ReviewsHiFi-TV

Viața bate filmul și mini-LED-ul e peste OLED, uneori: Samsung QN90D (review)

Samsung QN90D este un mini-LED pur sânge, care îmbunătățește nivelul de strălucire si detaliu fata de predecesorul sau cu C in coada, si se găsește imediat sub actualul flagship al celor de la Samsung, QN95D.

Piața de televizoare mini LED este una extrem de aglomerata. Prin urmare, haideți sa vedem de ce acesta ar putea fi „the one” și de ce îl consider unul dintre cele mai bune TV-uri disponibile in acest moment.

Imaginea arata într-un mare fel, culorile sunt vibrante fără a-si pierde naturalețea, iar negrul este neașteptat de negru pentru un QLED. Procesarea imaginii si partea asta de funcții AI rafinează texturile, iar felul in care acest TV afișează mișcarea, mai ales cea rapidă, este de apreciat. Îl poți considera o opțiune perfectă pentru sport si gaming. Nu, nu atinge calitatea de afișare a celor mai bune OLED-uri, dar imaginea, per ansamblu, rămâne una foarte bună.

Samsung QN90D

Nici partea audio nu este neglijabila, are acea funcție care face ca sunetul sa urmărească in mod precis acțiunea de pe ecran, vocile sunt clare iar bass-ul este destul de profund. Suporta si Dolby Atmos, ceea ce extinde si mai mult plaja sonora, dar daca ești perfecționist si nu te mulțumești cu dotările on board, nu te oprește nimeni sa-i adaugi si un sound bar.

QN90 este subțirel, modern si solid. Arata si se simte premium, iar interfața pe care Samsung au refăcut-o deja de ceva vreme, este simpla si aerisita. Televizorul este încărcat de funcții, mai ales pentru gaming, gen frecventa la 144Hz, VRR, FreeSync Premium Pro si porturi HDMI 2.1. Îndrăznesc sa consider QN90D-ul unul dintre cele mai bune TV-uri pentru aceasta activitate care ne-au trecut pragul anul asta. Dar sa le luam pe rând, si sa începem exact cu funcțiile despre care pomeneam mai înainte.

Samsung QN90D

Avem așadar un display cu iluminare mini LED din spate si „motorizare” procesorul inteligent al acestei generații, pre numele sau NQ4 AI Gen 2, fix același ca pe modelul de top QN95D. Acesta permite capabilități precum așa numitul Real Depth Enhancer Pro, care ajuta la texturi si detalii, si încă o chestie numita Auto HDR Remastering, care se ajuta de inteligenta artificiala pentru a aplica un „efect” HDR conținutului SDR. Ca toate TV-urile Samsung, si acesta are drept standard de baza HDR 10+, formatul promovat de ei, dar, la fel ca celelalte modele ale lor, nu suporta Dolby Vision, standardul HDR cel mai popular pe serviciile de streaming mai înainte discutate. Asta este o chestie care mie mi-a lăsat mereu un gust amar. Știu ca Samsung se încăpățânează in povestea asta cu Dolby Vision, dar știi cum e, speranța moare ultima, eu încă aștept momentul in care TV-urile lor vor avea si așa ceva.

Pe partea de audio avem o configurație 422, cu suport pentru Dolby Atmos, si câteva capabilități AI, gen Adaptive Sound Pro, care „evaluează” încăperea si ajustează sunetul in concordanta, sau Active Voice Amplifier Pro, care identifica dialogurile si le amplifica.

Samsung QN90D

Pe gaming, QN90D este top: deși in specificații si in utilizare normala trece drept un TV la 120Hz sau 100, cum este el listat in magazine pentru ca suntem in Europa, adică pe PAL, in modul de gaming, el urca la 144Hz, evident, cu o sursa de semnal corespunzătoare. Iar aici as face si o mica paranteză, Samsung au fost primii care au venit cu aceasta frecventa înalta la 144Hz pe TV-urile lor, capabilitate pe care ulterior au imitat-o si alții in piața. Dar pe măsura ce televizoarele au devenit tot mai atractive pentru gaming, si cu lansarea unei noi generații de placi video la orizont, cred ca a venit momentul ca frecventa sa crească încă si mai mult. Sper sincer ca următoarea generație de televizoare, care va fi probabil anunțată la CES la începutul lui ianuarie, va aduce refresh rate-uri mai mari de atât. Există si acum un model 8K de la Samsung, pe care l-am avut si noi la Bucharest Gaming Week, care atunci când te joci in 4K, poate ajunge cu frecventa pana la 240Hz. Este practic flagship-ul lor NEO QLED. Prețul aceluia este prohibitiv, dar experiența este fabuloasa.

Revenind la QN90D, are firește si acel gamebar, adică meniul dedicat pentru gaming, refresh rate variabil, inclusiv cu FreeSync Premium Pro, ALLM, adică acel mod automat de reducere a latentei, si pot fi instalate pe el inclusiv servicii de game streaming, gen GeForce NOW.

Samsung QN90D

Sistemul de operare este, firește, Tizen, care încă de la generația trecuta a primit acele hub-uri pentru diferite categorii de aplicații. Bineînțeles, ai la dispoziție toate serviciile de streaming mai sus menționate si cam atât pe parte de dotări.

Pe parte de calitate efectiva a imaginii, strălucirea sare puțin de 2000 de niți in HDR, iar noi am măsurat undeva la vreo 700 in modul standard. Din acest punct de vedere bate liniștit cam orice OLED, iar asta li face atractiv pentru consum de conținut in lumina ambientala puternica. Un aspect care m-a impresionat este ca au reușit, cumva sa reducă mult reflexiile, o chestie enervanta atunci când te uiți la televizor într-un mediu cu mai multe surse de lumina. Remarcabil este si upscaling-ul. Scenele gonflate din Full HD la 4K arata bine, ca detalii si texturi, si pentru un ochi mai puțin antrenat, ar putea trece drept native. Contrastul si uniformitatea culorilor sunt iarăși foarte bune, iar acea funcție real depth enhaner pro, despre care am crezut ca este doar un artificiu de marketing, își face treaba in mod neașteptat, reușind sa imprime o senzație pregnanta de adâncime si tridimensionalitate. Iar la mișcare nici nu mai zic, QN90D strălucește cu adevărat. Este o „fluidizare” care elimina blur-ul si sacadarea, dar modul in care o face este destul de neintrusiv si inteligent. De obicei, mai ales la filme, mă deranjează acest efect care o da in soap opera, doar ca algoritmii par a fi aici mai bine gândiți si efectul intervine doar acolo unde ai de-a face cu mișcare rapida, pentru a amplifica senzația de viteza.

Samsung QN90D

Pe parte de sunet, sistemul 4 2 2 totalizează 60W întregi, si are si el cârje AI, precum Adaptive Sound Pro sau Active Voice Amplifier, unde AI-ul analizează si echilibrează efectele audio din scena. OTS+ este sistemul prin care sursa de sunet este aliniata cu sursa de imagine, adică sunetul pare sa vina din acea zona a ecranului din care se vorbește sau se întâmpla acțiunea, si chiar funcționează.

Și în cele din urmă, hai sa ne uitam si la aspect. Ecranul plutește deasupra unui picior solid din metal, suficient de greu cat sa-ti dea confort psihic. Grosimea panoului este sub 3 cm, ceea ce este neverosimil pentru un televizor de 65 de inch. Pana si spatele este curat si minimalist, cu conectica integrata discret, si cu canale pentru cable management. Si pentru ca tot am menționat conectica, avem 4 porturi HDMI 2.1, cu VRR si ALLM, si care toate pot urca pana la 144 de Hz atunci când le contactezi un PC potent. Input lag-ul reușește sa coboare puțin sub 10 ms pe acest model, ceea ce nu e rău, nici măcar pentru jucătorii pretențioși.

Sincer, la capitolul gaming chiar n-am ce sa-i reproșez lui QN90D si daca ar fi sa-i dau o nota, este printre putinele cărora le-as da 10 din 10.

Cât costă Samsung QN90D

Iar acum a venit momentul sa discutam si despre preț. Este… destul de scump, 6.350 de lei pe site-ul lor, dar in retail, pe la Altex sau Emag, l-am găsit in aceasta perioada si la 5.500 sau puțin mai mult, preț bun pentru ceea ce oferă.

Depinde care iți sunt prioritățile; la banii ăștia găsești inclusiv modele OLED decente, dar si mini LED-uri de la competiție la preturi chiar mai bune. Dar daca vrei best of the best pentru gaming si evenimente sportive de exemplu, atunci prea puține vor depăși nivelul de calitate al acestui QN90D.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button