ȘtiriPCTECH

Samsung vrea să lanseze un SSD de 1.000TB în următorii 10 ani

Vice-președintele Samsung (Kuyngryun Kim) a dezvăluit recent că producătorul coreean vrea să lanseze un SSD de 1.000TB (adică 1PB) în următorul deceniu. Potrivit acestuia, o echipă dedicată deja a început procesul de cercetare pentru a face posibil un astfel de mediu de stocare. Compania nu este la primul proiect ambițios – în august 2017 s-au apucat de construcția unui SSD QLC de 128TB care a fost prezentat în august 2022 în cadrul evenimentului Flash Memory Summit.

Și ca să se potrivească frumos, planurile de viitor ale companiei au fost dezvăluite tot în cadrul unui eveniment similar: China Flash Memory Market Summit. Un lucru care este clar despre proiectul celor de la Samsung este că SSD-ul gigantic nu va folosi QLC (quad-layer cell) din cauza limitărilor pe care le are această tehnologie. Asta înseamnă că șansele ca SSD-ul să fie în format M.2 sunt aproape imposibile cu tehnologia actuală. Modelul de 128TB de anul trecut a venit în format de 2.5″, deci unul de circa 10 ori mai mare ar trebui să fie și mai butucănos; probabil 3.5″.

Cât despre cine ar putea cumpăra și folosi așa ceva, probabil că Samsung va încerca să vândă acest produs către mediul profesional. Deci nu cred că vom vedea prea curând un astfel de SSD într-un PC de gaming. Mai ales că nu va fi ieftin… deloc. Ținând cont că prețul pentru 1TB a ajuns la circa 50$, în următorii 10 ani m-aștept s-ajungă pe la 10$. Asta ar însemna că un SSD de 1PB ar costa în jur de 10.000$. Adică o să fie cam la preț de RTX 7090, sau ce nebunii de plăci s-or mai lansa până atunci.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button