PCȘtiri ITTECH

Samsung începe producția pentru a cincea generație de memorie V-NAND

În curând s-ar putea să avem parte de SSD-uri mai rapide. Pentru a contribui la acest lucru, Samsung a început să producă cea de-a cincea generație de cipuri de memorie flash V-NAND 3D, cu rate mai rapide de transfer de date decât generația anterioară.

Aceste cipuri au peste 90 de straturi (96, mai precis) într-o structură piramidală cu canale microscopice perforate vertical pe toata suprafața. Aceasta reprezintă o creștere față de cele 64 de straturi din generația anterioară. Samsung declară:

Acest proces de fabricare a memoriei de ultimă generație este rezultatul mai multor descoperiri care includ modele de circuite avansate și tehnologii noi de procesare.

Poate că cel mai semnificativ upgrade este trecerea la o interfață Toggle DDR 4.0, care este prima de acest fel din industrie. Acest lucru permite cipurilor să transmită date între memoria de stocare și memoria RAM cu o viteză de 1,4 Gbps, reprezentând o creștere cu 40% față de cipurile cu 64 de straturi. Samsung, de asemenea, a redus tensiunea de operare de la 1.8V la 1.2V pentru a compensa consumul crescut de energie pe care o introduce viteza mai rapidă a interfeței. Samsung adaugă:

Noul V-NAND are de asemenea cea mai rapidă viteză de scriere a datelor la 500 de microsecunde (μs), ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 30% față de viteza de scriere a generației anterioare, în timp ce timpul de răspuns la semnalele de citire a fost semnificativ redus la 50μs.

Rețineți că Samsung se referă la viteze NAND aici, deoarece tehnologia 3D și XPoint de la Intel și Micron au în continuare latențe mai mici.

Rezumatul la toate acestea este că noile componentele sunt mai rapide pentru următoarea generație de SSD-uri. Va fi de datoria producătorilor de dispozitive de stocare să asocieze aceste cipuri cu controllere capabile și, de vreme ce Samsung este foarte activ în spațiul SSD, ne așteptăm să vedem soluții mai rapide în cel mai scurt timp.

De asemenea, acest upgrade ridică întrebarea cât de mult contează un V-NAND mai rapid pentru PC-urile moderne. Pentru anumite sarcini de tip datacenter, stocarea mai rapidă este o condiție necesară, însă PC-urile consumatorilor de rând nu ar avea un spor de performanță prea mare în comparație cu cele mai rapide unități M.2 NVMe deja existente pe piață. În plus, Samsung probabil ar avea nevoie probabil de o interfață PCIe 4.0 x4 dacă dorește să aducă o îmbunătățire considerabilă față de unitatea deja incredibil de rapidă 970 Pro.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button