Samsung 14nm SoC va schimba viitorul industriei!
Samsung a anuntat productia in masa a procesoarelor mobile pe 14nm. Aceste procesoare au fost deja implementate in seria Galaxy S6 si in inca vreo cateva dispozitive Samsung. Acest lucru se intampla chiar dupa lansarea lui Intel Broadwell-Y, care la randul lui este pe 14nm, si doar acesti doi producatori isi fabrica singuri procesorul, restul bazandu-se pe fabricile TSMC, GlobalFoundries sau altele asemanatoare, care produc procesoare la cererea integratorilor. Un lucru cert este ca celor de la TSMC si GlobalFoundries le-a luat doi ani sa implementeze procesul de fabricatie pe 20nm, iar acest lucru a tras in jos producatorii care se bazau pe ei. Samsung au avut cateva procesoare din seria Exynos fabricate pe 20nm, dar acestea nu au stralucit ca performante.
Tranzitia de la procesul de fabricare pe 28nm la 20nm ar fi trebuit sa aduca un spor de performanta de 20% si un consum cu 35% mai mic, dar acest proces a aparut destul de tarziu pe piata. Industria placiilor video a sarit peste procesul de fabricatie pe 20nm, insa Apple a avut ceva mai mult noroc cu procesorul A8, care este pe 20nm, acesta avand performante decente. Dar aparitia lui a fost cam tarzie, spre sfarsitul lui 2014. Procesul de fabricatie pe 20nm trebuia finalizat inca din 2013, dar din cauza problemelor, acesta a intarziat un an. Beneficiile tranzitiei de la 28nm direct la 14nm au adus un spor de performanta de 40% si un consum de curent mai mic cu 50%.
Avantajele sunt clare, nu mai este nevoie de o baterie de 3000mAh pentru alimenta un telefon varf de gama, si acest lucru inseama si un terminal mai subtire si mai usor. Pana in acest moment Samsung foloseau aceleasi „piese” ca si HTC, LG sau altii. De exemplu Galaxy S5, One M8 sau G3 folosesc toate procesorul Snapdragon 801, iar diferenta de performanta intre aceste terminale era una foarte mica si se baza doar pe optimizarea sistemului de operare de catre fiecare producator.
In acest moment Samsung a devenit un competitor real pentru cei de la Qualcomm, iar faptul ca si LG doresc sa isi fabrice singuri propriile procesoare, va schimba dramatic fata aceastei industrii in urmatorii ani. Daca producatorii de telefoane si tablete isi vor produce singuri procesoarele, suntem curiosi ce va face Intel, mai ales ca nu prea au avut succes cu modele Atom din gama low end, unde sunt depasiti ca cifre de vanzari de MediaTek, oare vor migra si catre gama high end? Mai ales ca in 2016 pregatesc procesoare pentru desktop si laptop pe 10nm, urmand ca in 2018 sa lanseze procesoare pe 7nm!