TelefoaneRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Exynos 2200 – Samsung integrează tehnologii de PC într-un chipset pentru telefoane

Samsung a prezentat Exynos 2200, un chipset mult așteptat care a apărut în urma unei colaborări cu AMD. Noua platformă este construită folosind tehnologia de fabricație pe 4nm și oferă un chip grafic bazat pe arhitectura RDNA2, pe care producătorul l-a numit Xclipse. Acesta este primul chip de telefon care oferă suport pentru ray-tracing și variable rate shading.

Cea mai interesantă noutate este tehnologia ray-tracing; după ce a fost popularizată de NVIDIA, aceasta și-a făcut loc și pe consolele de gaming de ultimă generație, iar acum vine și pe mobile cu ajutorul celor de la Samsung. Alături de ray-tracing, primim și variable rate shading, o tehnologie împrumutată tot de la PC-uri și console. Această tehnologie le permite dezvoltatorilor să implementeze shading de calitate mai slabă pentru obiectele care se află la distanță mai mare de jucător, astfel îmbunătățește performanța fără un impact însemnat asupra graficii.

Samsung Exynos 2200

Samsung a făcut niște alegeri interesante pentru Exynos 2200

Noutățile introduse de Exynos 2200 nu se opresc aici. Este unul dintre primele chip-uri care integrează nuclee ARMv9 și are o configurație interesantă: un nucleu Cortex-X2 foarte puternic, trei nuclee Cortex-A710 care oferă un balans bun între performanță și eficiență și patru nuclee Cortex-A510 care se vor ocupa de sarcinile lightweight și oferă eficiență maximă. Frecvența la care funcționează nucleele rămâne un mister în acest moment.

Per total, procesorul și chip-ul grafic din noul chipset Exynos 2200 ar oferi dublul performanței oferite de vechiul Exynos 2100. Permite mai multe calcule în paralel și îmbunătățește performanțaAI. Pe partea de suport, chip-ul poate susține o cameră de până la 200MP, înregistrare video 8K, ecrane 4K cu rată de refresh de până la 120Hz, ori QHD+ până la 144Hz.

Samsung a ales cele mai noi tehnologii de stocare și memorie pentru Exynos 2200, astfel va folosi memorie RAM LPDDR5 și stocare UFS 3.1. Și nu putea fi un chipset lansat în 2022 fără conectivitate 5G, astfel modem-ul integrat funcționează atât pe frecvențe sub-6GHz, cât și pe frecvențe mmWave. Nu există o dată de lansare bătută în cuie, dar zvonurile indică ziua de 8 Februarie 2022 drept o variantă plauzibilă.

Performanță mediocră… momentan

Între timp au apărut pe internet și primele rezultate obținute de noul chipset în câteva teste sintetice, însă mulți oameni au fost dezamăgiți. Samsung Exynos 2200 oferă performanță similară cu 2100-le pe care-l găsim sub carcasa lui Galaxy S21 Ultra. Privit din exterior, nu este o cifră de performanță rea deloc, iar în combinație cu noua soluție grafică ar trebui să ofere un boost bunicel.

Geekbench 5 (SC) Geekbench 5 (MC) AnTuTu 9
Exynos 2200 1108 3516 965874
Exynos 2100 (S21 Ultra) 1107 3518 650829

Primul set de teste a fost realizat în Geekbench 5 și AnTuTu 9. În primul benchmark, Exynos 2200 a punctat identic cu predecesorul său, însă adevărata îmbunătățire o regăsim în testul AnTuTu 9. Aici vedem o diferența de 46%. Următorul test este realizat în GFXBench Aztec Ruins OpenGL, iar chip-ul grafic este comparat cu cel de pe Snapdragon 888 și Snapdragon 8 Gen1 (Xiaomi 12).

GFXBench Aztec Ruins
Exynos 2200 109
Snapdragon 888 116
Snapdragon 8 Gen1 143

Trebuie să ținem cont de un aspect destul de important în această situație: acestea sunt primele scoruri obținute de un engineering sample, astfel până la o lansare finală, producătorul va mai aduce modificări chip-ului. Cât despre rezultatul obținut de placa video, cred că este vorba despre o implementare software instabilă, mai ales că vorbim despre o arhitectură cu totul nouă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button