Samsung S95B este unul dintre primele QD-OLED-uri din specia lui, că să nu mai zic că este și unul dintre primele OLED-uri scoase de Samsung după multă vreme. De fapt acest S95B, împreună cu A95K de la Sony (urmează să vi-l prezentăm și pe ăla foarte curând) sunt primele televizoare din lume care adoptă această tehnologie Quantum Dot OLED. Și faza și mai interesantă este că panoul este fabricat de înșiși Samsung, după ce cu ani în urmă părăsiseră piața asta pentru a dezvolta propria lor linie, QLED-urile devenite acum NeoQLED, pe care probabil le știți foarte bine. Și de aia modelul asta este cu atât mai interesant.
Quantum Dot OLED-ul este cum bine puteți bănui din cele două tehnologii enunțate în nume un fel de best of both worlds, și pretinde că oferă tot ce are de oferit tehnologia OLED, dar mai bine. Haideți să ne delectăm un pic cu modelul ăsta și să-l analizăm sistematic. Alaltăieri a intrat un mare cutioi pe ușă, TV-ul asta nu e chiar mic la 65 de inch, și în clipa în care QE65S95B a fost scos și pus în poziție, colegilor mei le-a scăpat din piepturi un mare oftat.
Este atât de subțire și de elegant panoul, iar marginile ecranului atât de… inexistente, încât nu poți să nu te întrebi unde este toată electronica. Ea se găsește tot pe spate, sub un capac nu foarte gros din plastic, iar zona asta găzduiește procesorul, difuzoarele și conectica, iar suprafața acesteia raportată la mărimea ecranului nu este foarte mare (și nici grosimea, care este undeva sub 4cm). Grație acelor margini extrem de înguste ale displayului, Samsung S95B este minimalist și elegant, indiferent unde alegi să-l plasezi, pe standul robust sau direct pe perete.
Standul lui Samsung QE65S95B este foarte țeapăn, și e bine că-i așa, pentru că TV-ul este și greu, dar și mai mult mi-a plăcut că include o mulțime de canale pentru cable management. Ar fi păcat ca estetica acestui superb OLED să fie stricată de mațe care ies din toate cotloanele.
Interfața este, firește, Tizen, cea nouă și schimbată pe care am găsit-o pe toate noile modele NeoQLED 2022, și care este mai simplă și ceva mai intuitivă decât precedentele versiuni. Este foarte ușor de navigat, și pot să zic că m-am obișnuit cu ea. E oleacă mai curată, dar asta face ca multe funcții să fie ascunse prin sub-meniuri, ceea ce în anumite situații poate deveni agasant.
Samsung au vrut să integreze cât mai multe chestii, și Smart Things, și Multi-screen, și meniurile propriu zise, și în același timp să păstreze și o interfață generală cât mai aerisită. Și de aia părerile sunt împărțite. Am văzut și în comentarii, sunt pe de-o parte cei obișnuiți cu versiunea mai veche de rafturi și care nu sunt foarte mulțumiți de noua interfață, dar și din cei care probabil accesează mai rar interfața și pe care nu-i deranjează look-ul ăsta mai simplu.
Telecomanda lui Samsung S95B este cea clasică cu încărcare solară și USB-C, cu un număr minimal de butoane, dar cu comenzi dedicate pentru Netflix, Prime Video, Disney+ sau browser. Am văzut că unii se plâng pe net că interfața TV-ului n-ar indica nivelul bateriei de la telecomandă, dar eu am găsit opțiune, deci cine știe care-i faza. Dacă aș mai avea o plângere, este că inputul telecomenzii mi se pare un pic laggy, nu o dată am apăsat de mai multe ori pe buton până să-mi ia comanda. Și nu mi-o băgați p-aia cu verificatul nivelului de încărcare, era full, deci trebuie să fie ceva de la conexiune sau interfață.
Interfața lui Samsung S95B este bine organizată, dar controversată
Interfața lui Samsung S95B este organizată în doar câteva departamente: Căutare, Ambianță, Gaming, Media și Menu. În Gaming găsești modurile dedicate în care TV-ul rulează jocuri, precum și servicii de cloud sau dispozitivele de pe care joci, recunoaște Playstation, Xbox, PC, whatever. În Ambient sunt wallpapere, Search te ajută să cauți chestii prin interfață iar meniul se referă la setările TV-ului, și tot aici găsești opțiuni precum acel MultiView de care ei fac mare caz, opțiune care îți permite să urmărești simultan în mai multe ferestre conținut divers. Pe una poți să rulezi un joc, pe o alta un clip de pe Youtube, pe o alta un canal TV și tot așa, iar ferestrele astea pot fi mărite, micșorate, prioritizate sau duse în background după preferințe.
La fel și povestea cu Smart Things, TV-ul poate fi folosit ca hub de control pentru întregul ecosistem inteligent din casă: mașini de spălat, aer condiționat, becuri etc, fie ele proprietare, adică făcute de Samsung, sau nu. Am reușit fără probleme să integrez eu însumi și chestii de la Philips gen Hue, camerele de supraveghere Arlo de la Netgear sau Nanoleaf-urile de pe perete. Și „instalarea lor pe televizor” a fost foarte simplă, atât timp cât ai un cont de Samsung și Smart Things.
Dar hai să vorbim un pic despre gaming, pentru că ăsta este un capitol la care TV-ul de față strălucește. Acel Auto Low Latency Mode (ALLM), coboară Samsung S95B la o latență de sub 10ms, ceea ce e decent, iar VRR-ul cu care este dotat mărește și mai mult fluiditatea sporind compatibilitatea cu consolele sau plăcile video din generația actuală capabile de 4K 120Hz. Toate porturile sunt firește HDMI 2.1, ai și AMD Freesync Premium, iar funcția numită Game Motion Plus reduce din blur și tremurul imaginii.
Încă o chestie remarcabilă este că are și modul ăla Super Ultra Wide care îți permite să afișezi pe el formate din astea native mai dubioase gen 21/9 sau chiar și 32/9! Iar în gaming hub găsești, well, tot ce îți trebuie în materie de servicii de gaming online așa încât să nu mai ai nevoie decât de un controller legat direct la TV, gen preferatul nostru GeForce Now, Xbox Game Pass sau muribundul Stadia. Cât privește partea de conectivitate, așa cum ziceam, ai HDMI 2.1, e-ARC dacă vrei să conectezi un soundbar Dolby Atmos și două porturi USB… 2! De ce oare n-ar fi pus pe un model atât de avansat USB 3 nu știu să vă zic. În rest ai toată conectica pe care ți-au putea-o dori, cu și fără fir: ethernet, optic, Wi-Fi, Airplay 2 și Bluetooth 5.2.
Calitățile lui Samsung S95B țin de imagine
Dar lăsând de-o parte detaliile astea de suprafață, ceea ce îți rupe capul este imaginea. Peak brightness-ul lui QE65S95B i-a dat fatală colorimetrului nostru, și în HDR sare de 1000 de niți, ceea ce-l face oricum cel mai strălucitor OLED testat de noi vreodată și probabil unul dintre cele mai luminoase din lume. Se știe că OLED-ul nu excelează la capitolul asta, dar QE65S95B contrazice această cutumă. Desigur, în ultimii ani s-au făcut progrese serioase, și asta a fost și unul dintre selling point-urile cu care a venit noua serie de panouri EVO de la LG, dar îmi vine să pariez că ăsta este chiar mai luminos decât alea.
Negrul este firește infinit, contrastul de vis, ce aș avea însă de obiectat este că imaginea nu va fi perfectă out of the box, și presupune ceva tweaking and tuning. În modul inteligent automat pe care el ți-l propune default, și în care își ajustează afișajul în funcție de condițiile ambientale, este chiar dezamăgitor. Dar este cel mai economic mod, apropo de noile reglementări ale UE, încercând să țină cont de mai mulți factori și să găsească un echilibru între consumul de energie și calitatea afișării imaginii.
Dar dacă stai oleacă și te străduiești să scoți ceva mai mult din acest model, ceea ce ar fi absolut păcat să nu faci, vei obține una dintre cele mai bune imagini pe care ai văzut-o în viața ta. Și mă gândesc că cine are bani de bijuteria asta de Samsung S95B, se stresează mai puțin cu consumul. Upscaling-ul este decent, cum de altfel este și la modelele lor QLED, este probabil același sistem, dar n-aș zice că pe mine personal mă interesează prea mult funcția asta. Oricum, acolo unde ea chiar este necesară, la posturile TV, trebuie să recunosc că eu oricum consum foarte puțină televiziune spre deloc. În schimb Netflix sau Prime sau Disney Plus sau chiar YouTube în 4K se văd așa cum te aștepți, adică senzațional.
Hai să vă lovesc și cu niște specificații:
Dimensiuni (fără stand) | 83 x 144 x 4 cm |
Greutate (fără stand) | 21,5 kg |
Mărimea ecranului | 65 țoli (165cm) |
Rezoluție | 3840 x 2160 |
Tip panou | Quantum Dot OLED |
Tehnologii | HDR10+, AI Upscale, UWA, Perceptional Color Mapping |
Sistem audio | 60W RMS, cu subwoofer |
Sistem de operare | TIZEN |
Tehnologii gaming | ALLM, Game Motion Plus, FreeSync Premium |
Tuner digital | DVB-T2CS2 (două interfețe) |
Tuner analog | Da |
Interfață CI | 1.4 |
Conectivitate fizică | 3x HDMI 2.1 1x HDMI + eARC 1x RJ45 Ethernet 2x USB 2.0 1x Optical Out |
Conectivitate fără fir | Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 |
Unde cred eu că Samsung mai are de lucrat, dar Samsung S95B nu este singurul model care mai suferă de treaba asta, este la mișcare. Este destul de greu de obținut echilibrul ăla fin în care imaginea să nu se miște precum în telenovelele turcești, dar nici să nu arate că o peliculă confuză de pe vremea fraților Lumiere. Problema la mai toate TV-urile Samsung este că deși poți obține rezultate extraordinare în materie de imagine, they won’t come easy că să zic așa. Pe modelele Sony sau LG pe care le-am mai testat, există preset-uri destul de apropiate de cum ai vrea tu să arate, fie că e vorba de sports, cinema, filmmaker etc. Aici ai un pic de lucru.
Și mai e ceva ce recunosc că mă râcâie: Samsung continuă să se agațe de acel standard HDR 10+ și nu redă nativ Dolby Vision, ceea ce cam toată competiția lor serioasă suportă, și cum atât pe Netflix cât și pe Prime sau Disney ăsta este formatul preferat, mă simt un pic limitat. Da, au introdus suport pentru Dolby Atmos odată cu noua generație 2022 de TV, but still no Dolby Vision. Din punct de vedere al sunetului, în buna tradiție Samsung, QE65S95B rupe.
Sunetul este profund, clar, puternic, și dacă tot nu e de ajuns pentru tine, nu te oprește nimeni să-i adaugi un soundbar, deși zic eu că pentru o încăpere, fie ea și mare, cei 60W RMS on board sunt de ajuns. La partea asta de sunet mai contribuie și tehnologiile adiționale precum OTS, acel Object Tracking Sound care „atașează” cumva sunetul de obiectul care îl emite, și în vreme ce n-aș zice că se ridică la înălțimea sunetului Sony, nu este nici departe. S-ar putea ca pe setup-ul on board de difuzoare să-ți lipsească un pic basul, dar e firesc, este totuși o soluție default, dacă vrei mai mult, mai profund și mai tare, mergi pe un soundbar.
Cam asta ar fi în mare de spus despre cel mai nou, mai spectaculos și până una-alta și singurul OLED din portofoliul celui mai mare producător de TV-uri din lume. Are și părți bune și mai puțin bune, am încercat să le punctăm pe toate, iar prețul, că asta este un aspect extrem de sensibil, deși mare, este mai bun decât m-am așteptat! Samsung S95B la diagonala asta generoasă de 65 de inch este 9300 de lei și este poziționat ca preț între modelele LG C2 (care am văzut că este în jur de 9600), și G2 (care este vreo 11.000 de lei). Deci prețul este mai mult decât corect pentru un televizor care e mai apropiat ca preț de C2 dar mai apropiat din punct de vedere al calității imaginii de G2. Ca să nu mai zic că la strălucire îl depășește până și pe ăla.
Am ales LG ca termen de comparație și nu Sony pentru că până la urmă LG sunt principalii promotori ai tehnologiei OLED și modelele lor sunt și foarte populare. Iar dacă te orientezi către diagonala mai mică a lui Samsung S95B, cea de 55, prețul afișat pe site-ul oficial Samsung România este de 7500 de lei, și cred că este a very big bang for the buck. Așadar dacă din motive de loialitate de brand, că-ți place ție Samsung în general, sau pentru calitățile intrinseci ale acestui noul OLED, decizi să-l alegi pe ăsta, vei avea toate funcțiile și beneficiile pe care le ai la orice TV Samsung… plus un excelent display OLED.