ȘtiriTech&IT

Telefoanele Samsung vor putea detecta accidente de circulaţie şi apela numere de urgenţă

Anunțată de Google încă de la jumătatea anului 2022, funcția Car Crash Detection va fi suportată oficial și pe telefoane Samsung, asigurând raportarea automată a accidentelor de circulație și apelarea automată a numerelor de urgență.

Lansată ca o exclusivitate pentru posesorii de telefoane Pixel, funcția Car Crash Detection trebuia să fie în cele din urmă disponibilă pe orice telefon cu sistem de operare Android. În practică lucrurile nu stau chiar așa. Deși vin echipate cu receptor GPS şi senzori care pot detecta şocul unui impact sau frânare violentă, telefoanele cu Android se aleg doar cu Personal Safety, o versiune „diluată” a funcției sus amintite, menită să ofere utilizatorilor asistenţă în momentele când siguranţa le-ar putea fi pusă în pericol. Însă pentru un sistem complet automatizat precum Car Crash Detection este necesară întrunirea unor cerințe destul de stricte la partea de hardware, spre a evita alarmele false care să pună inutil pe drumuri echipajele de prim ajutor.

Introdusă ca dotare obligatorie pentru siguranță pe toate autoturismele de generație recentă, funcția de apelare automată la numere de urgenţă  își face treaba destul de bine. Însă acel sistem este legat de vehicul și nu o persoană anume. Altfel spus, dacă te afli într-un mijloc de transport închiriat ce nu dispune de tehnologii avansate de siguranță, atunci funcția Car Crash Detection integrată cu telefonul tău Samsung te-ar putea salva.

Ajutând potențiala victimă în momentele când aceasta nu poate cere ajutor prin forțe proprii, software-ul care urmează să fie inclus pe telefoane Galaxy S24, Galaxy S24+, Galaxy S24 Ultra și Galaxy Z Fold va urmări parametrii indicații de accelerometru și receptorul GPS. Atunci când este detectată o decelerare violentă, software-ul va transmite echipajelor de urgență coordonate de localizare indicații despre forța impactului. Pe baza acestor date, echipele de urgenţă pot scurta timpul de intervenţie şi chiar determina tipul de răspuns care se impune (ambulanţă standard, echipă descarcerare, pompieri).

În primă fază, telefonul vibrează şi emite un ton de alarmă, pe ecran apărând un dialog prin care utilizatorul are posibilitatea să dezactiveze alarma de accident, lipsa unui răspuns în fereastra de timp prestabilită declanșând apelarea numărului de urgenţă. În funcţie de cum este setat, telefonul va putea trimite alerte și către o listă de persoane apropiate, incluzând o descriere sumară a incidentului şi coordonatele de localizare.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button