MORE

Rusia planuieste o alternativa la Wikipedia – Rusipedia?!

Rusia planuieste o alternativa la Wikipedia! Serios! Nu am avea motive sa dam o asemenea stire daca nu aveam surse sigure. Si o sursa mai sigura decat Kremlinul nu credem ca exista, asta pentru ca Rusipedia, sa o numim asa pentru inceput, va avea documente despre „Tara Mama” chiar din arhiva prezidentiala.

Intr-o declaratie oficiala, Kremlinul a afirmat ca doreste o reprezentare exacta a datelor tarii, informare elocventa si fondata a tarii, comparativ cu ceea ce se gaseste in acest moment pe Wikipedia.

O analiza a aratat ca Wikipedia nu are destula informatie detaliata si exacta despre regiunile Rusiei si viata rusilor in interiorul tarii. Mai ales despre homosexuali, care credem noi ca o duc extrem de „roz”. Peste 50.000 de carti si documente oficiale au fost adunate si sortate pentru a fi implementate in RusiPedia, pentru a portretiza tara asa cum trebuie, adica „excat si obiectiv”.

Din pacate pentru noua eciclopedie ruseasca lucrurile nu stau prea bine, Wikipedia fiind pe locul 6 in topul celor mai accesate si citate site-uri din lume, iar initiativa Kremlinului pare sa vizeze doar Rusia, comparativ cu Wikipedia, care are in jur de 6 milioane de postari.

Totusi, de ce aceasta miscare? Primul lucru care ne vine in cap este cezura si incercarea guvernului de a controla internetul si sursele din care se informeaza cetatenii. In august a fost promulgata o lege ce obliga blogurile cu peste 3000 de cititori sa se alinieze la reglementarile mass media, fiind o miscare de control evidenta. Iar daca asta nu pare cenzura in masa, atunci in martie, site-urile care il criticau pe Vladimir Putin au fost blocate.

Din nefericire, neutralitea internetului nu este o chestiune „arzatoare” in Rusia, o tara care a dat atatea genii si mari creatori, destui fiind insa si cei care s-au afirmat peste hotare din cauza cenzurii de acasa.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button