PCTECHTech&IT

Sapphire înregistrează o grămadă de plăci Radeon RX 5000

Nu pot spune că AMD ne-a inundat cu modele diferite de plăci video în ultima vreme. Sigur, pe vremea seriei RX400 erau atât de multe încât refoloseau același nume pentru trei-patru plăci diferite, într-un efort de genera măcar la fel de multă confuzie ca GeForce 1060, dar de atunci a cam sărăcit oferta.

Avem doua Vega, avem un Polaris rebrand-uit, iar acum doar două Navi. Există totuși speranța că asta se va schimba, sau cel puțin asta speră Sapphire, unul din principalii producători de plăci video Radeon. Compania a înregistrat recent nu mai puțin de 21 de denumiri pentru plăcile video din noua generație Radeon Navi. Numele acoperă totul de la un RX 5950XT la vârf, până la un RX 590XT… care probabil se află acolo doar pentru a fi siguri… și practic nu ar fi un Navi, ci tot un Polaris după nume, așa că sunt mai puține de 21, 20 mai exact, posibil. În rest, aveți 5800, 5700, 5600, 5500, cu incremente de câte 50 și jumătate dintre ele cu un XT în coadă.

Personal, m-am bucurat mult să văd prezența unui RX 5850, deoarece se împlinesc oricum 10 ani de când a fost lansat legendara serie HD 5000, iar HD 5850-ul încă mai stă bine (și cu ventilatorul plin de praf pietrificat) într-o vitrină, după ani de trudă. Ar fi avut și mai mulți ani de trudă dacă placa avea 2GB de memorie video, dar cu doar 1GB a trebuit să o înlocuiesc în 2016. Seria 5000 nu doar că a fost longevivă, dar datează de pe vremea când Radeon snopea în bătaie GeForce, care atunci era la seria 400. Desigur, cu seria 500 compania s-a învățat minte și competiția s-a încis mai tare ca un GTX 480.

Seria Radeon HD 5000 avea 10 modele diferite de plăci video, inclusiv una cu două GPU-uri. Așa că poate de asta speră Sapphire să vadă pe piață mai mult de două plăci în viitorul apropiat.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button