Preț de aproape o oră am avut plăcerea să stau și să casc ochii la noile telefoane Samsung Galaxy Z Fold 5 și Z Flip 5, în cadrul evenimentului Samsung Galaxy Unpacked 2023 din Seul. Măiculiță, și ce mai eveniment. Cred că numărul oamenilor din sală se apropia de lejer de 2.000, dacă nu chiar peste, atmosfera a fost senzațională, s-a urlat și s-a aplaudat în draci și, nu în ultimul rând, am făcut cunoștiință pe viu cu noua generație de telefoane pliabile de la Samsung.
Ecrane mari, balamale revizuite
Prezentarea a început, cumva previzibil, cu mezinul familiei, adică Galaxy Z Flip 5. Dar ăsta nu e un lucru rău deloc, pentru că sunt de părere că, în momentul în care vor ajunge telefoanele pliabile în mainstream, majoritatea vor alege Flip în detrimentul lui Fold. În plus, modelul ăsta mai mic a primit și cel mai semnificativ upgrade din punctul meu de vedere: un ecran exterior imens.
Astfel, cover display-ul sare de la 1,9 inch la 3,4 inch. Nu este cel mai mare ecran exterior de pe piață (deși Samsung cu siguranță și-ar fi dorit asta) și rata de refresh se oprește la 60Hz, în comparație cu moto razr 40 ultra care ajunge la 144Hz. Dacă te va deranja sau nu depinde de tine (cât de mult folosești ecranul ăla exterior), dar nu pot să contest faptul că Samsung au făcut din Z Flip 5 un telefon pliabil mult mai interesant și mai capabil. Ecranul interior a rămas la aceeași dimensiune standard de 6,7 inch.
Apoi lucrurile au trecut repede la Galaxy Z Fold 5, telefon de la care nu mă așteptam să văd vreo inovație majoră ca display-ul exterior la Flip, și se pare că am avut dreptate. După trecerea prin revistă a upgrade-urilor incrementale, cum ar fi ecranele mai strălucitoare, camerele mai performante și mai multă putere de procesare (ambele telefoane au sub capotă Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy), am aflat și ce face această generație nouă de telefoane pliabile Samsung cu adevărat specială: balamaua.
Atât Galaxy Z Flip 5 cât și Z Fold 5 au primit ceva ce compania numește „teardrop hinge”. Ce crezi că înseamnă asta? Dacă ai spus că ambele telefoane se închid complet ai avut dreptate! Hallelujah! Spune adio scamelor și nisipului din buzunar blocate în deschizătura ecranului, deoarece pliabilele Samsung au intrat, în sfârșit, în rândul lumii.
Ce am observat din capul locului este că Samsung încă nu au reușit să rezolve complet problema crease-ului, a adânciturii de pe mijlocul ecranului. Până acum, nimeni nu a reușit să elimine complet acel canion enervant, dar alții sunt mai aproape de soluția perfectă decât Samsung. Am un moto razr 40 ultra în buzunar și, prin comparație, dispozitivele coreenilor încă se simt ca niște telefoane din generația trecută. Totuși, am sesizat că situația este o idee mai bună decât la modelele anterioare, semn că inginerii lucrează. Cine știe, poate anul viitor ne vom bucura de un pliabil Samsung fără crease. One can dream.
Și prețul? Galaxy Z Flip 5 va costa 5.999 de lei, în timp ce pentru ‘ăl mai mare va trebui să bagi mâna adânc în buzunar și să scotocești după nu mai puțin de 9.399 de lei. Prețurile astea sunt la fel ca cele de anul trecut, ceea ce m-a surprins puțin. Se zvonea prin presă că Galaxy Z Fold 5 ar putea costa 2.000 de dolari în State (ceea ce s-ar fi tradus în peste 10.000 de lei la noi), dar mă bucur că nu e cazul.
CADRANUL ROTATIV A REVENIT!
Nu cred că am fost vreodată așa entuziasmat în legătură cu un smartwatch. Sure, primul Apple Watch m-a dat pe spate și aș fi dat orice ca să am unul la mână la vremea aia, dar ce au arătat Samsung pe scenă aproape că m-a făcut să apăs butonul de preorder fără să ezit. Vorbesc despre bezel-ul rotativ pe care atât de mulți oameni l-au iubit pe modele mai vechi de Galaxy Watch dar pe care Samsung au ales din varii motive să îl lase în urmă odată cu Watch 4.
Atunci, mulți au jurat că nu se mai ating de un ceas nou Galaxy până când Samsung nu readuce înapoi una dintre puținele funcții care diferenția dispozitivele lor de cele ale competiției. Well, momentul acela a venit, și vreau să spun că m-am bucurat ca un copil mic când am văzut reîntoarcerea glorioasă a cadranului rotativ.
Chestia asta e disponibilă doar pe Galaxy Watch 6 Classic, adică modelul mai scump. Galaxy Watch 6 simplu vine la un preț de 319 euro, în timp ce modelul pe care eu l-aș alege este 419 euro. Dacă te gândești și tu să îți faci un upgrade la smartwatch, e bine să știi că Samsung au lucrat serios la acuratețea monitorizării somnului și a fitness-ului.
Un update previzibil al lineup-ului de tablete
Și acum ne apropiem de final, ceea ce înseamnă că trebuie să vorbim și despre ultima gamă de produse prezentate pe scena din Seul: tabletele. Încă de la început, Samsung a fost unul dintre principalii jucători la masa asta, alături de Apple, iar compania a avut multe generații la dispoziție pentru a-și rafina și îmbunătăți tabletele.
În acest moment am intrat oficial în cea de-a noua generație de tablete Samsung, cu Galaxy Tab S9 Ultra, S9+ și S9. Cea mai interesantă schimbare este, fără îndoială, includerea rezistenței la apă IP68. Asta o să te ajute să stai cu inima împăcată atunci când ai vărsat ceva peste tableta ta de 1.339 de euro (S9 Ultra). Cealaltă noutate notabilă cu care întreaga serie se laudă este chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, care a fost integrat pe toate modelele din gamă.
Dacă ți-am zis cât costă Galaxy Tab S9 Ultra (1.339 euro), cam e vremea să vedem și cât costă modelele mai accesibile. Așa că, în ordinea numerelor de pe tricou avem: Galaxy Tab S9 la 899 euro și Galaxy Tab S9+ la 1.119 euro. Bineînțeles că un articol de genul ăsta nu acoperă pe deplin toate informațiile și chestiile noi, iar pentru asta va trebui să ai puțintică răbdare până la review-urile propriu-zise.