Samsung au anunțat noul membru al familiei midrange din seria Galaxy A, pe numele complet Galaxy A53 5G, urmașul extrem de popularului Galaxy A52. Și evident primul lucru la care m-am uitat, a fost firește… prețul. Și iată, chiar pe site-ul Samsung, prețul pentru varianta cu 128GB stocare, spațiu pe care-l consider și de bun simt în 2022, pleacă de la… 2200 de lei!
Adică… doar atât?! Și stați așa, că asta nu e tot: la precomandă vine la pachet și cu o pereche de căști Buds Live de 400 de lei, ceea ce, cel puțin pentru perioada de precomandă, coboară prețul telefonului pe la 1800 de lei! Hai să ne concentrăm un pic asupra lui Galaxy A53 și să începem cu niște caracteristici-cheie
Specificațiile principale se observă de la o poștă
Galaxy A53 vine cu un display de 6.5 inci, which is not bad at all. În plus, telefonul are în componență patru camere, din care o principala de 64MP wide, un ultrawide de 12MP, un macro de 5MP și o cameră de adâncime de încă 5MP, toate completate de o cameră de selfie de 32MP. Deci Samsung nu s-a zgârcit cu ansamblul foto nici atunci când este vorba despre un model midrange. Tocmai pentru că vorbim despre o piață în care tot mai mulți producători înghesuie performanțe și specificații onorabile în telefoane mai prietenoase cu buzunarul.
Nici pe partea de autonomie nu stăm rău, din moment ce Samsung Galaxy A53 vine cu o baterie mare, de 5000mAh întregi, cu încărcare rapidă pe 25W, mă rog, atât timp cât putem numi 25W încărcare rapidă când alții au 60, 80 sau chiar mai mult, dar atât timp cât se încarcă jumătate de baterie în jumătate de oră, conform specificațiilor, este decent.
De partea cealaltă, cu siguranță A53 are și el limitările și inerentele sale lipsuri, dar Samsung și-au dezvăluit intențiile, atunci când au gândit pentru Galaxy A53 o estetică similară cu cea a seriei S22. Cu alte cuvinte, telefonul lor midrange se inspiră din ce au ei mai bun, iar asta nu este doar o formă de respect pentru consumator, ci și o formă de a spune că privirea lor este orientată spre prezent și viitor, nu spre trecut. Când te uiți la Galaxy A53 vezi Galaxy S22. În plus, design-ul ăsta inspirat de S22 mai prezintă un avantaj: nu te prinzi din prima că este un telefon de buget, poți chiar să-l confunzi cu modelul mai scump din care se inspiră.
Ecranul este ceea ce trebuie
Samsung au luat în serios ceea ce-și doresc oamenii de la un telefon de buget. Ecranul este unul excelent, un Super AMOLED de 6.5 Full HD+ la 120Hz. Peak brigtness-ul ajunge la 800 de nits, cititor de amprentă integrat în display, deci un ecran serios, chiar dacă nu la nivelul telefoanelor de 1000 de euro. Îți dai seama de chestia asta după marginile negre mai pronunțate și după rezoluția mai de anul trecut așa, dar oricum este un ecran bun. Cât privește design-ul, am zis că aduce cu S22. Ce mi se pare interesant este că au încercat o abordare din asta monobloc în care camerele nu sunt pe spatele telefonului, ci conținute în acesta, adică bump-ul este sculptat nu atașat, iar asta îi imprimă spatelelui niște curbe interesante. Încercarea de a-l face să pară mai scump decât este, e întărită și de ramă metalică ce leagă spatele de ecran, dar make no mistake, spatele este din plastic.
De rezistent este fără îndoială rezistent: Gorrilla Glass 5 pe față, certificare IP67 pentru apă și praf, și o greutate rezonabilă de 189 de grame. 4 culori sunt disponibile, alb, negru, albastru și un fel de culoarea piersicii, deși nu sunt multe, ai totuși de unde alege. Camerele sunt cele despre care v-am povestit mai înainte, avem evident și Night Mode, destul de bun, portret și chiar și niște filtre la care Samsung cică ar fi lucrat împreună cu Snapchat, pentru a le insera direct în aplicația de cameră.
Ce se ascunde în circuite?
Hai să vorbim și despre ceva ce n-am menționat până acum: procesorul. Galaxy A53 vine cu un procesor Exynos 1280 de producție proprie, și este primul chipset pe 5nm pus de Samsung pe populară serie A. Și evident merge mai bine decât precedentele procesoare de pe seria A, consumă mai puțîn, adică exact ce trebuie să facă un procesor în categoria asta de preț. Ceea ce îți trebuie în categoria asta este un procesor care să-și facă treaba, nu ultimul răcnet, iar Exynos-ul asta se descurcă foarte bine, am rulat și jocuri, și teste sintetice, despre fluiditate în utilizare, browsing și altele asemenea nici nu mai vorbesc.
Ajută evident și ecranul la 120Hz, suntem în 2022, duuuh! Adică avem pe telefon și cititor de amprentă sub ecran, nu buton fizic de home. Avem și difuzoare stereo, și tot ceea ce, în principiu, ar trebui să aibă orice telefon de clasă medie care se repecta. Versiunile de memorie și stocare sunt și ele destul de diverse, ai 4GB, 6GB sau 8GB RAM cu 128GB stocare și o variantă pentru premianți cu 8GB RAM și 256GB stocare. Iar dacă 128GB nu-ți ajung, ai și un slot micro-sd care suportă până la 1TB în plus, o opțiune bine-venită la casa omului. Tot pe partea de chestii extra, Galaxy A53 are și acea funcție RAM Plus, care îți permite să aloci o parte din stocare și s-o folosești pe post de memorie RAM virtuală pentru a crește performanța în aplicații ce solicită mult RAM.
La final de zi…
…ai tot felul de chestii utile menite să-ți facă folosirea telefonului mai prietenoasă. Bineînțeles că vine din cutie cu the latest and the greatest Android 12 cu One UI 4.1 peste, adică la zi pe și parte de interfață și software. Desigur că Samsung au de partea lor brandul și cota de piață, dar Galaxy A53 demonstrează cu succes că sunt și serioși, pentru că dincolo de marketing și cota, telefonul este ceea ce trebuie. Așa se explică și popularitatea fenomenală a modelului A52 pe care l-am testat în trecut. Omul nu l-a cumpărat doar pentru că este Samsung, ci Samsung s-au întrebuințat să și ofere un telefon robust. Și cred că asta este cel mai bun cuvânt și pentru A53.
Nu este un telefon de lux, ci este un telefon sobru, solid, un workhorse cu care să-ți faci treaba zi de zi, și actual în cele mai mici detalii. Deci dacă ai 2500 de lei pentru 256GB stocare și vrei să îți îndrepți atenția spre un midrange puternic, versatil și în pas cu standardele moderne, ia-ți Galaxy A53 fără să clipești.