Samsung Galaxy A – O serie de buget, pentru toate gusturile si buzunarele!
Am testat 4 modele din Seria A: Galaxy A31, A41, A51 si A71
Saptamana aceasta am primit la test nu unul, ci 4 modele din Seria Galaxy A de la Samsung: A31, A41, A51 si A71! Ele propun cam acelasi concept, de telefon accesibil, dar bine dotat si cu feeling premium. Si inainte sa le discutam pe fiecare in parte si sa decideti care este modelul potrivit pentru voi, sa spunem ca de fapt seria Galaxy A cuprinde vreo 10 telefoane.
Galaxy A: Preturi si modele
A01? Cam 500 de lei. Apoi vin A11 si A21 intre 700 si 1000-1100 de lei. Apoi sunt A31 si A41, adica doua dintre cele primite de noi, in jurul a 1200 de lei, apoi avem A51 in zona de pret 1400-1600 de lei si in final A71, cel mai dotat din seria A, 1800-2000 de lei. Si mai sunt variante si versiuni ale acestora, A21s, A51 5G, A71 5G. Cam acesta ar fi portofoliul entry de telefoane Samsung Galaxy A: de la 500 la 2000 de lei.
Iar delimitarile sunt destul de clare. A31 si A41 au procesoare Mediatek, A51 Exynos, adica procesorul de productie proprie, iar A71, Qualcomm Snapdragon. Si memoria RAM se incadreaza la mai toate intre 4 si 8 Giga. Camerele sunt in mare parte comune, am senzatia ca au fix acelasi senzor de 48mpx de jumatate de inch si o lentila de 26mm wide cu f2.0, cu exceptia lui A71 care are un senzor de 64Mpx, lentila tot de 26mm dar cu f1.8. Diferentiatori mai apar si la celelalte camere. A51 si A71 au aceeasi camera frontala, de 32Mpx, in vreme ce 31 si 41 au frontale mai mici, de 20 respectiv 25Mpx.
Si mai este o deosebire mare intre primele doua si ultimele doua testate: A31 si A41 filmeaza Full HD, A51 si A71 sunt 4K. Asta e semnificativ, vom vedea imediat. Toate au spate din plastic, acel asa numit „glasstic”, o textura bine polisata si glossy care imita sticla, jack pentru casti si baterii mari, de 4-5000Mah, cu o singura exceptie, A41 care are 3500, dar este si mai mic. Toate 4 au ecrane Super AMOLED foarte reusite, de diverse dimensiuni si asta as zice eu ca este si punctul lor cel mai tare, si unul dintre motivele pentru care seria Galaxy A merita bagata in seama.
Galaxy A: Ecrane si baterii
Este interesanta aceasta testare „comuna”, pentru a intelege care au fost intentiile producatorului: in primul rand sa aiba un pret mic sau cel mult mediu, iar restul alegerilor facute de Samsung pentru Galaxy A s-au concentrat pe doua specificatii cheie: ecran si baterie. Fiindca ecranul este cel de pe care controlezi telefonul, pe el consumi continutul, video sau text, pe el scrii mailurile si mesajele, si de aceea Samsung au ales sa ofere Super AMOLED-uri pe toate 4 modelele testate, acolo unde competitia considera ca n-ar trebui sa primesti mai mult de un LCD. Iar AMOLED-ul lor este luminos, clar si stralucitor. Sunt buni la ecrane, asta o stie toata lumea, si au decis sa foloseasca treaba asta in avantajul lor. Si din motivul asta, toate 4 telefoanele sunt peste oferta similara a competitorilor. Super AMOLED pe un telefon de 1000 de lei nu-i putin lucru.
Apoi bateriile: 5000, 3500, 4000, 4500mAh. Si dat fiind ca aceste telefoane nu au procesoare mari consumatoare de energie, bateriile tin foarte bine. Am scos cu oricare dintre ele o zi jumatate spre doua zile de utilizare fara probleme. Si dupa aceste observatii generale, sa incepem, in ordine, cu A31.
Galaxy A31
In cazul lui A31 avem un superb ecran AMOLED de 6,4 inch Full HD, cu un mini-notch, sub care se afla camera frontala. Are si oarece margini si barbie, dar raportul ecran corp ramane totusi unul decent, de 85%. Si… mai e ceva: ai senzor de amprenta sub ecran, iar asta ii da telefonului un feeling premium si modern. Am vazut ca sunt destui producatori care inca plaseaza cititorul pe spate la telefoanele din zona asta de pret, evident, pentru a tine costurile sub control. Zona de contact de pe ecran nu este foarte mare, dar scanarea merge bine si destul de repede. Si mai are ceva: recunostere faciala, care merge si ea foarte bine.
Constructia lui A31 este solida, desi atat spatele cat si rama sunt dintr-un plastic glossy care imita sticla. Si bineinteles, ai mufa jack pentru casti. Ma asteptam sa gasesc asta, si exista o logica: pe segmentul acesta de pret, nu ai de-a face cu utilizatorul care mai scoate din buzunar inca 3-400 de lei pentru o pereche de Galaxy Buds, adica inca 30% din valoarea telefonului, de aceea toate telefoanele din Seria A testate de mine au in cutie si o pereche de casti cu fir.
Tot pe spate, in lateral, se gaseste modulul de camere: principala de 48Mpx, cu o lentila wide de 26mm si f2.0, un ultrawide de 8Mpx, o camera macro de 5Mpx si una de adancime de tot atat. Un set-up decent, foarte ok pentru majoritatea situatiilor de fotografiere, si mai are si cateva moduri in plus, gen Pro, unde ai acces la setarile manuale, gen ISO, balans de alb si compensarea expunerii, mai ai panorama si macro. Iar pe fata se gaseste o camera de selfie de 20Mpx cu f2.2. Filmarea este limitata la 1080p 30, adica Full HD, ceea ce nu este neasteptat pe un telefon in zona asta de pret. Pozele si filmarile arata bine, desi intervalul dinamic nu este teribil de bun, culorile sunt usor diferite de la wide la ultrawide, dar sunt cat se poate de bune si naturale pentru un telefon de 250 de euro… nou.
Telefonul are un singur difuzor, in partea de jos, dar care se aude destul de tare si de clar si dat la maxim ramane totusi inteligibil. Mergand la interior, ai pe Galaxy A31 Android 10 cu One UI, interfata aerisita ce se regaseste pe toate Samsungurile, un procesor Mediatek octa core 6768 Helio P65 pe 12 nano, 4GB RAM si 64 stocare. Mai exista si versiuni mai dotate, pana la 6GB RAM cu 128 stocare, dar… pretul acestora deja trece peste preturile modelelor superioare gen A51.
In Geekbench 5 a scos 1212 puncte in multicore, cam pe unde este si Motorola One Action sau Huawei P30 Lite, dar este peste A50-ul de anul trecut, si cu 100-200 de puncte sub flagshipurile din trecut gen S8 sau Note 8, apropo de intrebarea pe care o primesc adesea, daca nu cumva ar fi mai bine sa cumperi un S mai vechi la mana a doua? As zice ca nu. Nu este un punctaj foarte mare, dar am jucat pe el Asphalt fara pobleme, experienta este fluida, deci daca poti sa te joci si inca un joc destul de solicitant din punct de vedere grafic, eu zic ca nu prea ai de ce sa-ti bati capul. Overall, este un telefon excelent pentru seriale, Netflix, utilizare cotidiana normala, poze si clipuri video decente, nu este un gaming machine, dar nici nu poti sa ai asteptari de genul asta la 1200 de lei.
Telefonul este usurel, sub 200 de grame in ciuda bateriei de 5000, incarcarea este pe 15W deci, fiind bateria mare, iti ia cam doua ore s-o incarci full. Tragand linie, Galaxy A31 este un telefon bun, care exceleaza la ecran si baterie si nu rupe nori in jocuri si nici la poze si video in lumina slaba. Si sa trecem acum la un alt model Galaxy A, A41.
Galaxy A41
Este mai mic. Da, are fix aceeasi motorizare ca A31-ul pe care l-am avut eu, acelasi procesor, stocare, si memorie, adica Mediatek P65 cu 64 stocare si 4GB RAM, dar A41 nu mai are alte versiuni de dotare. Si camerele sunt identice, deci nu le mai reiau, doar ca lipseste camera de macro, adica nu mai sunt 4, ci 3 camere. Principala de 48, ultrawide de 8 si camera de adancime.
Si e mai mic. 6.1 inch fata de 6.4, dar si marginile sunt mai mici, dovada ca raportul ecran corp este de 90%. Deci este absolut identic cu A31 pana la un punct: acelasi AMOLED excelent, acelasi plastic frumos finisat, dar faptul ca este mai mic il face extrem de atragator. Bateria este de 3500mAh, dar la dimensiunea asta, m-a tinut tot cat A31, pentru ca si ecranul este mai mic. Incarcarea a fost si ea mai rapida decat pe A31, in conditiile aceluiasi incarcator pe 15W; sub o ora si jumatate, deci cu cel putin 25% mai repede.
Dar dincolo de specificatii, este un model gandit fix pentru cei care nu vor sau nu mai vor ecrane mari. Este elegant, ai suficient ecran si suficienta suprafata vizibila cat sa nu fie meschin, este echilibrat ca baterie si grosime, este bine balansat din toate punctele de vedere si este dupa parerea mea una dintre cele mai bune ilustrari ale ideii ca uneori mai putin inseamna mai mult.
Pretul sau este cam cat al lui A31 sau mai jos! L-am gasit si la putin peste 1100 de lei, iar mie faptul ca are o singura configuratie, imi place. Si acum sa mergem la A51, unde seria Galaxy A schimba un pic directia.
Galaxy A51
Pe A51 l-am mai testat si in trecut, el fiind de fapt si primul din seria A. A fost anuntat in Decembrie anul trecut, si este cumva mijlocul acestei serii, si urmasul lui A50, telefon de mare, mare succes comercial pentru Samsung si poate tocmai din acest motiv s-au si grabit cu lansarea lui. Dar asta face ca acum, 7-8 luni mai tarziu, sa fie oarecum depasit de modelele mai ieftine din aceeasi serie!
Desi in teorie are un procesor mai bun decat Mediatek-ul precedentelor doua modele descrise aici, A31 si A41, adica un Exynos 9611 pe 10 nano si nu pe 12, a scos doar 1178 de puncte, sub cele 1212 ale lui A31 si 1215 ale lui A41. Diferenta este foarte, foarte mica, dar nici nu este peste acestea. Sigur, poti sa te indrepti spre el din alte motive. Are mai multe variante, care merg pana la 8GB RAM si 128 stocare. Desi are acelasi ecran AMOLED, e un pic mai mare, 6.5 inch si este infinity O, adica are camera frontala ascunsa sub un punct mic pe ecran, ceea ce ii da un aer si un aspect mai modern. Si la camera are un mic upgrade, principala e aceeasi ca la celelalte, de 48Mpx, la fel si cele de macro si adancime, dar avem un ultrawide mai bun, 12Mpx fata de 8, cum au A31 si A41.
Si mai avem ceva: filmare 4K in loc de full HD si pe fata si pe spate, desi camerele, in teorie cel putin, sunt aceleasi, si are si mod de noapte si slow motion si hyperlapse, si acel single take in care tragi mai multe cadraturi si focale deodata, introdus odata cu S20, si multe altele care il fac sa semene mai degraba cu modelele de deasupra lui decat cu cele de dedesubt.
Pretul sau variaza destul de mult in functie de versiune si de vanzator, de pe la 1300-1400 pana pe la 1800 de lei. Si acum sa trecem la cel mai mare dintre cei mici, adica telefonul de top al seriei Galaxy A, si anume A71.
Galaxy A71
Este si cel mai mare din Galaxy A, 6.7 inch, cel mai puternic, Snapdragon 730, si cel mai scump, 1800-1900 de lei. Galaxy A71 pare a fi mai degraba veriga intre seria A si seria S, si tocmai acesta este si calcaiul lui Ahile. Deci ecran mare, tot AMOLED de 6.7 inch, Infinity O, cu acea perfortatie centrala pentru camera frontala, si senzor de amprenta in ecran. Spatele este tot plastic glossy, si gazduieste in lateral modulul de 4 camere.
Principala aici este diferita: 64Mpx, cu o lentila wide de 26mm cu f1.8, ultrawide-ul de 12 de pe A51, cele doua camere de 5Mpx, macro si adancime, si camera frontala de 32Mpx, ca pe mai toate celelalte. Avem 4K, avem super-slomo, avem hyperlapse, avem single take, iar pozele si filmarile arata bine, pana si in lumina slaba sunt inteligibile si utilizabile, iar detaliile sunt acolo. Mai are anumite slabiciuni de interval dinamic atunci cand lumina vine tare din fata sau exista diferente foarte mari intre zonele luminate excesiv si cele foarte intunecate in acelasi cadru, dar cu un minim de grija la compozitie si la sursele de lumina, cu un minim de cunostinte in materie de fotografie, poti sa scoti din A71 cadre foarte, foarte reusite.
Snapdragonul sau 730 este clar peste celelalte procesoare din seria A, scorul obtinut de mine de 1585 de puncte fiind substantial mai mare decat al celorlalte 3, si il plaseaza undeva la jumatatea plutonului, la bataie cu Mi Note 10, Oppo Reno 2 sau cu hitul Poco F1 din anii trecuti. Adica la acelasi nivel cu alte modele ce au Snapdragon 730 sau la nivelul varfului de gama de acum doi ani pe procesoare, adica Snapdragon 845. De aceea spuneam ca A71 este o alegere… complicata. Samsung Galaxy A71 are concurenta dura la pretul acesta de 1800-1900 de lei nu doar din partea rivalililor chinezi, ci si din partea telefoanelor de top SH de acum un an sau doi.
Dar telefonul merge bine inclusiv in jocuri gen Call of Duty, ajutat fiind si de cei 6 sau 8GB de RAM completati de stocarea rapida de 128 de Giga; aceasta din urma fiind fixa indiferent de varianta. Iar bateria de 4500 de miliamperi este indestulatoare si ok, mai ales in conditiile in care la A71, pana si incarcarea este diferita de a celorlalte: aici vorbim despre 25W in loc de 15. De aceea eu il si consider un model echilibrat, care ofera destule in zona asta de pret: ecran AMOLED excelent, procesor bun de la Qualcomm, baterie mare, incarcare rapida, camere bune, se misca bine inclusiv in jocuri, si din aceste motive, eu personal n-as opta pentru un flagship mai vechi SH in defavoarea acestuia. Pana una alta este un telefon nou, de generatie noua si care ofera destule pentru pretul cerut.
Concluzie
Dintre toate 4 modele testate din aceasta serie Galaxy A de la Samsung, mie personal mi-a placut A41. Este micut, dragalas, are un pret excelent la un pic peste 1100 de lei, este extrem de echilibrat, ofera destule in banii acestia, intra bine in orice buzunar, si la propriu si la figurat, si are o singura configuratie, ceea ce inlatura bataile de cap despre ce varianta sa-mi aleg. In plus, imi aduce aminte de modele acelea de mare, mare succes din trecut gen S3, S4 sau S5 Mini, pentru cine le mai tine minte. Este un telefon mic si subtire intr-o lume a telefoanelor mari si butucanoase.