MORE

SageGlass – Sticla revolutionara care economiseste energia!

SageGlass chiar economiseste energia. Populatia creste constant, ceea ce inseamna ca avem nevoie de mai multe resurse de energie. 60% dintre resursele energetice ale planetei deservesc industria si transportul, iar restul de 40% este consumat de cladiri.

Screen Shot 2015-06-10 at 11.11.40 AM

Care sunt cei mai mari consumatori de energie intr-un bloc sau intr-o cladire de birouri? Alaturi de frigider, aerul conditionat este unul dintre aparatele care inregistreaza un mare consum energetic.

Cum reducem consumul de energie intr-o cladire? Cum poate fi transformata in beneficiul nostru caldura care se emana in momentul in care soarele bate in geam? Omul de stiinta francez Jean-Christope Giron este pionerul inventiei care poarta numele de SageGlass.

Este vorba de o sticla care isi schimba electronic gradul de transparenta si care reduce 25% din consum in comparatie cu sticla traditionala. Ferestrele isi adapteaza gradul de transparenta la nivelul de lumina si al caldurii care intra in cladire. Cand soarele straluceste, geamul se intuneca pentru a reduce lumina si caldura. Automat sau poate fi ajustat cu ajutorul unui panou la o transparenta intre 1 si 60%. SageGlass are un invelis special facut din 5 straturi care masoara impreuna cat a 50-a parte dintr-un fir de par.

Inventia a fost deja pusa in aplicare in mai multe cladiri din SUA. Caldura este constanta, cantitatea de lumina care intra in camera este controlata. Mai mult, nu mai e nevoie de draperii sau storuri si nici de renuntarea la view sau panorama.

 

 

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button