PCTECHTech&IT

Samsung a lansat seria de SSD-uri 860 QVO cu capacitate de minim 1TB

Tehnologia pe baza căreia sunt construite SSD-urile continuă să avanseze, ajungând până patru biți per celulă (QLC). Asta înseamnă că avem parte de capacități mai mari, la prețuri mai mici. Iar Samsung anunță noi modele care se folosesc de propria implementare a tehnologiei, numită QVC.

SSD-urile cu pricina fac parte din seria 860 QVC și sunt disponibile în variante cu capacitate de 1TB, 2TB și 4TB. Momentan a fost anunțat doar prețul pentru cel mai firav mode, cel de 1TB costând în jur de 150 de dolari/euro.

Samsung promite că, deși sunt folosiți 4 biți per celulă, poate fi atins un nivel de performanță comparabil cu SSD-urile de tip MLC. Asta se traduce în viteză de scriere/citire secvențială de 520/550 MB/s  și în jur de 97/89 de mii de instrucțiuni executabile per secundă pentru sarcini aleatoare, la QD32. Pentru QD1 atinge doar 7500 IOPS la citire și 42000 IOPS la scriere. Nu este tocmai un miracol ca performanță, dar nici nu este vorba de un SSD M.2, ci de unul SATA standard menit pentru stocarea lucrurilor de zi cu zi.

Totuși, noul SSD vine cu un controller MJX, ce se poate folosi de tehnologia TurboWrite Technology pentru a genera un buffer de până la 78GB pentru accelerarea scrierii până la acea viteză de 520MB/s. Altfel ar fi în jur de 80MB/s. QLC nu este tocmai rapid, dar are capacitate bună.

Samsung 860 QVC va ajunge pe piață luna viitoare, modelele de 2TB și 4TB urmând să fie lansate la puțin timp după.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button