HiFi-TV

Aruncam o privire peste Samsung NeoQLED 2022 – Ce imbunatatiri aduce noua serie de televizoare?

Daca ne urmariti de destule vreme stiti deja de monstrul din studio, un Samsung NeoQLED imens, editia 2021. Dar este lesne de inteles ca intotdeauna vor urma generatii noi, iar 2022 aduce inca o serie de TV-uri Samsung NeoQLED, deci hai sa discutam si despre ele. Prima si zic eu si cea mai importanta imbunatatire de anul asta este indiscutabil procesorul NeoQuantum care aduce niste imbunatatiri atat pe parte de imagine cat si pe parte de sunet. Chestiile care mie mi-au sarit in ochi cu precadere au fost doua: odata ca exista modele in noua gama a caror rata de refresh urca la un deja apreciabil nivel de 144Hz si apoi saltul de la 12 la 14 biti. Hai sa le luam pe rand.

Aceasta frecventa de 144Hz, de la cei 120 care nu mai sunt chiar o pasare rara pe televizoarele actuale mai high-end, este un pas important inspre gaming serios. Deja la 144Hz un astfel de TV incepe sa arate ca un competitor redutabil pentru monitoarele dedicate. Sincer, abia astept sa pompez pe el FPS nu cu o consola, ci cu un PC cu RTX3080 sa vad si eu ce ii poate pielea. Dar, si e un dar important, din cate am inteles eu, aceasta frecventa cel putin deocamdata nu va fi disponibila decat pe modelele de diagonala mai mica, gen 50 de inch.

E bine si asa si e bine ca Samsung dezvolta astfel de produse. Nu stiu pentru altii cum e, dar pentru mine conteaza o frecventa inalta de felul asta intr-o decizie de achizitie. Recunosc ca nu fac parte dintre aceia care prefera monitoare mici si stau ca T-Rex cu monitorul ultra-rapid de 24 sau 27 pe birou, ci sunt dintre cei care prefera sa se joace de pe canapea pe un ecran mare. Si nu in ultimul rand, nu-mi doresc 7 monitoare pentru 7 activitati diferite.

Samsung TV NeoQLED 2022

Da, inteleg cat se poate de bine rigorile unor activitati gen e-sports, unde conteaza mai putin excelenta grafica si mult mai importante sunt timpul de raspuns, performanta si frecventele ultra-inalte, dar pentru mine ca jucator casual, 144Hz este deja un echilibru extrem de bun intre multifunctionalitatea respectivului display, dimensiune si fluiditatea afisarii. Deci da, este pentru mine o mare bila alba faptul ca in gama NeoQLED 2022 exista si astfel de modele, chiar daca in zona diagonalelor mai mici, TV-uri care suporta o astfel de frecventa.

Ah, dar este totusi ceva ce ma seaca la modele astea cu 144, si cumva Samsung iti da bunanatile cu taraita: toate TV-urile care suporta 144 vin fara break-out boxul ala One Connect, care mie mi se pare important mai ales pentru un set-up din asta multi-sursa cu PC si console multiple. Ma obliga sa ma mufez in spatele televizorului si ca de obicei se face acolo o padure de cabluri, indiferent cat de bine facut ar fi sistemul de cable management al TV-ului.

In schimb modelele din aceeasi fix aceeasi gama care au One Connect si care sunt de diagonale mai mari, nu au 144Hz. Bun, trecand peste aceste inconveniente, au mai adus o noua functie care imbunatateste acturatetea stralucirii in jurul obiectelor si inca una care imbunatateste cica perspectiva adancimii obiectelor. Shape Adaptive Lighting analizeaza liniile, contururile si suprafetele pentru a controla mai bine acuratetea si stralucirea luminii iar acel Real Depth Enhancer distinge obiectele de background marind senzatia de adancime. Adica artificii software care sa contribuie la cresterea calitatii imaginii, iar procesorul insusi are acum mai multe retele neurale, adica mai mult AI si tehnologii de invatare. Asta pe parte de imagine.

Pe partea de sunet, Samung merge mai departe cu tehnologia aia de urmarire a obiectelor, OTS, Object Tracking Sound, care acum se numeste Object Tracking Pro si care mai adauga niste difuzoare in ecuatie, iar in felul asta asorteaza si mai bine sunetul cu imaginea de pe ecran. Completarea asta permite insa altceva cu mult mai important: Dolby Atmos. Adica acum exista pe noua serie si configuratia necesara de difuzoare care sa permita aceasta posibilitate. Sincer, eu cand am auzit chestia asta, primul meu reflex a fost sa intreb daca aceasta colaborare cu Dolby se extinde si asupra imaginii. Raspuns, nu! Din pacate nu, pentru ca Samsung continua sa evite tehnologia partenera celei de sunet, si anume Dolby Vision, in favoarea standardului alternativ si gratuit HDR10+! Sunt un pic dezumflat, mai ales ca Dolby Vision este un standard HDR intens folosit pe platformele de streaming gen Netflix sau Prime si in plus, el este disponibil pe o multime de modele ale altor producatori, la preturi chiar mai mici decat ale acestora de la Samsung.

Samsung TV NeoQLED 2022

Dar exista acum macar Atmos, ceea ce este un pas inainte, si au mai venit cu ceva pe parte de sunet, cu niste soundbar-uri noi, dintre care unele chiar slim si elegante, care pot fi conectate wireless la televizoare si utilizate in tandem cu difuzoarele on-board ale TV-urilor. Si pe langa conectarea facila, nu va lasati pacaliti de aspectul subtirel si delicat al unora ele, pentru ca ascund o gramada de oomph. Ce as mai avea de observat inainte de a trece la sistem de operare si interfata etc, ar mai fi rezolutiile si multitudinea diagonalelor. Avem 8K si 4K, la fel ca anul trecut, dar remarcabil este ca pretul modelelor 8K a inceput sa mai scada, desi raman inca destul de scumpe cat sa nu putea fi considerate de masa.

Samsung TV NeoQLED 2022

Cat despre diagonale, varietatea este mai mare ca niciodata: 43, 50, 55, 65, 75, 85, toate marimile, pentru toate gusturile si buzunarele. S-au mai elevat niste parametrii si in ceea ce priveste stralucirea, stralucire care acum pe modelele 8K ajunge la un inutil nivel de 4000 de nitsi in peak, iar ramele devin imposibil de inguste, ca si cum ecranul ar pluti direct pe perete sau deasupra standului.

Pe modelele mai mari 8K si 4K, One Connect, acea cutie cu conexiuni, a fost nu doar pastrata ci si upgradata, iar mie mi se pare foarte misto sa am partea de alimentare si conexiuni separata de corpul TV-ului si legata de acesta doar prin acel foarte subtire si potent/ cablu transparent. Acum toate porturile sunt HDMI 2.1 si cutia poate fi montata inclusiv pe partea din spate a standului televizoarelor. Ce va ziceam, daca regret ceva la modelul meu de anul trecut, este absenta one connect, care ar fi ajutat mult la cable management.

NeoQLED-urile devin tot mai versatile

Si mai sunt cateva imbunatatiri: de exemplu acum multiview-ul, acea functie de impartire a ecranului, pe modelele 8K nu mai suporta doar doua ecrane, adica doua surse simultane de semnal, ci 4. Telecomanda continua sa poata controla mai multe dispozitive conectate si au introdus, foarte misto chestie, chiar si un soi de calibrare basic a dispayurilor cu ajutorul telefonului. Asta mi se pare interesant, si o poti face fie in varianta rapida, numita basic, intr-un minut doua, fie in varianta mai complexa in ceva gen un sfert de ora, numita professional. Si da, se simte diferenta dupa un astfel de proces. Si ultima dar nu cea din urma gaselnita este posibilitatea de a share-ui camera de pe telefon pe ecranul TV-ului, toate astea printr-o integrare mult mai stransa cu hub-ul lor Smart Things, care devine un soi de one platform to rule them all.

Ok, si ultima dar nu cea din urma imbunatatire se intampla la nivelul sistemului de operare. Samsung ramane ferm ancorat in sistemul sau proprietar Tizen, unora le place, altora mai putin, iar versiunea de pe aceste modele este una upgradata. Contine un Smart Hub nou care aduna, triaza si recomanda continut pe baza obiceiurilor tale de vizionare, in vreme ce meniul sau iti da acces la trei categorii de activitati: media, gaming si ambient. Din Gaming Hub faci switch-ul intre diversele console si servicii de cloud gaming gen GeForce Now sau Stadia.

Sincer, in putinul timp pe care l-am avut la dispozitie cu modelele astea Samsung NeoQLED, n-am apucat sa vad cum merge al nostru abonament RTX3080 de GeForce Now, dar promit sa-l incerc. Ideea asta de a rula serviciile de cloud gaming direct pe TV mi se pare absolut geniala pentru lenesul si casual gamer-ul din mine. Sincer, cand am incercat saptamana trecuta Cyberpunk 2077 direct pe TV via GeForce Now, care arata si se misca absolut demential, mi-a pus gheata la inima.

Samsung are niste modele mai aparte

Si acum hai sa ne uitam un pic si la celelelate TV-uri cu care am interactionat zilele trecute: cele de lifestyle, adica The Frame si The Serif. Astea sunt QLED-uri oarecum mai traditionale, dar si aici au avut loc niste modificari. Ca idee, ele pastreaza acele rame customizabile care le fac sa se integreze atat de bine in ambient, si raman gandite pentru a afisa arta sau fotografii atunci cand sunt oprite si nu indeplinesc rolul de televizor propriu zis.

Samsung TV Frame

Cea mai notabila schimbare mi s-a parut noul display mat anti-glare care este pur si simplu incredibil. Jur ca minute intregi, nici eu nici Ovidiu, si asta in timp ce filmam, nu ne-am prins ca ala este un afisaj, un ecran, si nu un tablou sau o poza. Deci intre vaca desenata pe perete si ecranul lui Frame nu parea sa fie nicio deosebire! Ecranul nu este doar mat, ci si anti-reflectiv si imun la amprente. Trebuie sa vezi ca sa crezi cat de aporopiat este aspectul acestui ecran de cel al unui print.

Samsung The Frame

Frame are acum 7 diagonale disponibile, de la 32 si pana la 85 de inch iar Serif de la 43 la 65. Sunt foarte, foarte misto, dar la fel ca inainte, preturile lor sunt piperate si nu am cum sa nu ma gandesc ca poti sa dai pe ele cat pe un NeoQLED, in conditiile in care, dincolo de gimmick-urile astea cu arta afisata in repaos, tehnologia lor ramane totusi inferioara modelelor NeoQLED. Dar pentru cei care vor sa integreze un astfel de TV intr-un decor fitzos si stilat, si au banii sa-si permita un astfel de rasfat, atunci well, de ce nu?

Samsung TV Frame

Ok, si nu in ultimul rand, as vrea sa mentionez TV-urile… pe care nu le-am vazut, probabil urmeaza, dar care fac si ele parte din generatia 2022. In primul rand, Samsung marcheaza odata cu aceasta noua generatie intoarcerea pe segmentul OLED dupa noua ani, cu acest mult dezbatut S95B. Procesor Neo Quantum, 144Hz rata de refresh, HDMI 2.1, OTS, Q-Symphony si Dolby Atmos pe sunet si bineinteles panou OLED Quantum Dot, un fel de best of both worlds, asa cum s-au grabit unii sa comenteze, adica un mariaj intre doua tehnologii deosebite. Nu ma pronunt inca, trebuie sa-l vad eu insumi si sa-l testez.

Samsung TV 202

Si nu in ultimul rand merita mentionate micro-LED-urile, care dupa mine abia alea vor fi o mare revolutie atunci cand vor deveni de masa. Pentru neinitiati si intr-o varianta simpla si scurta, este o tehnologie comparabila cu OLED-ul, dar lipsita de toate neajunsurile acestuia. La fel ca oled-ul si microledul este emisiv, adica fiecare pixel este auto-iluminat, asa ca poate fi complet inchis pentru un negru absolut si un contrast fantastic. In plus, microled-ul mai rezolva si partea de stralucire, avand capacitati mult mai mari decat OLED-ul in aceasta directie, si fiind anorganic, nici nu se degradeaza, nu face burn in, si are o durata de viata incomparabil mai mare.

Samsung TV 202

NeoQLED-urile sunt inca tinere

Dar aceasta tehnologie continua sa fie extrem de scumpa si chiar daca au aparut modele microled comerciale inca de anul trecut, eu personal cred ca abia peste 3-4 ani vom putea discuta realist despre ele. Bun, si acum ca le-am trecut in revista pe cam toate, hai sa revenim la NeoQLED-uri, ca ele sunt zic eu coloana vertebrala a ofertei Samsung de anul asta si sa pun intrebarea care ma roade: daca am deja un NeoQLED de anul trecut, adica prietenasul meu de aici, sunt astea noi substantial mai bune? Sau sunt atat de bune cat sa te faca sa duci mana la buzunar? Iar eu zic asa: daca ai un NeoQLED de anul trecut, asa cum am eu acest QN85A, vezi-ti de treaba. Este un TV care va fi inca foarte bun nu doar anul asta, ci cel putin inca un an-doi-trei de acum incolo.

Da, exista imbunatatiri reale in noua gama, dar ele sunt mai degraba incrementale. Dar daca ai un model mai vechi, eventual un NeoQLED de acum 3-4 ani, da, noile modele sunt un upgrade serios si merita din plin banii, si apropo de bani, uite ca despre asta nu am prea vorbit. Noua gama pleaca de ude pe la 5000 de lei si se duce pana pe la maxim 25.000 pentru un model QN900 8K, adica modelul Samsung NeoQLED de varf la o diagonala de 65 de inch. Desigur se poate si mai mult, dar deja vorbim despre alte OZN-uri. Pretul modelelor 2022 este unul ok, calitatea lor este excelenta si reprezinta o cumparatura buna in primul rand pentru cei care nu detin un model recent, de felul acestuia.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button