GamingMobileRSS PaginaDeMedia

Da, mobile gaming-ul trebuie luat în serios, iar Samsung ne-a arătat asta

Cred că nu mai are rost să ne ascundem și să ignorăm una din temele ceva mai „controversate” din această fascinantă lume a pasionaților de jocuri: gaming-ul pe mobil. Aduceți săpunul ca să îmi spăl degetele cu care am scris această blasfemie, pentru că mobile gaming-ul deja capătă amploare (ok, aduceți mai mult săpun…).

Ok, acum într-o notă serioasă, este important să nu ignorăm ideea de jocuri pe telefon. Smartphone-ul a devenit rapid una din invențiile fără de care nu mai putem trăi. Pe smartphone efectuăm aproape toate sarcinile din timpul zilei: vorbim cu prietenii și familia, rezolvăm task-uri la muncă, citim, ascultăm muzică, urmărim seriale și filme și, evident, ne jucăm.

Mobile gaming-ul trebuie respectat

Viitorul este mobile, fie că ne place sau nu, iar importanța adusă de smartphone-uri pe piața gaming-ului nu trebuie neglijată. De fapt, există foarte multe persoane care au ca unic mijloc de entertainment propriul telefon. Asta înseamnă nu tu consolă și nu tu PC care să ruleze Crysis.

Și aceștia o duc foarte bine, indiferent de ce ar considera puriștii de pretutindeni. Există o plajă largă de jocuri, adresate unui public vast, astfel încât regăsim un număr impresionat de jucători casual și de gameri hardcore în egală măsură. Ca să vă ajut să vă faceți o idee cu privire la popularitatea gaming-ului pe mobil, iată câteva statistici regăsite la cea mai simplă căutare pe Google?

  • 21% dintre aplicațiile Android și 25% dintre aplicațiile iOS descărcate sunt, de fapt, jocuri;
  • 62% dintre persoane își descarcă cel puțin un joc în prima săptămână de la achiziționarea unui smartphone;
  • 78% din totalul celor care se joacă jocuri video sunt utilizatori Android cu cel puțin un joc instalat;
  • La nivel mondial, 2.2 miliarde de oameni se joacă jocuri pe telefon;

Cred că am așternut suficiente bulinuțe ca să vă conving de faptul că gaming-ul pe mobil a luat amploare și că fiecare dintre noi se joacă, măcar în pauzele de la birou, un Candy Crush, un Mortal Kombat sau Call of Duty Mobile, în cazul meu.

Samsung Competitie 2021 Comic Con 1

Deci aici deja nu mai este vorba de o nișă, ci de o afacare care adună profituri de miliarde de dolari și care îi fac pe cei mai mulți dintre gamerii casual să renunțe la a mai investi în vreo consolă de jocuri sau în vreun PC performant. Și cum altfel ai putea să observi gamerii competitivi în habitatul lor natural decât în cadrul unor competiții foarte simpatice organizate de către Samsung la East European Comic Con 2021?

Samsung ne-a arătat cum e să joci „în deplasare” cele mai populare jocuri ale momentului

Da, o fi fost vorba despre cosplay, chestii magna, anime, benzi desenate și alte nebunii, dar trebuie totuși să ținem cont și de influența conceptului de mobile gaming, care a evoluat extrem de mult într-un timp relativ redus. Vorbim aici despre o trecere naturală de la casual-ul predominant la variantele „portabile” ale jocurilor competitive curente, precum PUBG, FIFA, Fortnite și CS:GO.

Cei de la Samsung au oferit o mână de ajutor  în cadrul ediției de anul acesta a Comic Con. Standul dezvoltatorului a reprezentat atracția principală atât pentru fanii produselor sale, cât și pentru jucătorii profeșioniști. Astfel, am avut ocazia să întâlnim influenceri și creatori de conținut îndrăgiți de publicul autohton, am avut ocazia să vedem îndeaproape cu ce se mănâncă acest mobile gaming și, mai presus de toate, ne-am distrat (duuh).

Samsung Competitie mobile gaming 2021 Comic Con

Programul organizat de Samsung în vederea competițiilor a fost unul simplu, dar eficient. Un turneu 1v1 de PUBG, urmat de câteva runde de CS:GO, dar și meciuri amicale de FIFA și posibilitatea de a încerca Fortnite. Da, am tot auzit de aceste titluri, însă ele demonstrează cât de mult a evoluat tehnologia care să permită transpunerea acestora pe micile-marile ecrane ale telefoanelor.

Nu am reținerea să admit că îndrăgesc telefoanele celor de la Samsung. Modelul meu credincios mi-a fost alături vreme îndelungată și chiar dacă nu sunt neapărat un mobile gaming masterrace, m-am distrat în perioadele în care leneveam pe la birou butonând Call of Duty Mobile (fără auto-aim) sub privirile mai mult sau mai puțin severe ale tovarășilor de breaslă.

Plecând de la această idee, nu am putut să nu arunc mai mult de un ochi pe la standul Samsung, pe de o parte pentru a urmări competițiile iar pe de altă parte pentru a răsfoi meniurile flagship-urilor pentru a-mi instala titlurile preferate. Mai un Call of Duty, mai un Gwent, Hearthstone și Warhammer și până la urmă am fost ferm convins că telefonul este viitorul. Smartphone-ul este mediatorul, acel intermediar, acea verigă lipsă dintre jucător și un joc, fie el casual sau hardcore.

Să nu vă imaginați că cele organizate de Samsung au fost o barieră pentru neofiții care nu pratică jucatul pe telefon 24/7. Dimpotrivă. Chiar dacă am avut parte de niște meciuri strânse, la care au participat inclusiv băieții de la Nexus, competițiile au fost disponibile pentru publicul larg, astfel încât fiecare participant să se poată distra și să poată experimenta posibilitățile în materie de gaming oferite de un telefon. Iar premii au fost cât cuprinde, deși îmi pare rău că pe lumea asta nu se prea fabrică tricouri 2XL….

Samsung Competitie 2021 Comic Con

Un epilog corespunzător – Da, ești gamer și dacă te joci pe telefon

Una peste alta, #PlayOnWithSamsung a fost o prezență interesantă și bine-venită la East European Comic Con 2021. Dincolo de telefoanele sale față de care eu nutresc o atracție deosebită, Samsung este un mesager important. Este vestitorul viitorului, acel viitor în care gaming-ul pe mobil va face legea în cea mai mare parte a lumii. Și asta nu o spun eu (cel care va rămâne în continuare la PC/console), ci statisticile și evenimentele din ce în ce mai mari și mai impunătoare.

Este un fenomen interesant, pe care am avut ocazia să-l experimentez pentru prima oară la competițiile organizate de Samsung. A fost fun? Categoric? A fost doar vârful iceberg-ului? Categoric x2. Dar da, trăim vremuri interesante.

Samsung Competitie 2021 Comic Con 1

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button