PC

Samsung combate Optane cu Z-NAND

Latența pare să fie noua țintă a dezvoltatorilor de SSD-uri, cel puțin pe segmentul Enterprise, Samsung anunțând  SZ985, o soluție menită să ofere timpi de reacție mai buni, cel puțin comparativ cu memoria NAND normală.

SSD-ul  SZ985 se folosește de un tip de memorie numit Z-NAND, un soi de succesor pentru V-NAND, care în combinație cu un nou tip de controller este capabil să scadă latența de citire la mai puțin de o cincime față de ce putea oferi tehnologia de până acum. Desigur, timpii tot nu sunt la fel de buni ca la 3D Xpoint, oferind o latență de citire aleatoare de 12-20 de microsecunde, față de cel 10 ale SSD-urilor Optane. Pe partea de scriere latența este de 16 microsecunde, o îmbunătățire mai mică față de tehnologia de până acum, dar tot notabilă.

Pe partea de viteză efectivă de citire/scriere, poate atinge 3.2GB/s în mod secvențial atât la citire cât și la scriere, pe o capacitate de 800GB. În ceea ce privește citirea și scrierea aleatoare, are 750 de mii de IOS și 170 de mii de IOPS, așa că tehnologia tot este cu mult în urma a ceea ce poate 3D XPoint la acest capitol. Dar la capitolul de anduranță Samsung susține că s-a atins paritate.

Există însă un avantaj notabil pe care îl va avea SZ985 cu al său Z-NAND față de Optane, sub forma prețului. SSD-ul este bazat pe memorie care poate fi produsă cu tehnologie curentă, nu necesită înlocuirea liniilor de producție sau procese noi de fabricație, ca în cazul 3D XPoint. În ceea ce privește preț, nu prea are rost să întrebați, fiind vorba de componente gândite pentru persoane juridice. Dar cu timpul această tehnologie ar trebui să ajungă și la produsele dedicate utilizatorilor de rând, în SSD-urile din seria 1000.

[Tom’s Hardware]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button