În septembrie 2022, pe lângă o generație nouă de iPhone și un refresh previzibil adus ceasurilor inteligente, pe scenă a apărut și primul Apple Watch Ultra, un smartwatch extrem de potent și plin de funcții adresate celor care fac multă mișcare. Este safe to say că a fost un hit din punct de vedere al vânzărilor, dat fiind faptul că suntem deja la cea de-a doua generație a Apple Watch Ultra și lucrurile nu par să se oprească.
Ca răspuns pentru primul smartwatch cu adevărat high-end, în martie 2023 HUAWEI au lansat Watch Ultimate, alternativa lor pentru cei care au mulți bani de cheltuit și vor cea mai bună construcție posibilă și cele mai multe funcții pe un ceas de genul. Appeal-ul lui Watch Ultimate era că arăta exact ca un ceas tradițional scump, doar că în loc de un mecanism obișnuit sub sticlă se găsește un ecran rotund, o abordare complet diferită față de pătratul Apple Watch care îți oferă un ecran mai mare și mai practic dar care în ochii multora, inclusiv ai mei, este mai inestetic.
Dar se pare că Samsung s-au întrebat: „ce se întâmplă dacă combini cele două stiluri?” Astfel, s-a luat un șasiu de ceas pătrat, similar cu cel de pe Apple Watch, și s-a contopit cu un ecran rotund a la HUAWEI Watch Ultimate iar rezultatul este… ciudat. Adică trebuie să te confrunți cu dimensiunile mai mari ale unui form factor pătrat fără beneficiile pe care le atrage, cum ar fi ecranul mai generos. La prima vedere, pe hârtie cel puțin, lucrurile nu par prea grozave m-am gândit eu, dar imediat ce am pus mâna pe noul Galaxy Watch Ultra părerea mi s-a schimbat definitiv.
Este fără îndoială cel mai premium și mai bine construit ceas făcut vreodată de Samsung, și după câteva zile de teste trebuie să recunosc că a ajuns să-mi placă această struțo-cămilă, cel puțin din perspectiva aspectului. Unde mai pui la socoteală și că vine cu o grămadă de funcții noi și utile, gândite special pentru cei mai activi și mai aventuroși dintre utilizatori, iar dacă tot ce am spus până acum sună bine, rămâi cu mine în minutele care urmează ca să vedem ce-i de capul nou-nouțului Samsung Galaxy Watch Ultimate.
Design și construcție
Ok, pentru că sunt sigur că e pe vârful limbii multora, voi adresa direct elefantul din încăpere: Galaxy Watch Ultra nu doar că a împrumutat numele de la Apple Watch Ultra, ci și design-ul. Este exemplul perfect de „poți să-mi copiezi tema, doar modifică câte ceva ca să nu pară la fel”, și nu poți ignora faptul că schema de culori, forma și cureaua sunt literalmente copiate după Apple Watch.
În funcție de cum privești situația, asta poate fi un lucru bun sau rău. Bun pentru că, în ochii mei cel puțin, design-ul este chiar reușit iar portocaliul de pe varianta primită de noi la teste dă foarte bine pe șasiu și pe curea, iar rău deoarece, dacă nu îți place neam look-ul lui Apple Watch Ultra, nici ăsta nu o să fie pe gustul tău. În plus de asta, nu îmi dau seama de ce Samsung, una dintre cele mai mari companii din lume cu resurse aproape nelimitate și cu mii de designeri angajați nu au putut veni cu un aspect diferit, dar asta avem și cu asta defilăm.
Aici merită menționat și faptul că Galaxy Watch Ultra este disponibil în alte două scheme de culoare: Titanium Silver care este mai sobru și mai elegant, și Titanium White care, așa cum îi spune și numele, este mai deschis la culoare, dacă preferi așa ceva.
Indiferent de ce alegi însă, nu vei avea cum să scapi de accentele portocalii de pe butoanele laterale. Și dacă tot am menționat de ele, aici vedem o noutate: pe lângă cele două butoane pe care le cunoaștem deja de la ceasurile mai vechi Samsung (unul pentru home și unul pentru back), acum între ele se află un nou „Quick Button”, similar cu „Action Button” de pe Apple Watch Ultra, și are more or less același scop.
Este un buton configurabil care poate lansa rapid o funcție aleasă de tine, cum ar fi afișarea meniului de workout-uri sau chiar pornirea unei activități cu o singură apăsare. Este o chestie utilă pe care am folosit-o surprinzător de des, cu toate că ceasul are și un sistem care detectează atunci când faci mișcare și pornește automat toate măsurătorile. Dar totuși, parcă am mai multă încredere într-un buton fizic decât într-un astfel de sistem de detectare automată, chiar dacă, din testele mele cel puțin, auto detect-ul nu prea greșește.
Cât despre construcție în sine, din numele culorilor de mai devreme probabil v-ați dat deja seama că avem de-a face cu un șasiu din titan, o trăsătură esențială pentru orice smartwatch ultra premium care se respectă. Asta înseamnă că ar trebui să reziste fără probleme chiar și la abuz, iar construcția solidă asigură faptul că este rezistent până la o presiune de 10 atmosfere, on par cu ce oferă și Apple Watch Ultra.
Cu toate astea, Samsung nu sunt așa siguri pe etanșeitatea ceasului, și nu este inclus un mod pentru scufundare la adâncime, fie liberă fie scuba, deci ceasul nu ar fi potrivit pentru genul ăsta de activități. Dacă scufundatul nu e pentru tine și preferi mai degrabă să te avânți pe munți, Samsung spun că Galaxy Watch Ultra ar trebui să meargă bine-mersi la altitudini de până la 9.000 de metri, iar cum Vârful Everest are „decât” 8,848 de metri, nu există loc uscat pe lumea asta unde să ai probleme.
Dar acum vreau să discutăm puțin despre formă, pentru că este poate cel mai polarizant aspect al ceasului. Așa cum spuneam și la început, Galaxy Watch Ultra este pătrat, deci nu rotund cum au fost absolut toate ceasurile Samsung din trecut. Asta e o schimbare majoră, și cu siguranță îi va aliena pe cei care optau pentru ceasuri de la acest brand fix pentru că erau rotunde. Dacă vrei asta, uită-te mai degrabă la Watch 7, celălalt model lansat laolaltă cu Ultra, deoarece ăla păstrează tradiția vie.
Dar carcasa pătrată nu înseamnă că și ecranul e la fel, și Samsung au decis să păstreze display-ul circular în schimbul unuia edge-to-edge, și aici sunt puțin în dubii. Pe de-o parte, prefer aspectul unui ecran rotund în detrimentul unuia pătrat, dar pe de cealaltă parte mi se pare ciudat că trebuie să mă lupt cu un șasiu mai mare, mai greu și mai butucănos fără vreun avantaj practic. Este o chestie de preferințe și încă nu sunt decis dacă îmi place sau nu, I’ll let you be the judge of that.
Și că tot am zis butucănos, Galaxy Watch Ultra este fix asta. Samsung spun că grosimea șasiului este puțin peste 12mm, dar asta fără bump-ul de pe spate care adăpostește senzorii. Dacă îl pui și pe ăsta la socoteală, grosimea ajunge mai aproape de 16mm, o valoare destul de mare care îl poate face incomod de purtat. Două scenarii care îmi vin în minte sunt atunci când porți ceva cu mânecă lungă gen un sacou, al doilea este când dormi.
Credeți-mă că am încercat din răsputeri să dorm cu Galaxy Watch Ultra la mână dar indiferent de cum m-am învârtit, tot m-a deranjat grosimea până în punctul în care l-am dat jos de la mână cu totul, ca să pot să dorm și eu normal. Acest drawback se aplică și în cazul lui Apple Watch, și am auzit foarte puțini oameni care pot dormi comod cu ăla la mână, deci este un sacrificiu pe care fie îl accepți, fie nu te deranjează.
Cureaua din pachet este una făcută din silicon, se simte plăcut la atingere și nu incomodează. În general sunt fanul curelelor din material textil care vin mai bine pe încheietură, dar nu m-a deranjat prea tare nici asta. Este relativ moale și în timpul meu petrecut cu ceasul nu m-am trezit cu iritații sau disconfort, deci nu am de ce să mă plâng. Dacă asta nu e pentru tine, atunci e super ușor să schimbi cureaua cu doar un click, iar pe măsură ce mai trece timpul vei găsi din ce în ce mai multe variante de culoare și materiale disponibile ca să îți faci de cap.
Experiența în utilizare
Următorul aspect important pe care vreau să îl ating este ecranul, și avem despre ce vorbi. Panoul este un AMOLED de 1,5 inch, extrem de frumos și de luminos. Are o strălucire maximă de 3.000 de niți și este vizibil în absolut toate condițiile de utilizare. Culorile și contrastul sunt și ele top notch, așa cum ne așteptam de la un panou OLED, iar rezoluția de 480 x 480 de pixeli asigură că textul este sharp și lizibil. În afară de faptul că pe acest ceas pătrat ecranul este rotund, ce am discutat mai devreme, nu prea pot să-i găsesc vreun cusur la capitolul display, deci kudos Samsung.
Un alt upgrade major a avut loc sub capotă, la chipset. Atât Galaxy Watch 7 cât și Ultra vin cu un nou procesor Exynos W1000 pe litografie de 3nm, cel mai avansat și mai rapid chip pentru purtabile făcut de Samsung vreodată. Asta înseamnă că navigarea prin meniu se întâmplă fără urmă de lag sau încetinire, și îndrăznesc să spun că, în combinație cu cu cea mai nouă versiune a sistemului de operare WearOS de la Google, experiența de navigare este mai apropiată ca niciodată de ce oferă Apple de ani de zile în materie de fluiditate.
Autonomia este alt capitol care a primit o atenție binemeritată, iar grație chipset-ului mai eficient ca oricând și al bateriei mari, Galaxy Watch Ultra poate rezista până la două zile complete cu Always-on-Display activ și spre trei cu el dezactivat. Nu sunt valori imense dacă compari cu alde Watch Ultimate de la HUAWEI, care poate ajunge până la două săptămâni între încărcări, dar este similar sau o idee mai bine decât Apple Watch, deci nu mă plâng. Mulți sunt obișnuiți să își pună smartwatch-ul la încărcat în fiecare seară, deci o autonomie de două ori mai mare nu este de lepădat, chiar dacă HUAWEI încă le dă clasă celorlalți aici.
Cât despre încărcare, aici am un mic comentariu de făcut. Întreg procesul se întâmplă surprinzător de lent. În prima zi am conectat cablul de încărcare inclus în pachet la un brick pentru telefon de 66W, și de la 0% la 100% a durat nu mai puțin de trei ore.
Pentru că mi s-a părut puțin dubios am săpat puțin pe net să văd dacă și alții s-au mai lovit de asta, iar spre mirarea mea pare să fie ceva de care se plâng mulți, nu o problemă izolată. Poate că așa ceva se poate rezolva printr-un update de soft, dar as it stands, e un minus destul de serios dacă intenționezi să dormi cu el la mână și te bazezi pe reprize scurte de încărcare seara, înainte de culcare.
Dar lăsând toate astea la o parte, ca orice ceas inteligent de top, și Galaxy Watch Ultra vine încărcat cu o mulțime de funcții și programe pentru sănătate și workout… dacă ai un telefon Samsung. Cum adică? Adică, dacă ai un telefon Samsung poți beneficia de toate funcționalitățile, dar dacă se întâmplă să ai în buzunar orice alt telefon cu Android, atunci vei avea parte de o experiență mai puțin completă, ceea ce e păcat.
Practic, la fel ca la Apple, trebuie să fii adânc băgat în ecosistem ca să storci maximul potențial din produsele tale, dar e mai greu de făcut asta într-un ecosistem deschis precum Android. Chestii de bază precum pulsul, workout-urile și alarmele merg pe orice, dar dacă nu ai un telefon de la Samsung dai cu piciorul la prea multe funcții cheie pentru prețul pe care îl plătești.
Dar dacă ai un telefon Samsung în schimb, posibil unul dintre noile Z Flip sau Fold, dar mai toate telefoanele companiei sunt compatibile, vei beneficia de fiecare gram din ce are ceasul ăsta de oferit. Ce oferă mai exact? Pai vine dotat cu cam toți senzorii de la care te aștepți pe un smartwatch de top, cum ar fi unul pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge, sistem de EKG, un senzor de temperatură, asta pe lângă senzorul pentru puls îmbunătățit masiv față de generația trecută.
Iar toate astea lucrează în tandem pentru a oferi o nouă funcție denumită Energy Score. Așa cum îi spune și numele, e vorba despre un index de la 1 la 100 generat de AI (că nu se putea altfel) care îți arată cât de pregătit ești pentru ziua pe care o ai în față, luând în considerare factori precum ora de culcare, timpul petrecut în somn, cât de odihnitor a fost somnul respectiv, efortul depus în ziua precedentă și tot așa. Este o chestie care mie îmi place, și cumva m-a ajutat să fiu mai responsabil cu somnul doar ca să duc numărul ăla cât mai sus.
În afară de asta, ceasul poate acum detecta apneea în somn, după o perioadă de două nopți de configurare. Ca la orice astfel de măsurători ce țin de sănătate, e important de menționat că nu trebuie să vă ghidați 100% după un astfel de produs, și dacă vă știți cu probleme de genul cel mai bine mergeți la doctor, nu vă bazați pe un ceas inteligent. Sigur, senzorii și sistemele astea sunt avansate, dar chiar și așa nu sunt infailibile.
Ultima dar nu cea din urmă funcție nouă la capitolul ăsta este cea de detectare a nivelului de AGE (advanced glycation end products sau rezultatele unei glicații avansate). Mai exact, e vorba despre compușii care se crează când moleculele de zaharuri oxidează grăsimea sau proteinele. Dacă ai un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată atunci numărul ăsta va fi mai mic, și vice-versa dacă nu, și cu cât e mai mic cu atât e mai bine.
Pe parte de workout-uri în sine știm la ce să ne așteptăm, cu uzualele programe pentru mers, alergare, ciclism, înot și câte și mai câte prezente. Noutatea este că acum poți avea așa numitele workout-uri Multisport, pentru triatlon și duatlon, dar îți poți face și singur diferite combinații de exerciții din meniu, o funcție binevenită ce scutește de a mai schimba manual programul între activități.
Are și un sistem foarte avansat de GPS care te ajută atunci când vine vorba de rezultatele unui workout de exemplu. Poți vedea perfect pe unde ai mers și ce distanță ai parcurs, cu o precizie extrem de bună, similară cu ce am văzut pe Apple Watch. Overall, Galaxy Watch Ultra este foarte bun dacă vrei să ai la îndemână o grămadă de funcții de sănătate și de antrenament, cu toate că, fiind destul de greu, ar putea deveni obositor de purtat la un moment dat, dar asta depinde de fiecare.
Dar cum controlezi ceasul ăsta? Principalul mod este prin atingerea ecranului, și la cât e de generos nu vei avea mari probleme. Astea fiind zise, dacă tot avem de-a face cu un ceas atât de gros, mi-ar fi plăcut să văd bezel-ul rotativ de pe Watch 6 Classic și aici, și cred că ar fi fost acel special touch care ar fi dus Watch Ultra la următorul nivel, dar din păcate nu a fost să fie. Poate la anul, c’mon Samsung!
De asemenea există și câteva gesturi noi, printre care și un pinch dublu pentru a selecta sau a închide meniuri, la fel ca pe ceasul Apple. În general funcționează bine, iar Samsung au integrat un mic simbol atunci când acest gest este disponibil, și am folosit surprinzător de mult asta odată ce m-am obișnuit cu modul în care funcționează.
Mai poți îndrepta pumnul în jos de două ori pentru a porni rapid o aplicație precum lanterna, dar nu am fost deloc impresionat cu fiabilitatea. Parcă atunci când aveam nevoie de ea nu prea mergea, și au fost destule cazuri când m-am trezit cu lanterna băgată în ochi pentru că i s-a părut că am gesticulat așa, deci am dezactivat repede chestia asta și nu am mai avut probleme.
Concluzie
În concluzie, Galaxy Watch Ultra nu reprezintă o primă încercare perfectă. Are câteva minusuri notabile, cum ar fi lipsa coroanei rotative, dependența de un telefon Galaxy și încărcarea mai lentă decât norma, dar dacă poți să treci cu vederea aceste dezavantaje, sunt multe lucruri de apreciat aici. Construcția este bine pusă la punct, așa cum obișnuiesc Samsung să facă, bateria rezistă relativ bine iar suita de programe și funcții pentru sănătate este robustă.
Dar halatul dom’le, cât e halatul? Există o singură configurație, cu 2GB RAM și 32GB stocare și suport pentru LTE by default la prețul de 3.500 de lei, simțitor mai puțin decât Apple Watch Ultra 2 pe care l-am găsit la 4.200 de lei în magazin.
Nu e un preț rău dacă ești în căutare de așa ceva, dar dacă nu ai bani de spart și nici nevoie de toate adițiile lui Ultra, Watch 7 tot de la Samsung îți oferă multe din beneficii pentru un preț mult mai mic. Depinde doar de tine ce fel de nevoi sau așteptări ai, dar dacă vrei the best of the best în materie de construcție, ecran, tracking și performanță, Galaxy Watch Ultra este un model de trecut pe listă.