
Samsung și Qualcomm au dezvăluit recent că au efectuat teste obținând o creștere de peste 20% a vitezei de descărcare în rețelele 5G. Acest lucru a fost posibil datorită tehnologiei avansate de modulație a semnalului 1024 QAM – Quadrature Amplitude Modulation, care a fost implementată pe ambele benzi de spectru, Frequency Division Duplex (FDD) și Time Division Duplex (TDD).
Ce este 1024 QAM, cum funcționează și rezultatul testelor
QAM este o tehnologie avansată de modulație pentru a transmite date sau informații mai eficient. Aceasta este direct legată de câți biți pot fi livrați la fiecare transmisie. În timp ce 256 QAM este larg utilizată în rețelele comerciale, Samsung și Qualcomm Technologies au realizat testul pe 1024 QAM definit în specificațiile 3GPP Release 17.
Această tehnologie QAM îmbunătățită ajută operatorii să maximizeze utilizarea resurselor de spectru și oferă acces utilizatorilor de dispozitive mobile acces la streaming video live și jocuri online multiplayer, care necesită de obicei viteze de descărcare mai mari.
Testele au fost efectuate în laboratorul de cercetare și dezvoltare al Samsung din Coreea de Sud, folosind software-ul vRAN 5G al Samsung, stațiile de bază Samsung – fiecare suportând benzile de 2,1 GHz (FDD) și 3,5 GHz (TDD) – și dispozitivul de testare al Qualcomm Technologies echipat cu cel mai recent modem RF Snapdragon X75 5G.
Utilizarea tehnologiei 1024 QAM pentru banda FDD este o premieră în industrie. Folosind o lățime de bandă de 20 MHz, companiile au atins 485 Mbps. Această viteză de descărcare este cu peste 20% mai mare decât cea posibilă cu 256 QAM curent. Samsung intenționează să finalizeze testele sale în curs de 1024 QAM în RAN-ul tradițional și se așteaptă ca tehnologia să fie disponibilă comercial în acest an.
Premiera probabil că nu impresionează majoritatea utilizatorilor din cauza detaliilor tehnice, dar face parte dintr-un ciclu de optimizare al echipamentelor 5G. Adică producătorii încearcă să obțină rezultate mai bune pe stații de bază existente. Alții vor spune că 485 Mbps nu înseamnă nimic față de vitezele 5G disponibile în România. Sunt trei aspecte aici:
- majoritatea rețelelor 5G din România sunt NR NSA (New Radio Non-Standalone), adică operatorii folosesc echipamentele și infrastructura 4G existente pentru a oferi servicii 5G.
- vitezele alea mari 5G, cu care se laudă de obicei operatorii, nu sunt constante la volume mari de date, cum ar fi spre exemplu streaming-ul video live.
- abia când vom trece toți pe 5G vom vedea adevărata viteză și latența conexiunii, deocamdată sunt încă destui utilizatori 4G.