Este deja o tradiție ca Samsung sa lanseze o versiune FE (sau Fan Edition) a linei lor de flagship-uri, iar anul asta nu e o excepție. Totul a început in 2020, atunci când S20 a primit pentru prima data un model FE, mai accesibil dar cu multe dintre funcțiile si specificațiile pe care oamenii le caută într-un telefon. Ce să mai, a fost un smash hit atunci si s-a vândut foarte bine, dovadă clară că fanii brand-ului si nu numai sunt interesați de un astfel de dispozitiv.
Nu toate edițiile pentru fani au fost create la fel insă, iar după ce S23 FE-ul de anul trecut ne-a cam lăsat rece, a venit vremea să facem cunoștință cu urmașul sau, S24 FE. Are dimensiunile unui S24 Plus dar costa simțitor mai puțin decât varianta de baza a S24, cel puțin la preț de listă, și este un pachet complet care vine cu atât de putine dezavantaje fata de modele mai scumpe încât acelea devin din ce in ce mai greu de justificat. Dar toate la timpul lor, deci haideți sa discutam mai multe despre star-ul de azi: S24 FE.
Design si constructie
Vom începe cu aspectul si construcția, si aici nu am prea multe lucruri de spus. Mulți zic, si pe buna dreptate, ca design-ul telefoanelor Samsung a devenit cam plictisitor in ultima vreme, iar S24 FE nu se abate de la formulă. Avem aceleași margini plate ca la frații mai mari, cu același aranjament pentru camere pe spate si aceleași bezel-uri subțiri pentru display. De fapt, sunt foarte putine moduri in care îți poți da seama ca ăsta e un FE si nu un S24 Plus doar daca te uiți la el.
Rama e făcută din aluminiu, iar cele doua panouri de sticla, unul care acoperă ecranul si celălalt de pe spate, sunt făcute din Gorilla Glass Victus+, deci vei avea parte de o protecție bună împotriva zgârieturilor si a șocurilor. Este rezistent la apa si praf, cu standardul IP68 prezent din plin, iar așa cum ii șade bine unui telefon Samsung, e solid din cale afara si se simte bine in mana.
Este disponibil in patru culori: Blue, Graphite, Mint și Yellow iar modelul avut de noi in teste, cel Graphite adică negru, arata sobru si elegant, dar oleacă plictisitor. Cântărește 203 grame, ceea ce îl face nici prea greu dar nici prea ușor pentru un telefon de dimensiunile astea.
Astea fiind spuse, trebuie să fiu și puțin cârcotaș aici. Am avut telefonul în teste câteva zile bune, deci l-am folosit în draci pe unde am apucat. Asta înseamnă și că am adunat niște feedback din partea prietenilor și rudelor, oameni mai puțin tech-savvy, care își cumpără telefoane noi atunci când nu mai rezistă bateria celor vechi, iar mai toți au spus că noul S24 FE seamănă izbitor de mult… cu un iPhone!
Și tind să le dau dreptate, iar pentru un ochi neformat și la o privire rapidă, telefonul ăsta poate fi lejer confundat cu unul de la Apple, dată fiind forma pătrățoasă și ecranul plat. Asta nu e neapărat o critică adusă lui S24 FE în particular, ci este mai mult un gripe pe care îl am cu întreaga linie S24 de la Samsung, sau mai bine spus cu majoritatea industriei.
Multe telefoane din ziua de azi arată similar sau aproape la fel în unele cazuri, și recunosc că mi-ar plăcea să ne întoarcem cu vreo 10 ani în trecut, atunci când producătorii nu se dădeau înlături de la riscuri și încercări îndrăznețe când vine vorba de design. Sau poate sunt eu un dinozaur care vrea să vadă mai multă diversitate, nu știu.
Dilema chipset-ului
Acum că am dat la o parte acest mic rant, vreau sa schimbam puțin registrul si sa vorbim despre caracteristica cea mai importanta a primului model FE, dar care s-a pierdut in timp: chipset-ul. Vezi tu, seria S20 de telefoane a fost intens blamata pe motiv ca Samsung au ales cu maximă îndârjire sa ofere toate modelele din serie cu chip Exynos, iar in 2020 asta suna mai rău decât acum.
Dacă Exynos-ul de acum este destul de apropiat cu omologul sau Snapdragon din punct de vedere al performantelor si al eficientei, acum patru ani lucrurile erau foarte diferite, iar procesorul produs in-house de către Samsung era net inferior din mai multe puncte de vedere. Ei bine, S20 FE a remediat asta, si a fost singurul din serie care a venit cu Snapdragon 865, flagship-ul de la acea vreme in materie de putere de procesare, iar asta i-a încântat pe cei care nu voiau să audă de Exynos.
Situația sta puțin diferit acum, si noul S24 FE vine cu Exynos 2400e, o varianta o idee mai slaba a modelului 2400 de pe S24 și S24 Plus. Asta nu e o veste grozava pentru cei care așteptau cu sufletul la gură reîntoarcerea Snapdragon pe FE, dat fiind faptul ca și S23 FE de anul trecut tot cu Exynos a venit, iar colac peste pupăză este și performanta puțin mai slaba a modelului nou fata de seria principala.
Practic, vorbim despre aceleași nuclee ca pe Exynos 2400 normal, fără “e” in coada, dar tactate puțin mai jos, deci nu sunt la fel de rapide. Ca sa vedem exact cum stau lucrurile am instalat programul nostru favorit de testat performanta, Geekbench 6, unde rezultatele sunt more or less cele pe care le așteptam. 1.795 de puncte in Single-Core si 6.582 in Multi-Core, valori marginal mai mici decât cele obținute de modelele mai scumpe. Nu este o diferență enorma, și nici nu e un capăt de țară asta-i clar, vorbim totuși de aproximativ 5%, iar performanta livrata de noul chip este suficienta pentru orice task ai avea nevoie.
Navigarea prin meniu se petrece fără urma de lag sau blocaje, aplicațiile se deschid repede iar jocurile, indiferent de cat de demanding sunt, merg bine. Nu m-am lovit de momente in care puterea nu a fost suficienta, deci cred ca nici un utilizator obișnuit nu va avea mari probleme. Mi-ar fi plăcut să văd un Snapdragon 8 Gen 3? Cu siguranță, dar e ok și așa.
Reversul medaliei este ca acest nou chip, fiind mai puțin puternic, este si mai puțin flamand, ceea ce înseamnă ca autonomia este un punct forte al telefonului. Am un prieten utilizator de S24 normal, iar bateria mica este principalul lui minus atunci când vine vorba despre telefon, dar FE-ul rezolva asta. Acumulatorul este de 4.700mAh, si deși nu sunt 5.000mAh compleți așa cum vedem la telefoane de dimensiuni similare, tot este un improvement major fata de cei 4.000mAh ai modelului standard si nu cu mult in urma celor 4.900mAh de pe S24+.
Asta se traduce într-o autonomie buna, cu peste o zi de utilizare intensa. Nu ajunge chiar la doua zile daca folosești mult telefonul, pozezi in draci sau te joci, dar in mâinile unui utilizator mai cumpătat ar putea fi suficient pentru doua zile full. Chestia asta e mare lucru, si rezolva cea mai mare problema a modelului de baza, iar daca vrei o autonomie respectabila, S24 FE ar putea fi răspunsul. Am lucruri bune de spus și despre chestiunea încărcării, cu toate că pe fir ești limitat la un modest 25W.
Vestea bună este că S24 FE suportă încărcare wireless la 15W, la fel ca anul trecut, dar mă bucur totuși să văd că încărcarea fără fir este disponibilă, deoarece în mod normal ăsta e unul dintre primele sacrificii pe care producătorii de telefoane îl fac pentru a ține prețul jos. Nu e cazul și aici, și mă bucur că Samsung nu s-au zgârcit la chestii atât de esențiale pentru mulți precum încărcarea wireless. În plus, avem și suport pentru reverse wireless charging, deci îți poți încărca căștile rămase fără baterie chiar de pe spatele telefonului tău.
Display, AI și alte aspecte importante
Acum vreau să schimbăm puțin macazul si sa vorbim despre display, poate cea mai importanta componenta a unui telefon ținând cont ca te vei holba la ea tot timpul. Si, din fericire si ca de obicei, Samsung nu dezamăgesc aici. Ecranul este un superb Dynamic AMOLED 2X de 6,7 inch, deci standardul in industrie in materie de diagonala, cu o rata de refresh la fel de standard de 120Hz si o strălucire maxima de 1.900 de niti. Display-ul de pe FE nu este la fel de luminos ca cel de pe S24+ cu ai săi 2.600 de niti, dar tot este potrivit pentru mai toate scenariile.
Este extrem de lizibil in lumina directa a soarelui, deci poate fi folosit in toate condițiile. Rezoluția de 1080 x 2340 pixeli nu e mare dar nici mică, și e ok pentru diagonala asta. High Dynamic Range-ul nu lipsește nici el, cu standardul HDR10+ in full force, cu toate ca, idealist vorbind, mi-ar fi plăcut sa văd suport și pentru Dolby Vision, dar e ok si așa. Filmele și serialele se vad bine și clar, surprinzător de luminos, iar consumul de media este o plăcere pe acest device.
In combinație cu difuzoarele stereo din dotare, care se aud clar și prezent pentru voci dar cam aglomerat și distorsionat in muzica, experiența de vizionat orice nu dezamăgește, iar dacă ești un avid consumator de filme pe telefon vei fi mulțumit cu ce oferă S24 FE. Sub display-ul superb se ascunde și un senzor de amprentă, optic și nu ultrasonic ca pe modelele mai scumpe, deci acuratețea și rapiditatea nu sunt la fel de bune. Nu vreau să ințelegeți că e un senzor de amprentă prost și că nu îți poți face treaba cu el, dar prin comparație directă cu cel de pe S24 este mai lent și nu la fel de precis, chiar dacă nu cu mult.
Cât despre buzzword-ul preferat al industriei, AI, avem și d-ăsta cât cuprinde. Galaxy AI își face și aici apariția, și am apreciat mult faptul că nu avem de-a face cu o versiune cut-down a suitei de funcții, ci primești exact aceleași artificii alimentate de inteligența artificială ca orice posesor de S24 Ultra sau Z Fold 6.
Asta înseamnă că lucruri precum extrem de utilul Circle to Search, Live Translate, Note Assist, Photo Assist și altele. Am vorbit pe larg și în repetate rânduri despre Galaxy AI și cred că mulți deja știți cu ce se mănâncă, iar dacă vreți să aflați mai multe vă las link-uri de la recenziile noastre unde le puteți găsi, deci nu vom mai zăbovi prea mult aici.
Pe lângă AI, S24 FE suportă și Samsung DeX, o funcție extrem de utilă atunci când ești în deplasare și nu ai acces la un PC. Pe scurt, DeX transformă interfața obișnuită de OneUI într-una mult mai similară cu ce găsim pe sistemele de operare gândite pentru PC-uri, cu tot cu desktop și cursor. Recunosc că, de-a lungul timpului, nu prea am folosit funcția asta, în principal pentru că mai mereu car și laptop-ul după mine și e mai practic să lucrez pe ăla, dar știu oameni care jură că nu ar renunța la versatilitatea oferită de DeX, și înțeleg de ce.
Și dacă tot am menționat de OneUI, acesta este în versiunea 6.1 din cutie, iar Samsung promit nu mai puțin de șapte ani de actualizări majore de Android, la fel ca la seria S24 mai scumpă. Asta e o veste bună, îmi vin în minte destul de puține telefoane din categoria asta de preț care oferă o longevitate atât de bună din punct de vedere software. S24 FE vine cu 8GB RAM standard, iar configurațiile pentru stocare sunt de 128GB și 256GB, în funcție de nevoile tale.
Un minus pentru cei care vor să își maximizeze vitezele de internet are legătură cu standardele de conectică folosite. Astfel, avem doar Wi-Fi 6e, ceea ce nu e rău dar cu siguranță nici grozav, ținând cont că Wi-Fi 7 este deja o realitate de ceva vreme, și din ce în ce mai mulți dintre noi avem chiar și acasă routere capabile de viteze mai mari. Unde mai pui la socoteală și stabilitatea extra oferită de standardul mai nou? Nu este un dealbreaker cu siguranță, așa cum nu este nici absența Bluetooth 5.4 în favoarea versiunii 5.3, dar ținând cont de prețul mai mic nu mă plâng.
Camere
Acum vreau să vorbim puțin despre camere, o zonă care a suferit câteva modificări pe modelul FE. Ce pare că nu s-a schimbat, și mai bine că nu a făcut-o, este camera principală de 50MP cu f/1.8 și stabilizare optică. Pe hârtie pare să fie folosit același senzor, ceea ce nu e un lucru rău deloc ținând cont că modelele de bază din seria S24 se descurcă bine la foto. Situația stă similar și aici, cu o gamă dinamică largă, suficient încât zonele luminoase din cadru să nu fie arse, în timp ce detaliile din zonele umbrite sau întunecate se păstrează.
Nu am remarcat prea mult zgomot în imagine, iar culorile sunt specifice Samsung, adică ușor mai saturate decât realitatea. Asta ține mult de gusturi, și în timp ce majoritatea oamenilor preferă o paletă de culori mai vii și mai „in your face”, știu că sunt oameni care pun mai mult preț pe realism și acuratețe, iar dacă și tu faci parte din categoria din urmă, nu vei fi prea încântat de imaginile scoase de S24 FE. Daca în schimb preferi poze colorate, vii și saturate, atunci camera principală îți va satisface întrutotul cerințele.
Un downgrade major este la lentila telefoto, în continuare prezentă dar cu un senzor mai mic, de doar 8MP de la un deja mediocru 10MP. Diafragma de f/2.4 este ok, așa cum este și zoom-ul optic de 3x, dar rezultatele obținute sunt clar mai moi și mai puțin sharp decât ce vedem pe frații mai mari. Zgomotul este și el mai prezent aici, și nici nu am fost dat pe spate de balansul de alb care ar mai necesita niște tuning dacă mă întrebați pe mine, dar chiar și așa îți poți face treaba cu ea dacă ai de pozat lucruri îndepărtate.
Ultrawide-ul de pe S24 FE este de 12MP, la fel ca la seria full, dar unghiul camerei este o idee mai mare, de la 120 de grade la 123 de grade. Nu e o diferență imensă, asta-i clar, dar nu am de gând să mă plâng. Cât despre calitate per se, nu e impresionantă dar nici teribilă. La fel ca în cazul lentilei telefoto, pozele nu vor fi atât de clare prin comparație cu cele obținute de senzorul principal, dar am fost mulțumit de prestația ultrawide-ului.
Am lucruri bune de spus și despre componenta video care, chiar dacă nu e la nivel de iPhone (dar ce telefon e?), oferă o calitate a imaginii foarte bună, cu o stabilizare acceptabilă și niște culori vii și vibrante. În plus, S24 FE poate înregistra inclusiv în 8K la 30fps dacă vrei un video cât mai sharp posibil. Dacă, la fel ca și mine, ai da la schimb puțin sharpness pentru o fluiditate mult mai bună, telefonul suportă și înregistrare la 4K/60fps, deci ești asigurat indiferent de cum alegi să filmezi.
Concluzie
Acum că am dat toate aspectele importante la o parte, e vremea să discutăm și despre preț. Iar ăsta e punctul forte al telefonului. În timp ce un Galaxy S24 simplu, cu un ecran mai mic și o autonomie mai slabă, costă 4.500 de lei în varianta sa de bază, S24 FE costă 3.750 de lei, cu 750 mai puțin. E o diferență mare, care te face să te întrebi care sunt motivele pentru care ai opta pentru un S24 în detrimentul unui FE. Poate dacă vrei neapărat un ecran mai mic.
Dacă e să le comparăm din perspectiva dimensiunii ecranului, lucrurile stau și mai bine pentru FE. S24 Plus, adică middle child-ul din catalogul Samsung, pleacă de la 5.600 de lei conform magazinului oficial Samsung România. Nu trebuie să fii un savant ca să îți dai seama că diferența de 1.850 de lei între FE și Plus e imensă și greu de ignorat. Pierzi un set de camere overall mai potent și puțină performanță brută, dar majoritatea funcțiilor și specificațiilor pe care cei mai mulți oameni le caută la un telefon sunt prezente și aici, la un preț simțitor mai mic.
Totuși, trebuie menționat faptul că aceleași telefoane din seria S24 se găsesc la alte magazine online pentru prețuri mai mici, iar un S24 Plus spre exemplu costă 4.300 de lei. Asta face modelul FE mai puțin atractiv, dat fiind faptul că diferența este suficient de mică încât să te facă să alegi din prima modelul mai potent. Dar trebuie să ținem cont și că S24 a ieșit la începutul anului și noi suntem la final, deci modelele din lineup au trecut deja prin câteva reduceri în timpul ăsta, iar eventualele scăderi de preț aplicate variantei FE vor face oferta mai bună.
Per total, S24 FE pleacă de la mine cu o recomandare. Este un telefon corect din foarte multe puncte de vedere, și chiar dacă am mai remarcat mici lipsuri pe ici-colo, pachetul complet este unul greu de refuzat. Se comportă bine în orice scenariu, e construit cu simț de răspundere iar display-ul este luminos și arătos, iar dacă ești în căutare de un partener de nădejde până în 4.000 de lei, fă-ți un serviciu și trece și S24 FE pe listă, garantez că nu vei fi dezamăgit.