PC

Review Sapphire Radeon RX 460 Nitro OC 4GB

AMD RX460 este cea mai noua placa video din gama entry-level a companiei, și a fost lansata oficial pe data de 8 August. Driverul cu care  am testat placa este cel mai nou, Radeon Crimson 16.8.1 Hot Fix, care a reparat problema de flicker a ecranului.

Aceasta placa video foloseste cipul Baffin pe 14nm si se regaseste in varianta cu 2GB sau 4GB de memorie GDDR5. In teste am primit varianta Sapphire Radeon RX 460 Nitro OC, ce include o racire cu doua ventilatoare silentioase care au o turatie maxima de 3800RPM. Întrucât puterea plăcii nu este în aceeași clasă cu RX480 și RX470, acest ventilator mai silentios nu a reprezentat o problema pe partea termica, fiind perfect capabil de a tine placa in temperaturi acceptabile de sub 80 de grade celsius chiar si in conditii de overclock, unde am inregistrat o temperatura maxima de 76 de grade.

Placa video este compatibila cu DX 12 si AMD FreeSync, si este destinata jocurilor de tip eSports, si gaming-ului general in rezolutie FullHD, promitand un consum redus de energie si o caldura degajata la nivel redus. Pentru alimentare este necesara o mufa cu sase pini. Desi modelul de referinta se poate alimenta exclusiv din slotul PCI-Express, placa avand un TDP de sub 75W, Sapphire au optat pentru includerea unei alimentari suplimentare, dat fiind racirea mai capabila dar si potentialul mai mare de overclock.

Am testat placa pe un sistem echipat cu un procesor 4790k Devil’s Canyon cu overclock la 4.8GHz, 16GB RAM DDR3 la 1866MHz si doua SSD-uri Adata, pe unul fiind instalat sistemul de operare iar pe altul libraria cu jocuri.

Pentru testare am folosit benchmark-ul GTA 5, Tomb Raider si Hitman pentru testul DX12, iar testele au fost realizate la rezolutie FullHD 1080p. In GTA 5, cu toate setarile pe High si doua pase de anti-aliasing MSAA, placa a obtinut o medie de 43 cadre pe secunda. Cu un overclock aditional facut de noi, adica  cu 6% peste cel cu care vine placa din fabrica, am reusit sa obtinem 45 cadre pe secunda, ceea ce indica o crestere de performanta de circa 5%, ceea ce inseamna ca placa se scaleaza destul de bine din overclocking. Noi am dat peste o limita de stabilitate la aceasta valoare, ce a insumat efectiv 10% peste valoarea de referinta, fara sa umblam la voltaj.

Acelasi bonus obtinut din overclock este intalnit si in testul Hitman pe DirectX12, unde RX460 a obtinut o medie de 36 de cadre pe secunda in mod normal, fata de 38 cu overclock, un plus de performanta de aproape 6%. Sporul de performanta este un pic mai putin pronuntat In Tomb Raider, unde am avut o medie de 44 de cadre pe secunda, respectiv 46 de cadre pe secunda dupa aplicarea overclock-ului. Asadar placa profita de pe urma overclock-ului intr-o proportie ce se situeaza intre 75 si 91%, ceea ce e o valoare excelenta de scalare.

In timpul testelor temperatura maxima a lui RX460 de referinta a fost de 74 de grade, si de 76 de grade cu overclock aditional, turatiile fiind puse pe automat.. Pretul in magazine al acestui model este in jurul sumei de 750LEI, Per total placa este una excelenta, care va prinde cu siguranta pe piata din Romania, si va inlocui cel mai probabil atat GTX 750Ti si GTX950, care domina acest segment.

Articole asemanatoare

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button