Samsung Freestyle 2 – un proiector mic dar cu aspirații mari (review)

Una dintre cele mai plăcute și mai originale surprize ale anului trecut a venit de la Samsung. Cred că am remarcat cu toții că deși în ultimii ani au existat fără îndoială și produse notabile, multe altele au fost banale și repetitive. Cred că este suficient să ne uităm înspre telefoane ca să ne convingem că industria a avut o sănătoasă aversiune la risc. Cu excepția pliabilelor, care încă promit, dar care nu au ajuns la nivelul de tracțiune care să le facă de masă, în rest totul e o apă și-un pământ.
Și acum, hai să vorbim despre jolly joker-ul apărut anul trecut. El se numea Freestyle și era un mic proiector portabil încărcat de tot felul de funcții practice și cu o imagine neașteptat de mare și de bună pentru dimensiunile sale liliputane. Prin toamna anului trecut m-a dat pe spate cu imaginile sale colorate, clare și strălucitoare. Și uite că în această toamna a primit și un sequel. O fi făcut el ceva bine, din moment ce Samsung a considerat că acest produs merită o continuare, și el se cheamă, foarte original, Freestyle 2.
Am spus foarte pe scurt ce-mi place, dar hai să zicem și de nașpa, că după aia îmi sare lumea-n cap că e reclamă. Păi de nașpa este prețul de vreo 4000 de lei, și asta la oferta. Dar am să-ncerc să fac abstracție de preț, cel puțin momentan. Până la urmă treaba mea este să testez și să evaluez tehnologie, și eventual mai discutăm despre scor spre final.
Bun, dacă întâmplător ai dat peste primul Freestyle, atunci știi în mare ce are de oferit și cea de-a două generație. Noul Freestyle arată identic cu vechiul Freestyle, adică avem aceeași construcție compactă, același corp cilindric și aceeași baza versatilă. Poate fi sucit și răsucit la 180 de grade, iar asta de ajută să-l poziționezi repede și ușor. Există și o gentuță, care apropo, nu este inclusă în preț, și câteva skin-uri, adică un soi de huse de diverse culori, verde, bej sau roz, care oferă protecție la intemperii și care și ele se cumpără separat.
Dar astea sunt detalii care țin de exterior. Cum stă însă treaba cu funcțiile de bază care ne interesează până la urmă la un proiector? Păi avem rezoluție fullHD și suport inclusiv pentru HDR10+, standardul încurajat de Samsung, și HLG. Sursă de lumina este LED, și Samsung pretinde că are o durata de viață de 30 de mii de ore, vă dați seama că nu am avut cum să testez asta, și o strălucire maximă de 230 de ansi lumeni. Nu e foarte mult pentru un proiector standard, așa că nu te aștepta la vreun iMax, dar este fără îndoială arhisuficient pentru un proiector portabil, care bașca, mai merge și pe baterie.
Tot on board mai avem și un difuzor capabil de sunet la 360 de grade, precum și ceva conectivitate. Am identificat un port microHDMI și o mufă USB Type-C prin care se face și încărcarea, dar cred că această conectivitate care ar putea părea săracă, este cumva în ton cu vibe-ul și scopul acestui proiector miniatural.
Nu este gândit să fie staționar și să conectezi la el multiple surse simultan, ci este mai degrabă o soluție de prezentare on the go, sau una care să-ți permită să te joci la diagonală mare direct pe perete. Sigur, conectorul ăla HDMI suportă și ARC, în caz că vrei să-i adaugi un soundbar, dar cred eu că mai indicat este să conectezi via bluetooth un sistem de boxe care să-ți elibereze acel port.
Sistemul de operare este Tyzen, deci unul familiar tuturor celor care au folosit vreodată un televizor Samsung. Așa că oferă tot ceea ce știți că oferă Tyzen. Serviicii de streaming gen Netflix, Prime video sau Disney+, și gaming hub, Smart Things și altele asemenea. Controlul se face dintr-o telecomanda identică cu cele pe care le întâlnești la televizoare, cu acel mic panou solar pe spate pentru încărcare.
Dar probabil cea mai interesantă și mai notabilă funcție nouă cu care vine Freestyle 2 față de prima generație, este posibilitatea de a cupla două astfel de proiectoare, combo cu care poți produce pe perete o imensă imagine de 160 de inch. Adică nu ajungea că Freestyle poate să proiecteze 100 de inchi pe perete, s-au gândit ei… ce ar fi să combinăm două și să facem o imagine și mai mare? Dar asta este un scenariu care nu cred că va fi prea des întâlnit, mai ales dacă ținem cont de scorul menționat mai devreme.
Revenind puțin asupra imaginii, am spus că mă declar cât se poate de mulțumit de calitatea acesteia. Dar pe de altă parte, în condiții de lumina ambientală puternică, n-ar trebui să va așteptați la miracole, rămâne totuși un proiector portabil, cu o putere corespunzătoare dimensiunilor sale. M-am uitat la filme, am jucat ceva jocuri pe 2 metri de perete, și mi-a plăcut cât de bine se descurcă proiectorul cu mișcările rapide din cadru. Nivelul de detaliu este și el mai mult decât decent, definiția este excelență, iar culorile sunt vii și vibrante.
Dar standardele după care trebuie judecat acest produs, nu sunt cele ale proiectoarelor tradiționale mari. Asta este mai degrabă un gadget decât un proiector heavy duty, o soluție gândită în primul rând pentru portabilitate, distracție sau muncă în deplasare. Și-acum hai să privim prețul în acest context.
Sigur, 4000 de lei este fără îndoială mult, dar comparând cu ce? Probabil tentația celor mai mulți ar fi să zică așa: păi ba boss, la 4000 de lei îmi iau un proiector uite-atâta. Iar asta îmi aduce aminte de bancul cu vulpița și cu ursul, care vulpița zice „o am atâtica” și ursul îi răspunde „păi la banii mei îmi iau una atâta”. Deci Freestyle 2, înainte de a fi proiector, este un gadget… și o mică fiță adresată nu utilizatorului tradițional, ci unei generații și unui consumator care se joacă pe la prieteni sau se uită la filme când merge cu cortul în pădure.
Nu știu dacă am explicat suficient de bine, dar după ce m-am jucat cu el câteva zile, asta este impresia pe care mi-o lasă: de gimmick simpatic în primul rând, pe care-l poți conecta lesne la o consola, un telefon sau un laptop, și proiector propriu-zis abia după aia. Asta nu înseamnă că nu este practic, că nu poți ține o prezentare pe el oriunde dorești, sau că nu te poți bucură de un joc sau un film la dimensiuni mari în confortul dormitorului.