ReviewsTECH

Șase luni cu ASUS Zenbook S13 OLED (UX5304V) – experiență și concluzii

Ai avut sau ai ținut vreodată în mână un laptop care ți s-a părut prea subțire? La modul mă, nu-l văd bine peste vreo trei luni, la cât mă car eu cu el peste tot? Cam asta a fost impresia mea când am primit la test Asus Zenbook S13 OLED 2023 (UX5304V), că este prea ușor și prea subțire și că n-o să reziste prea mult dacă nu am grijă cu el.

L-am primit acum vreo șase luni, și de atunci l-am tot folosit ba eu, ba Dan în deplasări, pentru că este extraordinar de portabil și asta ne ajută mult “in this line of work”. Am făcut, atunci când am primit laptopul, un review pe larg, așa că n-o să prezint în acest clip decât lucrurile memorabile pe parcursul celor șase luni de utilizare. Și prima impresie pe care mi-am revizuit-o e aia că e prea subțire pentru binele lui.

ASUS Zenbook S13 OLED (UX5304V) este mic, dar nu și fragil

Da, categoric, e mic. La 296 x 216 x 11 mm, cu o greutate de doar 1 kg, Asus Zenbook S13 OLED este acolo sus în top, printre cele mai lightweight laptopuri de pe piață în acest moment. Dar vrăjeala aia de marketing cu Plasma ceramic aluminum (adică aliajul din care e făcut șasiul laptopului) s-a dovedit a fi mult mai mult decât o vrăjeală. Bine, am reușit cumva să nu ne așezăm niciunul din noi pe el, dar în rest, a fost îndesat prin toate bagajele, transportat cu avionul, smucit și lovit prin toate deplasările noastre pe la saloane și evenimente.

ASUS Zenbook S13 OLED

Și nu doar că a supraviețuit, dar nu prea am remarcat nici urme de uzură. Carcasa lui ASUS Zenbook S13 OLED se simte la fel de plăcut la atingere iar laptopul se simte la fel de solid ca în prima zi. Balamalele cu sistemul ergolift au rezistat eroic în acest regim, însă nu o să vă mint mint, laptopul este incomod de utilizat când ai laptopul în poală, pentru că îți intră marginea aia în picior. La un kg greutate, ai zice că nu simți, dar dacă îl ții o oră așa și îți mai și sprijini mâinile, cu siguranță se simte.

ASUS Zenbook S13 OLED

Și dacă tot am ajuns aici, să vorbim un pic și despre tastatură. În review-ul inițial spuneam că deși spațierea tastelor e ok, tastele half-size pot fi o problemă pentru cineva care scrie mult. Ei bine, nu tastele săgeți au fost problema, cât intercalarea asta tâmpită între tastele normale și butonul de Power. Da, butonul de Power e mai greu de apăsat, dar tot l-am atins de câteva ori fără să vreau.

ASUS Zenbook S13 OLED

Enter-ul ceva mai mic, precum și lipsa NumPad-ului nu m-au afectat așa de mult cât credeam la început, dar m-au încetinit cu siguranță. Cursa tastelor, de doar 1,1 mm, mi s-a părut cam aiurea la început, dar odată ce am început să folosesc laptopul mai mult, n-am mai sesizat atât de mult această particularitate.

Ecranul lui ASUS Zenbook S13 OLED (UX5304V), piesa de rezistență

Și acum ajungem la partea cea mai flashy a lui ASUS Zenbook S13 OLED, și anume ecranul cu diagonala de 13 țoli și o rezoluție de 2880 x 1800. Aici am vrut să studiez o problemă inerentă panourilor OLED: textul nu este la fel de clar ca pe un panou echivalent LCD. Motivul? Așezarea subpixelilor la panourile OLED diferă de cea de la panourile LED. Mă așteptam să fie o problemă vizibilă, dar poate pentru că densitatea de pixeli este așa de mare ( 255 PPI), textul mi s-a părut suficient de clar și nu am sesizat prea tare color fringing.

ASUS Zenbook S13 OLED

Ecranul are format 16:10, ceea ce ajută mult când am de dat scroll prin texte sau pagini web. Altfel, culorile sunt saturate, luminozitatea a fost foarte bună, negrul chiar e negru și unghiurile de vizualizare extreme m-au ajutat să scriu în tot felul de situații mai puțin ideale. În plus, când mă retrăgeam seara la hotel să mă mai uit la seriale, ecranul OLED era în elementul său și, împreună cu boxele incredibil de bune pentru jucăria asta, făceau ca experiența de vizionare să fie una excelentă.

Conectivitatea mi s-a părut bunicică. Mi-ar fi plăcut încă un port USB-A, pentru că foloseam uneori și mouse cu dongle și un stick, dar cu două porturi Thunderbolt 4 la dispoziție, nu prea te poți plânge – ai nevoie doar de un adaptor de la Thunderbolt la USB-A. În rest, Wi-Fi-ul 6E a fost ok, Bluetooth-ul la fel.

ASUS Zenbook S13 OLED (UX5304V) e potrivit pentru munca de birou, în afara lui

Acum urma să vă spun de performanțe, numai că sincer, nu prea l-am pus la treabă mai mult decât cu editare de texte, ceva redare media și browsing. Pentru asta, procesorul Intel Core i7-1355U este arhisuficient, chiar și fără placă video dedicată. GPU-ul integrat Intel Iris Xe face față fără probleme, cei 16 GB de RAM au fost și ei mai mult decât suficienți, iar stocarea de 1TB mi-a folosit atunci când am transferat filmări pe laptop pentru vizionare.

Ce m-a încântat în acest context a fost silențiozitatea laptopului. Rareori și doar în condiții extreme am reușit să-l aud, în rest fiind dead silent. L-am folosit de cele mai multe ori pe Standard, dar în anumite momente l-am pus și pe Whisper, care reduce și mai mult zgomotul.

A, da, și mi-a mai plăcut și încărcătorul, care este liliputan, dar suficient de puternic pentru a furniza 65W laptopului. Bateria este un alt atu al lui Asus Zenbook S13 OLED care ne-a ajutat foarte mult. Am avut zile pline, în care nu apucam să stăm nici cinci minute lângă un încărcător. Încărcat la maxim, S13 ține lejer o zi întreagă, cu condiția să nu ții luminozitatea la maxim. Sigur, nu se poate compara cu un MacBook Air cu M2, care ține și 15-16 ore, dar oricum, de la 9-10 ore în sus, nici nu îmi mai pasă.

Pe partea de software, am dezinstalat prompt McAffee, care m-a asasinat în trecut cu notificări peste notificări, dar am folosit de surprinzător de mult MyAsus. Vă reamintesc că programul are zeci și sute de funcții care permit configurarea în detaliu a sistemului câteva exemple fiind: un mod Battery Care, care după cum îi spune numele protejează bateria prin oprirea încărcării la 80%, și cele trei setări de profil de ventilatoare, direct legate de performanțele laptopului, și  ASUS Splendid, care permite ajustarea în detaliu a coloristicii ecranului.

ASUS Zenbook S13 OLED

La finalul acestei perioade de șase luni, mă declar foarte mulțumit de Asus Zenbook S13 OLED. A rezistat la tăvăleală, s-a descurcat foarte bine în sarcinile pe care i le-am dat și nu mi-a dat senzația că am nevoie de mai mult. Dimensiunile l-au făcut partenerul perfect în călătorii iar ecranul împreună cu boxele mi-au făcut vizionările de clipuri video foarte plăcute.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button