ȘtiriTech&IT

Samsung Galaxy A55 5G: cum îl dezasamblezi și cum îl repari – VIDEO

Telefonul a primit un scor de reparabilitate de 8.5 din 10

Am descoperit aseară un clip cu dezasamblarea lui Samsung Galaxy A55 5G, telefon midrange proaspăt lansat și pe piața din România și m-am gândit că ar fi interesant de vizionat și pentru potențialii lui cumpărători. Materialul, care ține loc și de tutorial, discută și problema reparabilității telefonului, și a apărut pe PBKreviews, un canal de YouTube american care publică review-uri, tutoriale, analize și informații despre tehnologie și cele mai recente gadgeturi.

Specificații pe scurt ale telefonului

Samsung Galaxy A55 5G are un ecran Super AMOLED de 6.6 inch, cu rezoluție FHD+ și rată de refresh de până la 120Hz. Dispozitivul are dimensiunile de 161.1 x 77.4 x 8.2mm și o greutate de aproximativ 213g. La capitolul cameră, Galaxy A55 5G dispune de o configurație cu patru camere: în spate, o principală de 50MP cu F1.8, ultra-wide de 12MP cu F2.2, macro de 5MP cu F2.4; în față una de de 32MP cu F2.2.

Galaxy A55 5G are un procesor Exynos 1480 și este disponibil în două variante: 8GB RAM + 128GB spațiu de stocare și 8GB RAM + 256GB spațiu de stocare. Bateria telefonului are o capacitate de 5000mAh și încărcarea se face pe fir, la 25W. Sistemul de operare pe care rulează Galaxy A55 5G este Android 14, completat de interfața One UI 6.1.

Samsung Galaxy A55 5G dezasamblare și reparabilitate

O privire asupra procesului de dezasamblare a acestui popular smartphone ne oferă o perspectivă cel puțin interesantă pentru pasionații de telefoane / tehnologie. Clipul nu este atât de antrenant ca cele ale lui Zack Nelson, JerryRigEverithing, dar scopul canalului este mai degrabă educativ, iar educația nu e întotdeauna spectaculoasă.

 

Pașii dezasamblării lui Galaxy A55 5G cu indicațiile ”meșterului”

  1. Îndepărtează SIM-tray: Începeți prin a scoate tăvița SIM, observând garnitura de cauciuc care asigură etanșeitatea.
  2. Încălzește capacul posterior: Utilizați un uscător de păr sau un pistol de aer cald pentru a slăbi adezivul de sub capacul posterior, având grijă să nu supraîncălziți componentele.
  3. Îndepărtează capacului dorsal: Folosiți un instrument de deschidere, preferabil o ”pană de plastic”, pentru a desprinde capacul posterior din sticlă.
  4. Înlocuirea lentilelor de protecție a camerelor: Protecția lentilelor camerelor dorsale poate fi înlocuită fără a dezmembra complet telefonul.
  5. Scoate șuruburile: Îndepărtați cele 16 șuruburi Philips pentru a accesa interiorul telefonului.
  6. Demontează capacul superior: Observați antena NFC pe capacul superior din plastic și pelicula de grafit pentru transferul de căldură.
  7. Deconectează cablul bateriei
  8. Deconectează celelalte cabluri: Continuați cu deconectarea restului de cabluri, inclusiv cele ale camerelor și ale altor componente.
  9. Demontează camerele: Identificați și deconectați camera frontală de 32MP, precum și pe cea ultrawide de 12MP, principală de 50MP și cea macro de 5MP. Camera principală dispune de OIS.
  10. Îndepărtează placa de bază: Scoateți șurubul care fixează placa de bază și inspectați componentele de pe ambele părți.
  11. Înlocuiește ecranul: Dacă este necesară înlocuirea ecranului, scoateți capacul posterior, dezlipiți cablul ecranului de la placa de bază și dezasamblați ecranul vechi.
  12. Demontează placa de bază secundară: Îndepărtați cele două șuruburi care fixează placa secundară și inspectați componentele, inclusiv microfonul și portul de încărcare.
  13. Îndepărtartează bateria: Utilizați banda adezivă pentru a scoate bateria de 5000mAh.
  14. Inspectează camera de vapori: Odată ce bateria este scoasă, puteți inspecta camera de vapori din cupru care se află dedesubt.
  15. Înlocuiește componentelor mici: Înlocuiți motorul vibrator și senzorul de amprente dacă este necesar, folosind căldură pentru a slăbi adezivul.
  16. Reasamblează: Odată ce înlocuirea sau reparația componentelor este completă, asamblați din nou telefonul, înlocuind adezivul unde este necesar și reatașând capacul posterior.
Samsung Galaxy A55 5G scor reparabilitate
captură PBKreviews

Verdict de reparabilitate

Samsung Galaxy A55 a primit un scor de reparabilitate de 8.5 din 10, evidențiind un design destul de prietenos pentru reparații, cu 1.5 din 2 puncte, disponibilitatea pieselor de schimb cu scor de 2 din 2, înlocuirea ecranului ușor de gestionat la 1.5 din 2. Înlocuirea bateriei a fost evaluată ca fiind foarte ușoară, cu 2 din 2 puncte și înlocuirea altor componente cum ar fi portul de încărcare primește, de asemenea, un scor bun de 1.5 din 2.

Scorul de reparabilitate sugerează că Samsung Galaxy A55 este un dispozitiv relativ prietenos pentru cei interesați de reparații DIY (do it yourself) sau pentru tehnicienii din service. Vezi aici și review-ul telefonului de pe canalul de YouTube al ZonaIT.

Ai putea să te întrebi de ce e important ca un telefon să fie ușor reparabil. Răspunsul este că acest criteriu afectează atât timpul petrecut în service, cât și prețul reparației. Adică, în cazul unui accident, în loc să stai o săptămână cu telefonul în service, durează o zi sau două și reparația nu costă o treime din prețul terminalului.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button