PC

AMD Ryzen Whitehaven a fost zărit

Platforma AMD X399 este din ce în ce mai aproape, mai multe urme ale procesoarelor dedicate entuziaștilor făcându-și apariția pe internet.

Cea mai recentă mostră poartă numele de cod Whitehaven, un procesor cu 16 nuclee fizice și 32 de nuclee virtuale, care ar urma să aibă suport pentru memorie Quad Channel. Spre deosebire de varianta cu 12 nuclee văzută acum câteva săptămâni, acest model de procesor vine cu o frecvență simțitor mai mare.

test AMD Engineering Samples
AMD Eng Sample: Turbo (MHz) Base (MHz) Cores Threads Platform
2D3101A8UGAF4_36/31_N 3600 3100 16 32 AMD Whitehaven
1D3101A8UGAF3_36/31_N 3600 3100 16 32 AMD Whitehaven

 

Whiteraven rulează la o frecvență de bază de 3.1GHz, atingând în modul boost frecvența de 3.6GHz. Având în vedere că avem în față un procesor cu 16 nuclee, faptul că funcționează din start la o asemenea frecvență este foarte îmbucurător. Pe partea Intel în general găsim în această configurație doar procesoare Xeon care nu sunt lăsate să atingă asemenea viteze, din motive de consum energetic și eficiență. Desigur, vorbim aici de procesoare dedicate publicului, nu de Naples, care chiar este menit pentru servere.

Cât de util va fi un astfel de procesor pentru publicul larg, chiar și cel entuziast, nu este prea clar, din moment ce aplicații de productivitate foarte larg răspândite, ca suita Adobe, nu prea știe să folosească așa cum trebuie mai mult de patru nuclee fizice.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button