
Mai e puțin-puțin până pe 1 februarie, când vom face cunoștință oficial cu noua serie de telefoane flagship a coreenilor, și anume Samsung Galaxy cu S în coadă și nuărul 23. Și asta înseamnă că toată lumea… și câinii lor vorbesc despre asta. Ce chipset vor avea telefoanele astea, dimensiunea și specificațiile ecranului, design-ul și așa mai departe.
Iar cum internetul este locul tuturor bârfelor când vine vorba de tehnologie, am zis că este un moment bun să facem un round-up al tuturor informațiilor pe care le avem până acum și după aia să facem un soi de pariu cu noi înșine și cu voi și peste câteva zile să vedem cât de aproape am fost.. sau nu de adevăr.
Designul lui Samsung Galaxy S23, o revoluție… not
Și începem cu aspectul care contează mult la un flagship. Putem spune cu oarecare siguranță că dacă ți-a plăcut cum arată seria S22, noile telefoane nu te vor dezamăgi. Desigur, partea goală a paharului, este că dacă aștepți ceva nou și diferit în materie de design, well, nu cred că vei primi. Practic, se pare că Samsung au ales să meargă pe același limbaj de design ca anul trecut, și nu vor fi schimbări masive aici.
Camerele ar putea fi amplasate în mai mult sau mai puțin același layout iar singurele diferențe cât de cât notabile vor veni pentru modelele Samsung Galaxy S23 și S23 Plus. În loc ca lentilele să fie amplasate în acea insulă separată ca anul trecut, modelele mai mici ar putea împrumuta stilul mai flashy al modelului Ultra. Mai mult, se pare că și sticla de pe spate va păstra finisajul mat al acestuia, ceea ce zic eu că e foarte bine. M-am săturat de telefoane alunecoase ca dracu’, pe care se vede orice urmă de deget și orice zgârietură, oricât de fină.
La fel ca anul trecut, Samsung Galaxy S23 Ultra ar putea veni cu S-Pen, ceea ce este o veste bună pentru cei care știu să deseneze și pentru nostalgicii după seria Note. În continuare am să vorbesc despre chipset-ul de sub capotă, pentru că aspectul ăsta mi se pare și cel mai interesant. În ultimii ani, Samsung ne-a chinuit pe noi europenii cu chipset-urile Exynos pe seriile S. Aceste chip-uri fabricate in-house erau o idee mai slabe din punct de vedere al performanțelor, totul în timp ce consumau mai mult curent sau se încălzeau mai tare prin comparație cu echivalentele Snapdragon. NO MORE!
Samsung Galaxy S23 merge la sigur cu Snapdragon 8 Gen 2
Toate leak-urile recente indică faptul că toate telefoanele din seria Samsung Galaxy S23 vor veni echipate cu procesorul Snapdragon 8 Gen 2, actualmente cel mai puternic System on a Chip din tabăra Android. Am mai zis asta și în trecut, sper să se confirme și să nu fie wishful thinking, și ar fi o chestie mare care ar elimina o frustrare importantă. Numai eu știu de câte ori i-am auzit pe unii și pe alții suspinând că „mamă ce bine ar fi fost să vină cu Qualcomm.”
Deja au apărut pe piață câteva modele de la alți producători motorizate de acest chipset, deci ne putem face o idee încă de pe acum despre performanțele la care ne putem aștepta de la seria Samsung Galaxy S23. Principalul competitor pentru Snapdragon 8 Gen 2 este A16 Bionic de la Apple, chip-ul de pe seria iPhone 14 Pro și se pare că în sfârșit Qualcomm și-au dat două palme și au revenit în bătălia pentru cel mai puternic chipset de pe un telefon.
În timp ce A16 Bionic este mai rapid cu 15 procente pe partea de CPU decât Snapdragon 8 Gen 2, acesta din urmă cică ar fura coroana în testele care se axează pe GPU și performanțe grafice. Diferența din aceste teste cică ar fi de vreo 30% în favoarea chipset-ului de la Qualcomm, ceea ce nu este de neglijat dacă ești un împătimit al jucatului pe telefon.
Un zvon care a făcut destul de multă vâlvă a fost și acela că Samsung ar putea implementa o versiune specială și exclusivă a chipset-ului, cu o frecvență puțin mai mare pentru nucleul principal. O altă caracteristică nouă pe care am putea s-o vedem implementată pe noua serie de telefoane este un sistem de comunicare prin satelit. Happle! Se pare că Samsung s-au uitat în curtea vecinilor de la Apple când aceștia din urmă au introdus pe seria iPhone 14 un astfel de sistem.
Conform unui leaker cu record bun de nimereli, Samsung ar fi apelat la compania Iridium Communications pentru a se folosi de infrastructura lor de sateliți deja bine pusă la punct. Și zvonul ăsta este destul de insistent și de credibil, ținând cont că înșiși Qualcomm au dezvăluit pe scena de la CES 2023 că chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 va integra această funcționalitate de comunicare prin satelit. Sigur, la fel ca în cazul implementării de pe iPhone, acest sistem va funcționa doar în caz de urgențe și nu te aștepta să poți trimite prietenilor mesaje prin satelit gen „ne vedem la 6 la bere” atunci când nu ai semnal.
Când vine vorba despre stocare și RAM, se pare că modelele S23 și S23 Plus vor veni cu 8GB RAM și de la 128GB până la 512GB stocare. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd o creștere a capacității de stocare de bază pentru modelele S23 și S23 Plus, dar se pare că va mai trebui să așteptăm un an.
Varianta Ultra va veni cu un upgrade de RAM, mai exact 12GB, iar stocarea oferită va varia între 256GB și 1TB. Și că tot am zis de RAM, zvonurile indică faptul că Samsung va face trecerea de la LPDDR5 la LPDDR5X, care ar putea oferi viteze de procesare cu până la 130% mai mari, totul în timp ce consumul de energie ar scădea cu vreo 20%. Asta ar putea fi o victorie de palmares pentru Samsung în fața Apple, ținând cont că analiștii preconizează că seria iPhone 15 va rămâne pe standardul LPDDR5 non-x.
Pe lângă asta, și bateriile modelelor Galaxy S23 vor primi un upgrade față de seria precedentă. În cazul variantei S23 simple, se pare că vom vedea o creștere de la 3.700mAh la 3.900mAh iar S23 Plus va primi un bump de la 4.500mAh la 4.700mAh. Doar modelul Ultra se pare că nu va avea o baterie îmbunătățită, păstrând capacitatea de 5.000mAh de anul trecut.
Viteza de încărcare este un alt topic foarte important, și mă bucur să spun că se aude cum că Samsung au înțeles în sfârșit că 25W nu prea este o sfârâială pentru un flagship în 2023, când alții oferă 125. Astfel, atât modelul S23 Plus cât și Ultra se vor încărca la 45W, doar mezinul S23 se aude că va rămâne pe aceeași obosiți 25W. Aici chiar sper să mă înșel.
În ceea ce privește ecranele, Samsung au misiunea de a-și păstra reputația bună pe care au acumulat-o în toți anii de când fac telefoane și nu numai, și se pare că nu vor dezamăgi nici tura asta. În cazul modelului Ultra, putem să ne așteptăm la un ecran mare, de 6,8 inch, OLED LTPO cu o rată de refresh la 120Hz și rezoluție 1440p. S23 și S23 Plus se pare că vor veni cu ecrane de 6,1 și 6,6 inch respectiv, ambele OLED LTPO, cu frecvența la 120Hz și rezoluție 1080p.
Camera principală a lui Samsung Galaxy S23 vine cu toți pixelii
Ecranele celor trei modele se pare că vor fi întrerupte doar de camera de selfie cu senzor de 12MP, ceea ce pe hârtie cel puțin, reprezintă un oarece downgrade față de generația trecută. S22 Ultra venea echipat cu un senzor de 40MP pentru camera față, dar cum telefoanele de azi se bazează mai mult pe procesare decât pe hardware, poate Samsung și-au dat seama că nu au nevoie de un senzor prea mare ca să livreze o imagine bună. Bine, eu zic asta demult, da cine mă ascultă?! Dacă este o decizie bună sau proastă, vom vedea în câteva zile, după ce le trecem prin toate testele.
Și că tot am menționat camerele, pe spate se pare că vom avea parte de un bump semnificativ, cel puțin când vorbim despre varianta Ultra. În locul camerei de 108 MP care se găsește pe actualul S22 Ultra, S23 Ultra pesemne că va veni echipat cu noul lor senzor de 200MP și stabilizare optic avansată. Rămâne de văzut cum va impacta asta calitatea pozelor, dar mă aștept la un salt semnificativ pe partea de detalii.
Pe lângă camera principală îmbunătățită, alte trei lentile își vor găsi loc pe spatele lui Samsung Galaxy S23 Ultra. Un ultrawide de 12MP cu f/ 1.4 și un field of view de 120 de grade, un telefoto stabilizat optic cu zoom 3x și f/ 2.4 de 10 MP și un alt telefoto stabilizat optic cu zoom 10X și f/4.9, tot de 10MP. Celelalte două modele, alea mai de săraci așa, mamă cum sună asta la un telefon de 1000 de euro, se pare că vor veni cu „doar” trei camere.
O principală de 50 MP stabilizată optic, un ultrawide de 12MP, pesemne același ca pe Samsung Galaxy S23 Ultra, și un singur telefoto stabilizat optic cu zoom 3x, de 10MP. O îmbunătățire despre care s-a discutat în ultima perioadă ar fi creșterea cadrelor pe secundă atunci când telefonul filmează la rezoluție 8K, de la 24 la 30. Mai avem cale lungă zic eu până la magicul 8K 60, dar fiecare pas înainte este binevenit.
Now you can make a decision, which color of S23 Ultra will you choose? pic.twitter.com/kb6JDrSSHr
— Ice universe (@UniverseIce) January 21, 2023
O certitudine că toate trei modelele din familia Samsung Galaxy S23 vor veni cu certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf. Pe partea de software, toată seria va rula Android 13 din cutie, cu interfața grafică OneUI 5.1 peste. Standardul Wi-Fi 6E va fi și el prezent, cel mai probabil. Culorile pentru varianta S23 Ultra se preconizează că vor fi negru, violet, verde și bej. Cât despre preț, m-aș bucura să spun că va rămâne același că anul trecut, dacă ar fi să ne luăm după rezervările deja deschise pentru noile modele.
Să recapitulăm
Making the long story short, iată deci care ar fi principalele noutăți: un design schimbat pentru S23 și S23+ care să le apropie mai mult de modelul Ultra, în sensul în care nu vor mai avea acel modul care conține obiectivele, ci vor avea un layout mai simplu și mai aerisit direct pe spatele telefonului, și zic eu că asta ajută cumva și la coerența de design a seriei S23 în ansamblu.
Dacă va fi așa, aici dau o bilă albă. Apoi, la partea de motorizare, notabilă ar fi această posibilă adopție a unui procesor Qualcomm pe întreaga serie S23, ceea ce ar termina în sfârșit cu această segregare cu America și Asia un procesor, Europa altul. În plus, cu tot respectul pentru demersurile Samsung de a-și fabrica propriile procesoare, oamenii cam vor Qualcomm, asta e realitatea.
Dacă zvonurile și testele leakuite până acum se confirmă, cum că Gen 2-ul de la Qualcomm rupe nori, deși va spun sincer că am rezervele mele, atunci este și mai bine, și mai sunt curios dacă se va adeveri și această poveste cu o implementare exclusivă pentru Samsung.
Apoi ar fi upgrade-ul incremental de baterie cu 200mAh pentru S23 și S23+, și upgrade-ul de viteză de încărcare pentru S23+ și S23 Ultra de la 25 la 45W, deși cred că ar fi păcât ca saltul ăsta să nu fie valabil și pentru modelul de baza.
Și nu în ultimul rând, camera de 200MP de pe modelul Samsung Galaxy S23 Ultra trebuie menționată. Așadar, overall, ar fi câteva noutăți relevante pentru ăștia mai tech heads că noi, dar în ochii publicului larg, s-ar putea că ele să nu pară atât de mari cât să determine un upgrade de la S21 de exemplu, de S22 nici nu mai zic.
Las mai jos clipul de pe YouTube în care am discutat toate astea: