40 de mii. În prezent, se estimează că pe orbita Terrei se află nu mai puțin de 760 de mii de reziduuri cu dimensiunea de peste un centimetru.

„Deșeurile spațiale devin o problemă din ce în ce mai serioasă, iar coliziunea dintre două astfel de obiecte cu dimensiunea de 1 la 10 tone metrice reprezintă cel mai mare risc pentru mediu.” Daniel Oltrogge, director Center for Space Standards and Innovation
Japonezii fac cercetări în legătură cu tipul de lemn care ar suporta cel mai bine condițiile vitrege din spațiu, dar care va putea arde mai eficient și mai sigur odată ce temperaturile cresc rapid la intrarea în atmosferă. Se pune problema găsirii unui lemn care să fie afectat cât mai puțin de lumina Soarelui și de fluctuațiile de temperatură. În teorie, lemnul este mai avantajos decât materialele artificiale.