TECHRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Sabrent prezinta primul SSD NVMe PCIe gen 4.0 de 4TB din lume!

Sabrent, un producator american de componente hardware, a inceput mai nou sa bata recorduri demne de primul loc in lume. Pornind de la recentul SSD de 8TB PCIe 3.0 NVMe care vine in format M.2. Sabrent nu intentioneaza deloc sa se opreasca acolo. Compania s-a pregatit sa lanseze noul model Rocket Q4, care ar trebui sa fie un monstru PCIe 4.0 NVMe. A construit astfel primul SSD PCIe 4.0 NVMe de 4TB capacitate din lume.

Cand vine vorba de specificatiile SSD-ului, acesta poate atinge niste viteze destul de impresionante. Viteza de scriere ajunge pana la 3500MB/s (3.5GB/sec), iar viteza de citire poate sa atinga 4900MB/s (4.9GB/sec). Vitezele sunt absolut incredibile; imi imaginez deja o statie de lucru destinata editarii foto/video dotata cu doua bucati de Rocket Q4. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce pot realiza aceste minuni tehnologice intr-un setup RAID 0.

Cu toate acestea nu am aflat inca ce controler va utiliza compania pentru acest model, fiind o componente esentiala. Aflam de aici faptul ca memoriile NAND utilizate sunt de tipul QLC, deci ne asteptam la o durata de viata rezonabila. Memoriile QLC nu sunt la fel de rezistente precum cele TLC spre exemplu. Degeaba alearga bine, daca nu o fac pe distante mari.

Oricum, avansul tehnologic in zona mediilor de stocare este cel putin impresionant. Ganditi-va putin la un laptop sau PC in format SFF (small form factor) dotat cu doua astfel de SSD-uri. Oare hardisk-urile vor fi eclipsate complet odata cu raspandirea mediilor de stocare ultra rapide in capacitati mari? Pare plauzibil intrucat discurile mecanice castigau des avand de partea lor argumentul cu privire la spatiul mai mare oferit in aceasi bani.

Alexandru Baciu

Salutare, numele meu este Alexandru si de mic copil am fost pasionat de hardware, gaming si tehnologie. Ador foarte mult sa testez tot felul de gadget-uri interesante cu scopul de-a impartasi informatia cu cei din jur. In prezent studiez informatica, ma joc tot felul de jocuri faine si redactez diverse review-uri; despre asta este vorba!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button