PCȘtiri ITTECH

Samsung pregătește o nouă iterație de HBM2

Poate că GDDR a început să prinde HBM din urmă în ceea ce privește lățimea de bandă, dar asta nu înseamnă că tehnologia stă pe loc. Samsung anunță că a pregătit o nouă variantă de HBM2, cu numele de cod Aquabolt, ce poate să atingă o lățime de bandă de 2.4Gb/s pe pin.

Pentru context, varianta curentă de HBM2 are o lățim de bandă de 2.4Gb/s per pin, atât pentru memoria făcută de Samsung cât și cea realizată de SK Hynix folosită până acum de AMD pentru plăcile sale video. Sporul de lățime de bandă poate că nu pare a fi prea mare, dar poate duce totalul la 307.2GB/s pentru un singur modul de 8GB de memorie, care va funcționa la doar 1.2V. Nu cei 1.35V la care funcționează acum modulele care pot atinge doar 256GB/s.

Îmbunătățirea lățimii de bandă vine ca o consecință a creșterii frecvenței. Însă nu este un simplu caz de overclock. Pentru a putea mări frecvența la 1.2GHz, Samsung a trebuit să reproiecteze modul în care memoria se conectează la substrat, generând mai puțină interferență între miile de conectori responsabili pentru transferul de date.

Nu este vorba de un salt tehnic masiv, fiind vorba tot de HBM2 și de aceleași capacități, dar este un pas important în pregătire pentru lansarea lui GDDR6. Acest standard de memorie va mai reduce din avantajul lui HBM2 în ceea ce privește performanța, dar tot nu rezolvă problema esențială a spațiului necesar pentru toată memoria.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button