Samsung CES 2024 – televizorul transparent, electrocasnice deștepte și mult AI

Ediția de anul ăsta de la CES a avut un laitmotiv destul de clar: inteligența artificială. Fiecare brand mare prezent la cea mai mare convenție cu și despre tehnologie din lume și-a arătat cele mai noi produse din catalog alimentate de inteligența artificială iar coreenii Samsung nu aveau cum să rateze o asemenea ocazie. Știm deja că seria Galaxy S24 este încărcată la maxim de funcții noi alimentate de AI, dar asta nu înseamnă că restul produselor, de la frigidere și plite la aplicații, nu au primit același tratament.
Televizorul transparent
Dar pentru început vreau să lăsăm AI-ul de-o parte și să vorbim despre probabil party piece-ul prezentării: televizorul transparent. Și nu este orice televizor transparent OLED, modele pe care le-am mai văzut în trecut, ci primul Micro-LED transparent din lume! Și, la prima vedere cel puțin, pare rețeta câștigătoare. Este simțitor mai luminos decât un OLED transparent, nu are nevoie de o margine inestetică în jurul sticlei pentru a afișa o imagine iar sticla în sine este și mai transparentă decât în cazul modelelor OLED.
Toate astea conturează o imagine interesantă pentru viitor. Așa cum spuneam, ecranele OLED transparente nu sunt tocmai o noutate, dar ce au reușit Samsung să facă cu Micro-LED-ul este cu adevărat interesant. Luminozitate mai mare, un profil mai subțire și o claritate mai bună? Shut up and take my money! Well, asta nu e tocmai posibil, deoarece Samsung doar au arătat noua tehnologie, fără să specifice o dată de lansare sau un preț.
Pe lângă televizorul transparent, Samsung au prezentat și un lineup nou de TV-uri care mai de care mai superbe, de la un behemot 8K până la poate cel mai bun OLED de pe piață, deci să o luăm cu începutul. Noua familie Neo QLED 8K și 4K de anul ăsta se laudă cu un procesor brand spanking new, denumit NQ8 AI Gen3, care promite îmbunătățiri masive la mai multe capitole, primul dintre ele fiind calitatea imaginii.
Datorită puterii de procesare de două ori mai mare, noul model poate face upscale conținutului de rezoluție mică extrem de eficient, ceea ce rezultă într-o imagine mai sharp și mai plăcută. Ăsta e un lucru binevenit, ținând cont de cât de puțin conținut 8K nativ există, deci filmele și serialele în 4K de pe Netflix de pildă se vor vedea mai bine pe generația nouă de TV-uri cu acest chip.
Apoi intră în discuție și suita de funcții alimentate de AI, printre care se numără și „AI Motion Enhancer Pro”. Asta din urmă detectează automat ce sport este afișat pe ecran și crește claritatea obiectelor care se află în mișcare, cum ar fi mingea de fotbal, pentru o experiență cât mai bună, în timp ce „Real Depth Enhancer Pro” se folosește de noile capabilități AI pentru a aduce în prim plan zonele imaginii unde ochiul uman se focusează natural, astfel toate scenele arată impecabil.
Pe lângă asta, producătorul a arătat și noul OLED S95D, urmașul modelului senzațional S95C de anul trecut. Asta înseamnă că toate caracteristicile predecesorului, cum ar fi calitatea imaginii superbă, refresh rate-ul mare și culorile vii se găsesc și aici, diferența majoră are legătură cu finisajul display-ului. Acum, Samsung au inclus o funcție numită „OLED Glare Free” care reduce drastic reflexiile de pe suprafața ecranului.
Pe lângă clasicele televizoare, compania a prezentat și o nouă serie de proiectoare ultra short-throw sub numele „The Premiere”, capabile atât de rezoluții 4K cât și de 8K. Proiectorul Premiere 8K este primul proiector wireless 8K din lume și poate afișa o imagine de 150 de inch de la o distanță de puțin peste 30 de centimetri. Proiectorul oferă atât funcționalitatea de smart TV încorporată, dar are și un sistem audio capabil de Dolby Atmos direct din cutie.
De conectivitate se ocupă cutia Wireless One Connect, capabilă să transmită imagini către proiector de la o distanță de până la 10 metri, lucru care îl face extrem de util atunci când vrei să proiectezi pe pe alți pereți din cameră sau în alte camere din casă cu totul. În plus, producătorul se laudă cu o luminozitate de peste 1.100 de niți datorită sistemului cu trei lasere, fapt care ar trebui să facă proiectorul ăsta utilizabil în mai toate situațiile, inclusiv în camerele cu multă lumină.
Era electrocasnicelor AI
Dar încă și mai interesante decât televizorul transparent mi s-au părut noile electrocasnice, acum alimentate bineînțeles de AI. Și sunt multe de vorbit aici, așa că haideți să o luam cu începutul, adică cu frigiderul Samsung BESPOKE 4-Door Flex. Prima funcție mișto despre care vreau să vă povestesc se cheamă AI Vision Inside, și merge așa cum îi spune și numele.
O cameră din interior urmărește alimentele pe care le introduci și ține minte data de expirare, astfel te poți asigura că mâncarea din interior este bună, indiferent de ce ai chef să mănânci în momentul respectiv. Pe lângă asta, atunci când sesizează că un produs a expirat sau este aproape să expire, frigiderul notifică utilizatorul, ceea ce mi se pare foarte tare.
Iar partea cea mai bună abia acum vine. Pe lângă toate alertele legate de valabilitatea alimentelor, frigiderul ăsta știe să propună rețete în funcție de ce găsește înăuntru prin intermediul aplicației Samsung Food. Astfel, poți spune adio momentelor ălora când vrei să mănânci ceva, dar nu știi ce. Acum frigiderul tău este suficient de deștept încât să îți propună mese pe care le poți face ușor cu ce ai deja, și te poate ghida pas cu pas grație ecranului imens de 32 de inch de pe ușă. Ah, și unde mai încape faptul că te poți uita și pe TikTok sau YouTube în timp ce gătești, tot pe ecranul ăla?
Tot din bucătărie, o altă chestie mișto tare mi s-a părut plita cu inducție Samsung AnyPlace. Ce face interesant plita asta este că știe să gătească mâncarea perfect indiferent de locul unde așezi tigaia sau oala, deci în teorie cel puțin, poți găti mai multe lucruri de-o dată, mai bine. Și pentru că nu se cuvine ca un electrocasnic nou de vârf să nu aibă AI, plita AnyPlace poate detecta atunci când fierbi lichide precum apă sau lapte și își poate ajusta setările on the fly, în așa fel încât lichidele respective să nu dea pe afară și să murdărească suprafața cu ajutorul unei funcții numite AI Cook Manager.
Pe lângă asta, Samsung au prezentat și un aspirator robot BESPOKE Jet AI, care vine la pachet cu niște funcții extrem de utile. Nu doar că modelul ăsta poate curăța cu abur, o abordare eficientă și igienică, dar își ajustează programele în funcție de suprafața peste care trece. Recunoașterea alimentată de AI poate face diferența dintre parchet, covor sau gresie și decide singur care este cea mai bună metodă și durată de curățare, fără să fie nevoie de vreun imput de la tine. Odată ce a terminat, aspiratorul merge la locul lui în bază și te notifică pe aplicație.
Păstrăm registrul curățeniei și vorbim despre noul combo de mașină de spălat + uscător Bespoke Laundry. Principala chestie nouă este capabilitatea produselor de a detecta tipurile de material care sunt introduse, și sunt capabile să aleagă și să modifice programe pentru a se asigura că hainele nu intră la apă, că nu se decolorează și că materialul nu se degradează. Cred că toți ne-am pierdut măcar un tricou sau un pulover pentru că nu l-am spălat cum trebuie, deci funcția asta e binevenită.
Pe parte de audio, compania a anunțat o nouă boxă, denumită Samsung Music Frame. Și dacă vi se pare cunoscut numele „Frame”, aveți dreptate. De câțiva ani buni producătorul are în gamă o linie de televizoare denumită „The Frame”, care are un limbaj de design minimalist și un display mat, perfect pentru a afișa lucrări de artă atunci când televizorul nu este în uz. Ei bine, boxa Music Frame păstrează această caracteristică, doar că în acest caz display-ul este înlocuit de o ramă amplasată în față, unde utilizatorii pot afișa orice desen sau pictură doresc.
În interior se găsesc două woofere, două tweetere și două difuzoare mid-range. Ansamblul ăsta este capabil de sunet Dolby Atmos și folosește tehnologia SpaceFit de la Samsung pentru a calibra sunetul în funcție de încăpere. Cele două woofere sunt orientate spre spate, în timp ce celelalte patru difuzoare sunt orientate spre față, o configurație care contribuie la un sunet clar și natural, conform companiei. Music Frame este compatibil cu tehnologia Q-Symphony de la Samsung, care utilizează difuzoarele TV împreună cu orice echipament audio suplimentar pentru teatru la domiciliu, pentru a îmbunătăți calitatea generală a sunetului.
Ultima dar cu siguranță nu cea din urmă funcție care merită menționată este suportul pentru Samsung Knox pe electrocasnice. Knox este unul dintre cele mai robuste sisteme de securitate disponibile, iar faptul că acum vine și pe frigidere, mașini de spălat și multe altele este un plus notabil. Desigur, în tradiție cu vremurile, compania se laudă că toate produsele lor noi sunt substanțial mai eficiente decât modelele precedente.
SmartThings all the things!
Bineînțeles că toate produsele astea inteligente cu mult AI la bord au nevoie de un loc principal unde să se conecteze, un hub de unde utilizatorul să aibă acces deplin la funcții și notificări. Iar cine a folosit ceva de la Samsung în ultima vreme, fie că vorbim despre un televizor, un aspirator sau un frigider, nu este străin de SmartThings, aplicația care deservește un rol de stație de comandă pentru toate produsele inteligente ale companiei. Astfel, toate dispozitivele noi despre care am vorbit mai devreme, care vor intra în catalogul Samsung anul acesta, sunt compatibile SmartThings.
În plus, aplicația va primi în curând, undeva prin martie, și capabilitatea de a crea o hartă 3D a casei tale utilizând senzorii LIDAR de pe anumite produse, ajutându-te să-ți gestionezi și mai bine întreg ecosistemul de produse conectate. Mai mult, tot grație acelorași senzori LIDAR și al ceasurilor inteligente, SmartThings poate detecta acum căzături sau anomalii prin casă, în special util dacă ai animale de companie, și te poate alerta pe tine sau chiar autoritățile în cazul în care simte ceva suspect.
Acum vine o veste bună pentru posesorii de mașini Tesla, Kia sau Hyundai: Samsung au anunțat integrarea mai multor modele din portofoliul producătorilor în SmartThings. În tabăra Tesla, mai toate produsele companiei sunt compatibile, inclusiv accesoriile Wall Connector sau PowerWall, pe lângă întreaga suită de automobile Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck și viitorul Roadster… dacă va vedea vreodată lumina zilei.
Ballie
Un produs care a stârnit un val de „wow” și „uuu” în sală atunci când a fost prezentat este Ballie. Am văzut prima dată o iterație a lui Ballie în 2020, când Samsung a adus pentru prima oară dispozitivul pe scenă. Când a fost prezentat atunci, Ballie a fost promovat ca un asistent de uz casnic și un potențial asistent pentru fitness, cu abilități sofisticate precum deschiderea draperiilor inteligente și pornirea televizorului.
În patru ani, Ballie pare să fi crescut de la prototipul inițial mare cât o minge de tenis. Acum are dimensiunea unei mingi de bowling și este echipat cu un senzor spațial LiDAR și un proiector 1080p. Acesta din urmă are două lentile și permite robotului să afișeze filme, apeluri video și tot felul de mesaje pe suprafețele din jurul său. Într-un videoclip prezentat în timpul evenimentului, robotul îi salută pe utilizatorii care se întorc acasă proiectând cuvintele „bun venit” în fața ușii, precum și afișând o convorbire video, un clip de antrenament și conținutul unui PC aflat în apropiere, ca un ecran secundar.
Samsung a arătat și oameni care-l controlează pe Ballie cu vocea, precum și prin mesaje text. În răspunsurile sale, Ballie trimitea clipuri cu ceea ce vedea, cum ar fi activitatea unui animal de companie lăsat acasă. La fel ca modelul anterior, noul robot poate deschide și închide automat luminile și dispozitivele conectate, precum și aparatele neconectate, cu ajutorul transmițătorului său infraroșu.
Spre deosebire de prima dată când a fost arătat, conform Samsung, Ballie este aproape gata de primetime. Compania se așteaptă să scoată robotul pe piață cândva anul acesta. Încă nu avem informații legate de preț, dar ținând cont că vorbim despre o categorie de produs aflată într-un stadiu atât de incipient, nu mă aștept să fie mic.
Galaxy S24
Nu putem vorbi despre lansările noi de la Samsung fără să menționăm și de noua serie de telefoane Galaxy S24, chiar dacă nu a fost prezentată oficial la CES, ci o săptămâna mai târziu în cadrul evenimentului Unpacked din San Francisco. Cu toate astea, haideți să trecem prin revistă cele mai importante modificări, începând cu funcțiile bazate pe inteligența artificială.
Prima și probabil funcția cea mai interesantă din arsenalul noilor modele este Circle to Search. Născută în colaborare cu Google, Circle to Search îți permite să încercuiești diferite zone ale ecranului pentru a face o căutare rapidă pe internet. Te uiți la un clip video și vezi o pereche mișto de adidași? Tot ce trebuie să faci ca să afli modelul și să îi cumperi este să ții lung apăsat pe butonul home sau pe bara de navigare și să îi încercuiești, iar rezultatele vor apărea pe ecran aproape instant. Este practic un Google Lens mai elegant, și sunt convins că va deveni rapid una dintre cele mai folosite și mai practice modalități de a căuta după imagini.
Apoi intră în scenă și Chat Assist, care poate reformula mesajele tale în diferite tonuri. Imagineaza-ți că trebuie să iei legătura cu o persoană importantă din cadrul unei companii mari. Dacă nu ești sigur că textul tău este conform cu așteptările și standardele comunicării corporatiste, cu un click și trei mișcări telefonul a rescris întregul mesaj, gata să fie trimis.
Notes Assist funcționează exact cum îi spune și numele, și este asistentul tău AI pentru notițe. Îți poate crea template-uri ca să te ajute să îți iei notițe mai eficient, poate genera și asigna diferite imagini fișierelor din aplicația Notes ca să îți fie mai ușor să le deosebești între ele și poate inclusiv sintetiza notițele deja existente într-un format mai scurt și mai simplu de citit.
Samsung au plusat serios și când vine vorba de editarea pozelor. Cu ajutorul AI-ului, telefonul îți poate sugera un edit la o anume poză după cum crede el de cuviință, iar din testele noastre cel puțin funcționează bine, și poate inclusiv să mute subiecți în cadru și să șteargă complet lucruri nedorite, cum ar fi firele de curent de pildă. Nici pe parte de video nu stăm rău, iar acum poți încetini orice clip video filmat normal cu un simplu hold pe ecran. AI-ul din spate generează cadre intermediare și face dintr-un video obișnuit unul slow-mo, și asta e foarte tare.
Nu în ultimul rând, noile Galaxy S24 pot face traducere real time într-un apel. Partea cea mai mișto este că vorbim despre un sistem complet, care nu doar că îți traduce ție din limba vorbită de persoana de la celălalt capăt, dar face asta și în sens invers. Limbile în care această funcție este disponibilă nu sunt multe, cel puțin inițial, dar compania promite că pe măsură ce trece timpul tot mai multe opțiuni vor fi adăugate.
O veste bună pentru cei care stau mult în call-uri la serviciu, noile Galaxy pot juca acum și rol de webcam inteligent. Telefonul îți poate aplica automat un blur în fundal și poate inclusiv să mute cadrul în așa fel încât să fii tot timpul în centru imaginii.
Apoi trecem la hardware, și la singura schimbare de design notabilă: toate trei modelele sunt mai pătrățoase acum, mai unghiulare, și au ecrane plate. Cu toate astea, trebuie să recunosc că îmi plac cum arată și cum se simt noile modele în mână. Toate vin cu display-uri mai bune, mai colorate și mai luminoase, exact așa cum ne-am așteptat.
Pe piața din Europa, adică și la noi, S24 și S24+ vin cu un chipset Exynos 2400 care nu este deloc rău și nu mult în spatele omologului său de la Qualcomm, în timp ce S24 Ultra se bucură de mai sus menționatul Qualcomm, adică modelul 8 Gen 3 For Galaxy. La fel ca anul trecut, nomenclatura „For Galaxy” semnifică faptul că versiunea asta a chipset-ului este tactată o idee mai sus decât varianta de bază. Rezultate și impresii găsiți în clipul nostru cu Galaxy S24.