Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Samsung îți oferă posibilitatea de a instala memorie RAM într-un slot PCIe

Oricine a construit măcar un PC știe ce este acela un slot PCI-Express. Sunt sigur că mulți nu știți despre faptul că acest slot nu este creat doar pentru plăci video. De fapt, chiar în acest moment pot enumera din minte câteva alte plăci de expansiune care pot fi instalate într-un calculator prin intermediul acestei interfețe: plăci de captura, plăci audio, SSD-uri, plăci de expansiune pentru I/O, wireless și Bluetooth, etc. Dar Samsung a creat acum un alt dispozitiv care îți va permite să îți extinzi capacitatea memoriei RAM cu ajutorul magistralei PCI-Express.

Adaptorul de la Samsung folosește standardul CXL

Noul dispozitiv de la Samsung folosește standardul CXL (Compute Express Link), un concept care a fost lansat în 2019. Primii care au experimentat cu instalarea de memorie RAM în slot-ul PCI-Express au fost cei de la Intel. Aceștia au vrut să creeze o interfață care să ofere suport pentru acceleratoare, IO, cache și memorie. Cu timpul, nume precum AMD, ARM, IBM, Broadcom, NVIDIA, SK Hynix și Western Digital s-au alăturat acestui proiect, iar în Noiembrie 2020 a fost finalizat standardul CXL 2.0.

Dar haideți să vă explic și ce este chestiunea asta: procesoarele de top ale momentului suportă până la opt canale de memorie DDR4. Mai sus de atât, încep să apară limitări provocate de controller-ele de memorie care au o limită de capacități și viteze pe care le pot susține. Pur și simplu nu poți adăuga memorie RAM la fel cum adaugi stocare, singura limita fiind porturile de pe placă de baza și eventual spațiul din carcasa. Aici intervine tehnologia CXL, care îți va permite să adaugi RAM asemenea mediilor de stocare.

Samsung CXL Memory Expander

O privire spre viitor

Dispozitivul prezentat de Samsung este fix asta, adică un adaptor CXL care folosește un port PCI-Express 5.0 x16 pe care-l poate încărca cu terabiți de memorie RAM DDR5. Dacă vi se pare că ați citit cam mulți de cinci, nu vedeți prost și nici n-am greșit eu la redactare. Producătorul coreean folosește standarde „din viitor” pentru a dezvolta această tehnologie, astfel nu cred că vom putea să o folosim azi-mâine, ci vom mai avea de așteptat câțiva ani.

Pe măsură ce tehnologia evoluează, producătorii precum Samsung oferă soluții pentru probleme pe care unii dintre noi nu le vom avea vreodată, dar care sunt reale și afectează anumite medii. Nu, nebunia asta nu te va ajuta în jocuri, dar într-un mediu business s-ar putea dovedi foarte folositoare. Și doar ideea de „terabiți de RAM” mă face să tresar puțin, însă cred că la fel priveau lucrurile și oamenii care auzeau prin 1998 de 1GB de RAM. Și iată-ne acum, cu 16-32GB devenind ușor și sigur un standard.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button