ReviewsPCTECH

Samsung 990 Pro și T7 Touch duc mai departe moștenirea producătorului în piața SSD-urilor (review)

Vorbim atât de mult despre procesoare și plăci video încât avem tendința să uităm că un PC înseamnă mai mult de-atât. Și chiar dacă astea două componente sunt cele care decid performanța brută a unui sistem, la finalul zilei sunt parte dintr-un întreg. Și poate că mulți s-au obișnuit atât de tare că au uitat, dar SSD-ul nu a fost mereu în primul 11 al sistemului modern, ci a început să devină o normalitate relativ recent.

Dar știați că prima formă de SSD a luat naștere în 1976? La acea vreme, Dataram lansa Bulk Core; o chestie cu forma unui șasiu care se putea monta pe rack, având dimensiunea de numai 48 x 40… centimetri! Și la astfel de dimensiuni vă dați seama, capacitatea era pe măsură: 256KB, care putea urca până la 2MB. Prețul pentru o astfel de jucărie era de 9.700$ în anul 1977, ceea ce tradus în banii de-acum ar fi cam 47.500 de lei americani. De curiozitate, un SSD de 1GB te-ar fi costat aproximativ 190 de miliarde de dolari după ajustarea la inflație.

Bine, la acel moment tehnologia era cu totul nouă și un SSD modern, așa cum îl știm cu toții, se aseamănă destul de puțin cu premergătorii săi. Dar forma asta primitivă ne-a adus una dintre cele mai tari invenții de-acum. Și aș putea să pierd ore întregi doar ca să vă spun ce s-a întâmplat între 1976 și 2022 pe zona asta, dar n-ar avea sens. În schimb o să aruncăm o privire la SSD-urile moderne. Metamorfoza la forma pe care o cunoaștem astăzi a început în 1995; M-Systems din Israel lansau pe atunci seria de produse Fast Flash Disk (FFD-350) care veneau în format de 3.5” și se conectau la sisteme prin intermediul interfeței SCSI. Capacitățile de stocare erau cuprinse între 16 și 896MB, adică erau deja mult evoluate față de sutele de kilo pe care le oferea Dataram cu două decenii în urmă.

SSD-ul a trăit în umbră și chiar dacă nu era încă popular, a continuat să crească de la un an la altul, iar în 2003 a apărut primul astfel de mediu de stocare pe interfață IDE. Era lansat de Transcend, puteai să-l găsești în capacități de până la 512MB și prețul pleca de la 50$. Ăsta a fost momentul în care SSD-ul a devenit pentru prima dată accesibil. Doar că scenariile de utilizare erau destul de limitate pentru un astfel de produs, mai ales că tot pe-atunci un joc precum GTA Vice City ocupa deja cam 1GB.

Au mai zburat vreo doi-trei ani, iar în 2006 Samsung prezenta întregii lumi un SSD de 32GB pe interfață PATA, urmând ca în 2007 să lanseze primul SSD cu interfață SATA. Din acest moment, numele producătorului coreean a fost sinonim cu SSD-ul ca produs. Ei l-au popularizat și l-au adus în casele noastre pentru prima dată, cel puțin în forma de-acum, iar tot ei au rămas până în ziua de astăzi un exemplu de “AȘA DA!

Ceea ce ne aduce la subiectul materialului de astăzi: Samsung 990 Pro – Cel mai nou și mai forțos SSD al producătorului care vine drept completare al unui line-up cu greutate. Iar alături de el am mai pus mâna și pe un 980 Pro ca să avem un termen de comparație, dar și de un SSD portabil Samsung T7 Touch. Așa că rămâneți cu mine în minutele ce urmează ca să vedem împreună care e treaba cu ele și să ne minunăm împreună la cât de departe a ajuns tehnologia din spatele acestor produse.

Samsung 990 Pro – Specificații

SSD-urile cu interfață PCIe 4.0 nu sunt o noutate în industria hardware. Am făcut cunoștință cu ele acum vreo patru ani deja, iar în momentul de față au ajuns destul de ieftine. Doar că Samsung 990 Pro nu este orice SSD PCIe 4.0, ci se prea poate să fie ultimul model de acest fel al producătorului și cu siguranță cel mai tare de până acum. Iar asta se vede clar și pe pagina de prezentare a produsului.

Samsung 990 Pro

Viteza maximă teoretică a interfeței PCIe 4.0 este de 8,000MB/s, iar specificațiile noului Samsung 990 Pro listează o viteză maximă de 7,450MB/s; adică poate cel mai apropiat zbor de soare pe care l-am văzut în categoria asta de piață. Specificațiile noului flagship sună cam așa: 7.4GB/s viteză maximă de citire, 6.9GB/s viteză maximă de scriere, capacități de 1 și 2TB, o versiune de 4TB urmând să își facă apariția anul viitor, rezistență în timp foarte mare și o garanție de cinci ani.

Model M.2 2280
Interfață PCIe 4.0 x4 NVMe 2.0
Capacitate de stocare 1TB, 2TB, 4TB
Controller Samsung Pascal
NAND Samsung V-NAND 3-bit MLC
Citire / scriere secvențială 1TB – 7.450 / 6.900MB/s

2TB – 7.450 / 6.900MB/s

Citire / scriere aleatorie 4K 1TB – 1.200.000 / 1.550.000 IOPS

2TB – 1.400.000 / 1.550.000 IOPS

Temperatura de funcționare 0°C – 70°C
Dimensiuni (fara radiator) 80 x 22 x 2.3mm
Dimensiuni (cu radiator) 80 x 24.3 x 8.2mm
MTBF 1.500.000 de ore
Garanție Garanție limitată de 5 ani

Iar pentru cei care vor un SSD cu radiator, Samsung 990 Pro este disponibil și cu un heatsink pre-aplicat. Iar cum asta a devenit așa, o temă recurentă, radiatorul nu te va încurca dacă vrei să instalezi un astfel de SSD într-un PlayStation 5. Ah, era să uit ceva foarte important: radiatorul are și un pui de iluminare RBG!

Comparativ cu 980 Pro, noul SSD de la Samsung vine cu cel mai nou controller de memorie creat de producător și cu noul flash NAND V7 TLC. Aceste două noutăți ar trebui să facă diferența dintre 990 Pro și precedentul flagship, iar dacă ăla vi se părea bun, să vedeți ce scheme știe ăsta să facă. Și ca să nu ziceți că vă fac build-up fără un breakdown pe măsură, cred că este momentul potrivit să trecem la performanța noului SSD.

Un nou gladiator se-aruncă în luptă!

O reușită importantă pentru Samsung a fost versatilitatea de care au dat dovadă SSD-urile lor de-a lungul timpului. Și asta nu e așa, o afirmație de-a mea, ci cred că în punctul ăsta e un adevăr universal valabil; gen apa e udă. Iar SSD-uri Samsung am văzut și-n sisteme de gaming și console, dar și în calculatoare office și pentru muncă unde ai nevoie de siguranță și stabilitate. Așa că în testele mele am inclus atât CrystalDiskMark care va măsura performanța brută, dar și 3D Mark care măsoară performanța și eficiența în jocuri.

Platforma de test e una cât se poate de actuală și Samsung 990 Pro-ul și-a rapid o găsit chirie în M.2-ul unei plăci de bază MSI MEG X670E ACE, alături de un procesor AMD Ryzen 9 5950X. Și ia haideți să aruncăm o privire peste rezultatele obținute. În CrystalDiskMark am înregistrat o viteză maximă de citire de 7.041MB/s și ne-a prins radarul cu 6.873MB/s la scriere. Bine, asta pentru fișiere mari unde își poate atinge potențialul. Cu sarcini mai ușoare, viteza mai scade și avem 4.652MB/s la citire și 5.744MB/s scriere.

Test

Scenariu Samsung 990 Pro Samsung 980 Pro
CrystalDiskMark Fișiere mari – 1MB QD 8 Citire – 7041 MB/s

Scriere – 6873 MB/s

Citire – 6882 MB/s

Scriere – 4962 MB/s

Fișiere mici – 1MB QD 1

Citire – 4652 MB/s

Scriere – 5744 MB/s

Citire – 4184 MB/s

Scriere – 4417 MB/s

Fișiere aleatorii – 4KB QD 1 Citire – 40.81 µs

Scriere – 14.22 µs

Citire – 43.42 µs

Scriere – 13.88 µs

Operațiuni – 4KB QD 256

Citire – 1.399.812 IOPS

Scriere – 1.513.882 IOPS

Citire – 1.052.521 IOPS

Scriere – 1.105.025 IOPS

Următoarele două teste sunt ceva mai greu de înțeles. Avem unul care ne dă rezultate în microsecunde și măsoară viteza de reacție la sarcini aleatorii de zi cu zi, precum generarea de thumbnail-uri pentru pozele dintr-un folder. Aici SSD-urile au un avantaj imens peste hard-disk-urile clasice. Și ultimul test se măsoară în IOPS (input/output operations per second) și reprezintă cât de rapid poate un anumit mediu de stocare să citească și să execute comenzi într-o secundă. Dar valorile astea nu prea au sens fără un termen de comparație, așa că am inclus și rezultatele obținute de Samsung 980 Pro ca să avem un punct de reper. Dacă ăla era printre cele mai șmechere SSD-uri de până acum, iar ăsta-l bate, înțelegeți ideea.

Samsung 990 Pro s-a impus binișor în testele generaliste, ceea ce înseamnă că un sistem care folosește acest SSD va fi ceva mai rapid în utilizarea de zi cu zi față de unul care folosește un Samsung 980 Pro. Și în gaming situația stă cam la fel conform testelor 3D Mark. Chiar dacă SSD-urile nu diferă prea mult între ele în jocuri, pentru unii contează și o secundă diferență.

Test

Scenariu Samsung 990 Pro Samsung 980 Pro
3D Mark Storage Benchmark Scor Total – 4.731

Bandwidth – 786Mbps

Latență – 37 µs

Scor Total – 3.460

Bandwidth – 594Mbps

Latență – 52 µs

Dacă în CrystalDiskMark diferențele au mai fost cum au mai fost, pe zona de jocuri nici măcar nu se compară. Și nu uitați că 980 Pro e un SSD foarte bun, iar ăsta îl cam pune la respect. Diferențele de pe hârtie s-au cam tradus și-n realitate, iar dacă unii NU cred că un controller de memorie nou poate aduce îmbunătățiri, asta e dovada clară. Chiar dacă vitezele de copiere și scriere nu sunt cu mult mai diferite, noul Samsung 990 Pro este mai rapid în sarcinile astea mai mici. Timpul de reacție mai bun se simte și în gaming și în sarcini mai grele, așa că dacă ești în căutarea unui SSD high-end pentru sistemul tău, merită să pui diferența până la noul flagship de la Samsung.

Samsung 990 Pro

La momentul acestui review, Samsung 990 Pro este disponibil în două versiuni de unu, respectiv doi tera. Ăl’ mai mic costă vreo 870 de lei la Garaj, în timp ce modelul cu 2TB capacitate de stocare e aproape dublu la 1.630 de lei. Nu-s puțini bani, nici de departe. Dacă ești limitat de buget te vei descurca bine-mersi și cu un SSD PCIe 3.0 ceva mai slab ca specificații. Dar nu vei simți o diferență chiar atât de dramatică încât să nu poți trăi fără un 990 Pro. Și fără doar și poate va fi un upgrade imens față de un HDD clasic sau un SSD pe SATA. Iar dacă credeați că sunt gata, mai dați-mi puțină atenție.

Samsung T7 Touch este un SSD diferit

Facem un detour și revenim puțin la istoria SSD-urilor pentru că la un moment dat drumul a devenit o intersecție. O parte dintre SSD-urile vremii și-au văzut de ale lor și au mers pe ruta internă, adică au evoluat de la SATA la formatul M.2 și tot în interiorul carcasei se montează. Cele mai rebele au mers pe ruta externă, devenind astfel extensii ale sistemelor noastre. În cazul celor de la Samsung, cotitura asta a apărut prin 2015, cam în același timp cu primele SSD-uri M.2 NVMe ale producătorului. Tot în același an a luat naștere și seria de SSD-uri portabile T1.

Un SSD portabil cu accent pe securitatea datelor

Și a mers că la BMW-uri, cu seria unu, seria trei, urmată de cinci și cea mai recentă, seria șapte. Iar în această a doua parte a materialului vreau să aruncăm o privire la Samsung T7 Touch. Și să v-o spun sincer, personal sunt mai încântat de ăsta decât de 990 Pro dintr-un simplu motiv. De vreo trei-patru ani de zile, prin biroul nostru stau vreo trei-patru Samsung T5-uri. SSD-urile astea văd zilnic zeci de GB transferați; ba Nicolas filmează pe unul, după care transfera bruturile în PC. Ba eu îi mai aduc lu’ Matei niște gameplay din ce jocuri mai testez. Ba le mai folosim pe post de stick-uri, că din ceva motiv nu prea avem d-alea pe-aici. Și iac-au trecut anii peste ele și toate încă merg foarte bine. Dar cred că a venit timpul să facem upgrade și să ne luăm fiecare SSD-ul lui.

Samsung T7 Touch

Aici ajung la numele inculpatului de astăzi. Samsung T7 Touch nu este un SSD cu touchscreen, dar este unul cu senzor de amprentă. Și culmea că ai și aplicație pentru el din care îți poți seta metoda de securitate dorită: fie îl lași la liber, fie îți pui PIN, ori dacă ești extra-precaut, PIN plus amprentă. Și hatz, nu îmi mai fură vreun gușter SSD-ul de pe birou când îl umple pe-al lui.

Viteze bune și o construcție solidă

Ca performanță nu se duce spre nivelul NVMe-urilor de câțiva GB pe secundă, dar la 1GB/s face o treabă excelentă ca mediu de stocare portabil. Se conectează la PC prin intermediul portului USB 3.2 Gen2 Type-C pentru maximul de viteză, dar merge bine-mersi și pe USB 3.0 sau chiar 2.0; cu limitările de rigoare. În testele noastre a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor setate de producător și-a scos bine în CrystalDiskMark: 1.052MB/s la citire și 961MB/s la scriere. Am transferat și niște fișiere mari de pe PC pe SSD și-napoi, iar aici viteza a variat. O filmare de peste 10GB a mutat-o cu circa 900MB/s, dar la fișiere mai mici s-a cam împotmolit și l-am văzut să coboare și pe la 470MB/s. Astea îl plasează într-o categorie de greutate cu totul nouă, fiind de vreo două ori mai rapid decât Samsung T5.

Trebuie să fac însă o mențiune: pentru a atinge vitezele maxime trebuie să aveți un port USB 3.2 Gen2 Type-C. Din nefericire, asta este o dotare destul de rară, ori unde se găsește e montată pe laptopuri și plăci de bază high-end. Dar și cu un USB 3.2 Gen1 scoți viteze bune. De-aici în jos, nici nu cred că pot recomanda SSD-ul ăsta pentru că ar fi pur și simplu mult prea puternic. Iar banii pe chestii overkill sunt bani irosiți.

Samsung T7 Touch

Ca și construcție, Samsung T7 este realizat dintr-un metal destul de solid. Ține la tăvăleală, chestie pe care din nou, o pot confirma. Le-am mai scăpat, le-am mai aruncat unul către celălalt, încă merg. Singura problemă pe care am avut-o și la T5 și-o am și-aici este posibilitatea de a-l strica cu apă. Și unde se scapă SSD-uri, se scapă și pahare cu apă, așa că mi se pare ceva demn de menționat. Dimensiunile sunt chiar ok, astfel un Samsung T7, fie el cu touch sau nu, va măsura 8.5cm lungime, 5.7 lățime și 8mm grosime. Adică cam cât o tabacheră micuță. Senzorul de amprentă este ușor de setat și răspunde rapid la comenzi, iar în jurul acestuia avem și LED-uri pentru notificări. Nu m-am prins încă ce vrea să-mi spună SSD-ul, dar ca să fiu sincer e cam ultima chestie la care mă uit atunci când am de transferat 100GB de filmări din cameră în PC.

În spiritul consistenței, am căutat Samsung T7 Touch tot la PC Garage și avem trei versiuni, la trei prețuri diferite: 500GB la 522 de lei, 1TB la 880 de lei și 2TB la 1.644 de lei. Și chiar dacă sunt oleacă cam scumpe și au garanție de numai trei ani, ai de ales între două variante de culoare: negru și argintiu. Nu știu câți dintre voi dați atâția bani pe un SSD portabil, dar pentru mine s-au dovedit adevărate comori și nu pot să mă gândesc decât la câte o să cumpărăm la următoarea serie de upgrade-uri prin birou.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Back to top button