PCTECHTech&IT

Samsung anunță HBM2E

Piața memoriei pentru plăci video este tot mai interesantă de când a intrat în scenă HBM. Standardul High Bandwidth Memory a permis realizarea de plăci mai compacte, cu mai multă memorie de viteză foarte mare. Iar acea viteză crește din nou cu HBM2E.

Supranumită Flashbolt, noua variantă a memoriei este dezvoltată de către cei de la Samsung și promite să ofere cu până la 33% mai multă lățime de bandă per pin față de varianta standard a HBM2. Astfel se ajunge la 3.2Gb/s per pin, însemnând că un module de 16GB de HBM2E poate oferi o lățime de bandă de 410Gb/s.

Pentru ceva context, aceasta este aceeași lățime de bandă pe care o poate oferi un RX Vega 56, care se folosește de două module de 8GB ce funcționează în paralel. O placă video ce ar folosi două module de Flashbolt ar putea astfel să depășească 800Gb/s pe cei 32GB de memorie video de care ar dispune.

Acest standard nou de memorie este gândit atât pentru plăci video, cât și pentru centrele de date și AI, unde sarcinile de calcul necesită foarte multă memorie.

Nu au fost anunțate deocamdată produse efective care să folosească noul standard, dar din moment ce anunțul lui Flashbolt a fost făcut de Samsung în cadrul conferinței Nvidia de la GTC (a nu fi confundat cu GDC), probabil va sosi în noile plăci Quadro sau Tesla, pentru stații de lucru și centre de date.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button