ReviewsTECH

Televizor foarte mic sau tabletă foarte mare? Samsung Galaxy Tab S8 Ultra este ceva din altă lume! (review)

Joaca de-a „cine o are mai mare” are acum un nou câștigător! Faceți cunoștință cu  Samsung Galaxy Tab S8 Ultra! Un pas mic pentru televizoare, un salt uriaș pentru tablete. Pentru că la 14.6 inch întregi diagonală, nu poate fi decât una din două: ori un televizor foarte mic, ori o tabletă foarte mare! Să fiu sincer, este unul dintre cele mai spectaculoase dispozitive pe care eu am pus mâna vreodată

Telefoane, laptopuri, procesoare, device-uri și mai știu eu ce trase la indigo au fost și tot vor mai fi. Până una alta zic eu că Galaxy Tab S8 Ultra este cea mai eye catching tabletă de până acum, și asta în primul rând grație acestei diagonale nemaintalnite pe vreo tabletă și nu în ultimul rând grație aerului aparte pe care îl respiră și care e greu de explicat.

Pentru că vedeți, dimensiunea gargantuana a lui Galaxy Tab S8 Ultra parcă atrage după sine o alterare a tuturor proporțiilor. Fiind atât de mare pare și foarte subțire, deși nu este așa, și fragilă, deși nu este deloc așa, dar mai mult decât orice transpiră premium prin toți porii, tocmai pentru că este supra-dimensionată. Și toate astea o fac deosebită, ceea ce din punctul meu de vedere este în sine o mare calitate în ziua de azi când toate tabletele arată și sunt la fel.

Galaxy Tab S8 Ultra este printre foarte puținele, dacă nu singură, la care nu prea se potrivește înșirurirea specificațiilor sale, pentru că este atipică, iar asta nu poate decât să-mi placă. Iar seria Tab S8 overall mai are ceva interesant despre care vom vorbi într-o clipă: ideea că ecosistemul contează și că deși Samsung sunt cel mai mare producător de telefoane din lume, nu speculau suficient chestia asta. Acum o fac.

Tab S8 pune bazele unui ecosistem Samsung finisat

Am să încep chiar cu partea cea mai interesantă a lui Galaxy Tab S8 Ultra… după elefantul din încăpere care este dimensiunea: Samsung face în sfârșit o serie de tablete care sunt mai dezirabile și mai potrivite pentru posesorii de telefoane Samsung decât produsele competiției. o serie de tablete care să fie folositoare utilizatorilor de telefoane Samsung. Cei mai mulți nici măcar nu realizează cât de importantă este treaba asta. Chestii simple precum preluarea sau scrierea mesajelor sau preluarea apelurilor direct pe tabletă, fac un astfel de acesoriu suplimentar cum este tableta, brusc mult mai practic.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Atenție, acest ecosistem nu este deschis încă înspre Android în ansamblu, ci este țintit spre utilizatorii de telefoane Samsung, cel puțin deocamdată. De fapt am observat chestia asta încă de când am configurat Galaxy Tab S8 Ultra. Dacă ai un telefon Samsung poți așadar prelua apelurile. Quick Share este o funcție care îți permite să transferi repejor fisere între diversele dispozitive Samsung. Un alt feature valoros este Second Screen, care îți permite folosirea tabletei că ecran secundar pentru un laptop Windows, Iar peste toate astea, împrumutate sau nu, se mai adaugă acea excelență funcție DeX, pe care Samsung s-au încăpățânat s-o dezvolte în ultimii ani și care a făcut reale progrese.

Este acea interfață care îți transformă Androidul într-o experiență Windows, și tabletă în PC. Îi adaugi un mouse și o tastatură, chiar un monitor mai mare dacă dorești asta, deși în cazul acestui Galaxy Tab S8 Ultra nu cred că mai este… cazul, și voila, că prin magie, tabletă ta pe care ai considerat-o mereu bună doar pentru vazaut filme în pat seară la culcare și ars gazul de pomană pe Facebook, se da de trei ori peste cap și se face laptop. Și că veni vorba de laptopuri, Galaxy Tab S8 Ultra este cea mai apropiată experiență de un laptop în toată firea pe care eu am experimentat-o ever.

La prima vedere, lucrurile stau cam așa…

În clipa în care i-ai pus și cover-ul ce conține tastatură și touchpad, care apropo, merg brici, ai un laptop impecabil de 14.6 inch, la care mai adaugi S-Pen-ul cu care monstrul asta de Galaxy Tab S8 Ultra vine în cutie. DAR e ceva ce nu vine în cutie: încărcătorul! Pardon? Deci dacă la telefoane am reușit să trec cu vederea asta, la tablete, oricât de eco ai fi, mi se pare absurd! Adică am o baterie imensă de 11.200mAh și tu vrei s-o încarc cu brick-uri USB-C oarecare pe care le am din întâmplare prin casă?!

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Oricum, trecând peste neajunsul asta destul de frustrant, faptul că Samsung au înțeles că este nevoie să ofere personalizare și posibilități avansate de conectare și comunicare cu alte dispozitive Samsung, este mare lucru.  dacă pentru ține, că utilizator de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra, modelul acesta este prea mare și prea scump, nu-i băi, ai și model de 11 inch, adică Tab S8 simplu, și de 12.4, Tab S8 Plus și… televizorul de față.

Și iată o chestie interesantă: Samsung au păstrat și la tablete numerotarea asta de pe telefoane. Un model mic și entry, adică Tab S8 corespunzător să zicem lui S22, un Tab S8 Plus aliniat cu S22 Plus și the greatest of them all, o varianta Galaxy Tab S8 Ultra de 14.6 inch, asta, corespunzătoare la fel de spectaculosului S22 Ultra. Cu alte cuvinte, dispozitivele astea Ultra, indiferent că sunt telefoane sau tablete, reprezintă panaceul excelenței tehnologice a coreenilor.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Un monolit plat și slim

Și acum, după ce am vorbit un pic despre particularități, hai să analizăm Galaxy Tab S8 Ultra mai în detaliu. Ai o suprafață de lucru imensă! În sfârșit nu mai am scrisul acela mărunt la care trebuie să mă chiorăsc, și deodată devine practică pentru chestii pe care nici nu mă gândeam vreodată să le fac cu vreo tabletă. Să scriu pentru site, să prelucrez acolo pe repede înainte câte-o poză, poți să editezi și video dacă vrei, ecranul e suficient de precis și de mare.

Iar dimensiunea mare a tabletei atrage după sine încă un beneficiu: și coperta cu tastatură și touchpad este mare, și asta înseamnă că în sfârșit tastele sunt spatiate și palmrest-urile suficient de generoase cât să nu mai scrii că T-Rex, cu mânuțele adunate la piept. Pe acest Galaxy Tab S8 Ultra poți să scrii că un om și poți să lucrezi sau să te joci în mod natural, fără să te scremi, fără să te forțezi să faci asta doar că să arăți că poți lucra și pe tabletă. Sistemul de prindere și coverul sunt extrem de slim, de ușoare, de mișto, mecansimul de atasare și utilizare este foarte eficient, deci basically ai un laptop în toată regula.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Și atunci cu siguranță va veți întreba de ce să nu va cumpărați direct un laptop? până la urmă, ai putea ieși chiar mai ieftin. Și da, ați avea dreptate. Pentru cei mai mulți, laptopul rămâne opțiunea mai practică și prin urmare mai bună, și cum spuneam, în funcție de modelul ales, chiar mai ieftină decât tabletă asta. Dar ceea ce are Galaxy Tab S8 Ultra este ce-i mai bun din ambele lumi. Simplitatea și scenariile de utilizare clasice de filme și gaming ale unei tablete, dar dacă vrei și versatilitatea și capabilitățile de productivitate ale unui laptop, le ai și pe alea.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Luați-o cam așa: cele mai multe laptopuri nu pot fi tablete și nu pot face ce face o tabletă bună, dar tabletă asta poate fi un laptop foarte bun. Asta este de fapt sensul și scopul acestui Galaxy Tab S8 Ultra: să fie o tabletă extraordinară și un laptop decent. În plus, față de aproape orice laptop este ușoară: puțîn peste 700 de grame, ceea ce o face extrem de portabilă și de ușor de cărat în ciuda dimensiunii impresionante. O văd că fiind perfectă pentru plecat în deplasări sau vacanțe, unde nu vrei să cari laptopul după ține, că să vezi un film în avion sau seară la culcare, dar la fel de potrivită și pentru ceva muncă mai casual, atunci când ai nevoie de asta.

Ecranul este cât un ocean

Iar motivul acestui match made în heaven este ecranul asta bestial de aproape 15 inch, genial pentru filme, jocuri nu mai zic, muncă, desen și grafică, ecran secundar, absolut orice. La 2960 cu 1848 rezoluție, imaginea este stunning, iar frecvența este de 120Hz, deci fluidă și numai bună pentru jocurile care suportă această rată de refresh. Ecranul este evident AMOLED, culorile sunt absolut superbe, contrast fantastic, luminozitate mare, ecranul se vede impecabil până și în bătaia soarelui, și are o acuratețe a culorilor absolut neașteptată.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Deci merge și dacă vrei să faci prelucrare foto, video sau orice alt task unde ai nevoie că afișarea să fie corectă. Atenție însă la un mic, dar relevant detaliu: în vreme ce versiunile Plus și Ultra, adică cele de 12.4 respectiv 14.6 inch, au aceste display-uri AMOLED, varianta de baza de Galaxy Tab S8, cea de 11 inch, vine cu un LCD clasic. El nu-i rău deloc, dar nici nu se ridică la nivelul acestora. Oricum, pe partea de proporții stăm chiar bine. Fiind atât de mare ecranul în cazul lui Galaxy Tab S8 Ultra, marginile acestuia par foarte înguste, iar inserția aia de două camere frontale din ramă tabletei, că un mic notch, este foarte puțin intruzivă și vizibilă.

Hardware și alte nebunii

Dar ce motor are Galaxy Tab S8 Ultra la interior, ce anume însuflețește armada asta de pixeli de pe ecran? Păi în mod firesc cel mai nou și mai puternic procesor actual de la Qualcomm, acel Snapdragon 8 Gen 1, care, într-un body atât de mare care să disipe căldură, în sfârșit pare să meargă cum trebuie. Am scos la pas așa 3636 de puncte, fără că tabletă să transpire sau să se încălzească vreun pic. Nici măcar în jocuri nu mi s-a părut că ar sughița prea tare, și asta după sesiuni lungi și intense, ceea ce sincer, nu pot spune până acum despre mai nicun telefon cu aceeași motorizare. Apropo de jocuri, există un incovenient, și anume faptul că un ecran atât de mare nu este tocmai potrivit atunci când joci prin controale touch, dar evident nu te oprește nimeni să adopți o soluție și mai bună, și anume să-i atașezi un controller, un mouse și o tastatură sau chiar propriul sau cover, care nu e rău deloc.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Varianta de Galaxy Tab S8 Ultra pe care am adus-o în discuție este cea mai slabă versiune Ultra din line-up, cea cu 8GB RAM și 128GB stocare, dar monstrul asta poate merge all the way up până la 16GB RAM și 512GB stocare. Păi în versiunea de top, Tab S8 Ultra are mai mult RAM decât au unele tablete stocare, ce să zic. Putere cât cuprinde. Ah, da, și dacă de exemplu muncești intens pe ea, și ai nevoie de spațiu, mai are și slot micro SD în care poți să mai adaugi încă un terra de stocare.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Tableta are 4 difuzoare iar sunetul este excelent. Are până și bass decent, iar filmele rulate pe ea au arătat și s-au auzit de vis. Bineînțeles, vine cu Android 12, când am configurat-o mi-a cerut imediat update, și am acum pe ea One UI 4.1, interfață Samsung which you either love or hate. Aici nu mai întru în detalii, e chestie de gusturi. Ai și 4 camere, sigur, tableta asta este un apartament de 4 camere, două pe față, două pe dos.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Galaxy Tab S8 Ultra – Ajungem la camere și accesorii

Cele două de pe față sunt foarte, foarte bune, ambele au senzori de 12MP pentru simetrie, doar că una este wide și cealaltă ultrawide, iar această din urmă mi se pare practică pentru situațiile de comunicare în care în față tabletei se află mai mulți preopinenti. Pe spate ai o principala de 13MP și un ultrawide de 6MP. Camera principala nu e rea deloc, dar cu televizorul asta ai fi cu adevărat caraghios făcând poze pe stradă. Oricum la tablete, mai ales la cele care au potențial de productivitate, mi se par mai importante camerele frontale, și mai importante decât camerele mi se par accesoriile. S-Pen-ul vine cu tabletă în cutie, big deal, pentru că modelul asta Ultra chiar este o șmecherie pentru specia numită designer grafic.

Deci nu trebuie să-l cumperi separat și este mai mare și mai solid decât S-Pen-urile întâlnite pe telefoane. Se atașează magnetic pe spatele lui Galaxy Tab S8 Ultra și tot acolo se și încarcă. E… un pic peste mâna poziționarea asta, fiind pe spate și la cât de mare e tabletă, pipăi un pic după el, mai logică sau poate doar mai obinsuita este poziționarea pe ramă tabletei, dar nu este nici pe departe un deal breaker. De mers, merge oricum perfect. Este genial pentru notițe, navigare și evident desen. Este și sensibil la presiune, adică dacă apeși mai tare, trasezi linii mai groase, reconstituind destul de bine desenul cu creionul pe foaie. Cover-ul cu tastatură și touchpad este un accesoriu separat și nu foarte ieftin, dar îl recomand. Nu este vorba aici doar despre protecție, ci asta este add-on-ul care te ajută să obții output maxim de la Galaxy Tab S8 Ultra, este completarea care o pune cel mai bine în valoare.

 

Ecranul mare face destul de stângaci controlul prin atingere, așa că o tastatură și un touchpad din care să plimbi cursorul, reprezintă o adiție foarte îndemănoasă. Din nou, recomand. În plus, cover-ul asta are un spațiu care intergreaza și S-Pen-ul în poziția potrivită pentru încărcare. Deci dacă tabletă în sine e mișto , este și mai mișto cu acea coperta cu tastatură și touchpad. Și ultima dar nu cea din urmă chestie despre care merită vorbit este autonomia. La 11200mAh, Galaxy Tab S8 Ultra are destul juice până și pentru ecranul asta de aproape 15 inch și pentru procesorul flamand de la Qualcomm.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Deci Galaxy Tab S8 Ultra  te ține fără probleme chiar și în condiții de utilizare intensă îndelungată. M-am jucat zilele astea la greu pe ea, am rulat o ramada de teste sintetice, și după două zile de forja mai aveam 40% baterie. Dar există și un dezavantaj: deși Samsung menționează că încărcarea rapidă este pe 45W, mie mi s-a părut că de la 0 la sută durează bine peste cele 80 de minute reclamizate, chiar pe un încărcător Samsung din cele mai rapide. Dar mă rog, o lași și tu peste noapte.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Concluzie și preț

Așa se prezintă Galaxy Tab S8 Ultra. N-ar mai fi multe de zis, personal mi-a plăcut mult și este fără îndoială una dintre cele mai spectaculoase tablete apărute vreodată. Unii o vor consideră nepractică, fiind cu adevărat mare, dar mie tocmai asta îmi place. Mi se pare un înlocuitor de laptop excelent, păstrând totodată mai toate calitățile unei tablete. Îmi mai place și faptul că Samsung pare să fi înțeles în sfârșit sensul cuvântului „ecosistem” și rolul acestuia, așa că Galaxy Tab S8 Ultra este o adiție care se va potrivi că o rotiță dințată într-un angrenaj, dacă ai și alte scule Samsung precum telefon, televizor, un ceas deștept și tot așa.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12

Deci Galaxy Tab S8 Ultra este un dispozitiv foarte bun nu doar el în sine. Se va înțelege foarte bine și cu alte produse Samsung de pe lângă casa omului. Cât costă? Tot! Tab S8 Ultra pleacă de la 5700 de lei, prețul afișat pe samsung.ro, în varianta primită de noi la test, adică versiunea Wi-Fi, fără 5G (apropo de asta, o poți dota cu un SIM 5G pentru și mai multă autonomie, dar versiunea 5G pleacă de la 6450 de le)i. Și desigur, prețul crește pe măsură ce urci în specificații pe partea de RAM și stocare.  Deci dacă vrei un monstru de tabletă Android și vreo să investești cu precădere într-un ecosistem Samsung în sfârșit practic și funcțional, atunci Galaxy Tab S8 Ultra este tableta pe care o cauți.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button