Reviews

Samsung The Frame – un televizor lifestyle potrivit pentru pasionații de artă

Samsung The Frame este exact combinația de design și inginerie, de stil și tehnologie, pe care mulți producători încearcă din răsputeri să o nimerească. Un TV 4K OLED cu o ramă de tablou ce poate fi înlocuită și cu capacitatea de a afișa artă pe un ingenios display lipsit de reflexii. Hai să zicem că The Frame este răspunsul la rugăciunile bolnavilor de OCD care nu suportă să vadă un dreptunghi negru în mijlocul casei.

Și este probabil și cel mai popular model din așa-numită serie lifestyle de la Samsung. Și nu-mi displace deloc ideea coreenilor. De ce TV-ul n-ar dubla și ca piesă de artă? Mai ales că tehnologia a avansat zdravăn, ecranele au deveni tot mai mari, mai ieftine și mai populare. Va zic sincer că încă de când a apărut, cu câțiva ani în urmă, The Frame m-a tentat dar niciodată nu m-am îndurat să-mi cumpăr eu însumi unul.

Samsung the frame

Mi s-a părut scump și chiar un pic țipător. Un fel de tryharder de model care spunea pick me pick me! Dar cred că aceeași evoluție a tehnologiei menționată mai înainte ar justifica acum o astfel de achiziție. Modelul de anul ăsta are un display mat cu adevărat revoluționar, înzestrat cu un strat antiglare excelent, care face în sfârșit din modelul asta un veritabil tablou de pus pe perete.

E drept că The Frame beneficiază de acest ecran încă de anul trecut, iar versiunea 2023 este aproape identică cu cea precedentă, doar că acum ai noi opțiuni de rame. Ah, și încă ceva: ai de unde alege. Cu diagonale cuprinse între 43 și 85 de inch și cu prețuri începând de la 3000 de lei, cred că Frame începe să devină o opțiune viabilă în a-ți înlocui tradiționalul televizor plicticos. Sau nu?

Păi hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele. Avantajele zic eu că sunt evidente: este în primul rând televizorul care probabil se integrează cel mai bine în casă dintre toate, pentru că…este gândit exact pentru asta. Are un spate plat și toate caracteristicile necesare pentru a putea fi montat pe perete seamless. Adică va fi o prezența mai mult decât naturală în feng shui-ul locuinței.

Este subțire, este elegant, este non-intruziv. Desigur, ai și varianta de a-l monta pe un foarte elegant suport din metal sau de ce nu, din lemn, și-l poți muta astfel oriunde în încăpere. Am văzut suporturi foarte mișto din lemn și metal pentru The Frame. Apoi este povestea cu rama însăși.

Te costă foarte puțin cum ar veni să ai mereu un televizor nou contra unor sume modice, pentru că ramele pot fi foarte ușor înlocuite. Apoi, este chestia cu arta. The Frame este gândit pentru asta, adică să afișeze în permanentă imagine statică la un consum extrem de mic de energie. Așa că nu te oprește nimeni ca în loc de un dreptunghi negru să afișezi pe perete o giocondă, o față cu cercel de perlă sau o fotografie a lui Cartier Bresson.

Și toate astea se întâmplă fără să pară o improvizație, grație acelui uluitor strat antireflexie. Este atât de bun încât nici măcar o sursă de lumina proiectată direct spre el nu se vede. Am încercat să apropii flashul telefonului la câțiva centimetri de ecran și abia dacă se observă o urmă de pată! Ce vă spuneam, un mariaj excelent de inginerie și design.

Samsung the frame

Și mai reușește ceva ecranul ăsta: să adauge un soi de textură a imaginii care o face să pară de-a dreptul tipărită și cât se poate de reală. Samsung se laudă că The Frame are capacitatea de a afișa artă digitală la nivel de calitate impus de muzee. Există și un magazin digital, un așa-numit art store, dar pentru care firește trebuie să plătești un abonament lunar sau anual.

Din câte știu, au existat inclusiv în România proiecte de galerii digitale pentru acest model, dar global înțeleg că s-au băgat colecții mari, cum ar fi de exemplu Luvru. Imaginați-va deci că TV-ul ăsta este ca un set de LEGO pe care ți-l personalizezi cum vrei, cu rame, accesorii, suporturi și artă, asta pe lângă funcția sa de baza, de televizor. Iar aici încep și dezavantajele, care în ochii unora vor cântări mai mult sau mai puțin.

Samsung the frame

TV-ul însuși este de fapt un QLED 4K Standard și nu oferă niciunul dintre softurile sau îmbunătățirile de imagine pe care le găsești acum pe modelele neoQLED 4K sau 8K. Asta ca să nu mai vorbesc despre calitatea uluitoare a imaginii afișată de OLED-urile Samsung, primele lor modele cu această tehnologie după ani mulți de pauză. Dar vezi tu, nu de asta cumperi The Frame, pentru imaginea să răpitoare sau pentru a-l lega la un 4090 ca să te joci în 144Hz.

Este în primul rând despre design. Este gândit să funcționeze că orice alt televizor atunci când te uiți la știri, la un meci de fotbal, la un serial pe Netflix sau e joci pe o consola, și să devină un tablou în toată regula atunci când este oprit. Și apropo de tablouri, dacă nu dorești artă consacrată, nu te oprește nimeni să-ți afișezi propriile tale poze sau imagini. Probabil vă mai întrebați cât și cum consumă.

Samsung the frame

Răspunsul este extrem de puțin, dar chiar și așa, are un senzor de mișcare, mai are și niște senzori de lumina care îl vor închide cu totul atunci când nu detectează mișcare o perioada mai lungă de timp sau este întuneric. În rest rămâne cum am stabilit. Este smart, adică modelul 2023 vine cu cea mai nouă interfață, despre care am spus în repetate rânduri că este simplă, intuitivă și eficientă.

Chiar dacă ecranul este doar un QLED, negrul este adânc, culorile sunt vibrante iar imaginea destul de sharp. E drept că stratul acela anti-reflexie mai mănâncă un pic din luminozitate, dar nu cât să mă deranjeze. Hai să tragem și niște concluzii în ceea ce privește acest model: este un produs lifestyle, așa cum se numește și categoria din care face parte. Nu îl cumperi deci pentru performanțele tehnice, ci pentru design și pentru faptul că poți alterna foarte ușor între ultimul sezon din The Witcher și Floarea Soarelui a lui Van Gogh.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button