De ce are nevoie Samsung Galaxy Z Fold 3 pentru a ne convinge să-l cumpărăm?
Samsung Galaxy Z Fold 3 va debuta în cadrul următorului eveniment Unpacked și deja știm o parte din noutățile pe care le va aduce. Dar lăsând toate specificațiile fastuoase de-o parte, toți dragonii cu 888 în coadă și alte artificii, oare de ce ar avea nevoie un astfel de telefon pentru a stârni interesul unui număr mare de oameni?
Zvonurile legate de Galaxy Z Fold 3 vorbesc despre camere sub display, un ecran de 7.5″, un design mult mai rezistent și un procesor Snapdragon 888 de ultimă generație. Dar cea mai mare schimbare pe care am putea-o vedea integrată este un S Pen. După ce seria Note a fost lichidată de Samsung, pare că noile telefoane foldable vor trebui să umple golul rămas, iar un mod mai bun decât includerea unui stylus multifuncțional nu cred că există. Asta în condițiile în care oricum ai un ecran mare și util.
Va putea Samsung să înlocuiască seria Note cu Galaxy Z Fold 3 și urmașii săi?
Încă de pe la începutul acestui an, auzim zvonuri care spun că Samsung a renunțat la seria Note. Aceasta s-a bucurat de un succes destul de mare și a fost marcată de lansări excelente, precum Note 20 Ultra, dar și de fail-uri explozive precum Note 7. Mulți clienți o apreciază și astăzi pentru versatilitatea oferită de ecranele mari și combinația cu S Pen și a pus bazele conceptului de phablet; o combinație dintre telefon și tabletă.
Cu o așa moștenire în spate, noul Galaxy Z Fold 3 are o misiune grea și Samsung trebuie să își planifice bine fiecare mișcare pentru a face telefonul pliabil o alegere potrivită pentru fanii seriei Note. Un prim pas ar fi introducerea unui S Pen, care ar crea noi scenarii de utilizare, astfel oamenii care cumpărau phablet-uri, au o posibilitate de upgrade la un ecran mai mare, dar în același timp nu trebuie să-și facă griji de modul în care își transportă telefonul imens, acest putând fi pliat și ținut în buzunar.
Tot introducerea unui S Pen ar putea motiva ceva mai bine prețul mare al unui foldable, oferindu-le celor din mediile profesionale o unealtă puternică pe care poți lua notițe rapid, pe care poți schița repede o idee și cu ajutorul căreia scapi de nevoia unui laptop sau tabletă atunci când vine vorba de sarcini de lucru. În același timp, ar fi o mișcare naturală dată fiind dimensiunea masivă a ecranului.
Problema apare atunci când luăm în considerare schimbările necesare includerii unui astfel de stylus. Magia seriei Note era locașul dedicat lui S Pen din carcasa telefonului, astfel aveai pixul la îndemână în orice moment. Asta ar însemna că Samsung trebuie să găsească o soluție facilă pentru a integra S Pen în carcasa noului Galaxy Z Fold 3, fără să-i limiteze capacitatea bateriei sau fără să fii nevoit să cari un accesoriu separat pe lângă telefon.
Cum convingi oamenii să cumpere un telefon pliabil?
Prima dată când am auzit despre telefoanele pliabile, mi s-a părut că nebuniile astea vin de pe altă lume. Cine a mai văzut până atunci un telefon pe care-l îndoi de la jumătate și-l poți ține în buzunar, că să-l deschizi doar la nevoie?! Doar că pe măsură ce ne-am învățat cu această tehnologie, ne-am pierdut și interesul față de ea pentru că în realitate, nu oferă mare lucru.
Da, un ecran mare este într-adevăr interesant și deschide o nouă plajă de posibilități, dar e pătrat, are un șanț pe mijloc și nu oferă cea mai mare încredere în calitatea construcției. Și când plătești 2.000 de euro pe un telefon, astea sunt lucruri logice de luat în considerare. Deci Galaxy Z Fold 3 nu trebuie doar să înlocuiască seria Note, ci și să motiveze utilizatorii de rând care sunt obișnuiți cu telefoane standard, că asta este direcția viitorului.
Din fericire nu este o sarcină extrem de grea. În schimb, necesită cooperare din partea dezvoltatorilor de aplicații întrucât partea software nu este încă destul de evoluată pentru a face trecerea la un telefon pliabil chiar atât de facilă. Iar unde Galaxy Z Fold 3 ar putea schimba treaba asta, adevărată problema nu ține doar de Samsung.
Dincolo era mai ieftin
Un alt factor care influențează decizia de cumpărare este prețul, iar seria Fold nu stă deloc bine la acest capitol. Într-adevăr, față de prima lansare, deja putem spune că noile modele sunt oarecum accesibile, doar că Galaxy Z Fold 3 ar trebui să fie vândut undeva pe la maxim 6.000 de lei ca să aibă o șansă pe o piață atât de competitivă. Iar când alți producători îți oferă telefoane cu Snapdragon 888 și alte caracteristici premium la circa 2.500 de lei, trebuie să oferi un pachet foarte versatil și atractiv pentru a avea o șansă împotriva acestora.
Într-adevăr, un telefon pliabil oferă o mulțime de oportunități dacă știi cum să-l folosești. Prețul mare, măsurile extra de protecție și lipsa unui ecosistem software bine dezvoltat vor fi piedicile cele mai mari pe care noul Galaxy Z Fold 3 va trebui să le înfrunte pentru a putea deveni o opțiune bună de luat în considerare. Dacă va reuși, are potențialul de a revoluționa piața de telefoane, iar dacă dă greș, rămâne experimentul celor de la Samsung și un statement pentru industrie.