Tech&ITGamingPC&ConsolesȘtiri

RTX 4060 ar putea fi mai slabă pe hârtie decât RTX 3060

De obicei ne așteptăm la boost-uri sesizabile când vorbim despre performanță, de la o generație la alta. Dar, cel puțin pe hârtie, se pare că nu vom primi asta de la RTX 4060, înlocuitorul plăcii extrem de populare RTX 3060. Iar asta marchează o schimbare a perspectivei pe care cei de la NVIDIA o au atunci când vine vorba de a scoate o nouă placă video din familia cu 60 în coadă. Dar hai să vorbim mai întâi despre numere.

Conform unui leaker cu experiență și istoric bun, RTX 4060 ar putea avea doar 3.072 de nuclee CUDA (față de 3.584 de nuclee pe RTX 3060), 96 de nuclee Tensor (față de 112 pe 3060) și 24 de nuclee pentru ray-tracing (față de 28 pe placa din generația trecută. În medie, avem o scădere cu 11 procente al numărului fizic de nuclee de la o generație la alta, ceea ce este îngrijorător.

Pe lângă asta, se zvonește că RTX 4060 va veni cu doar 8GB de memorie VRAM, față de 12GB de pe unele modele de RTX 3060. Diferența vine la viteza memorie, unde RTX 4060 plusează și trece de la 15Gbps (3060) la 18Gbps. În plus, memoria cache ar putea vedea un boost substanțial: de la doar 3MB de memorie cache L2 la 24MB.

Un alt lucru interesant pe care leaker-ul îl mai spune este că placile video de desktop RTX 4060 vor fi, de fapt, chip-uri de laptop cu un consum și o putere mai mare. Cu toate astea, dacă e să ne luăm după zvonuri, noua placă video cu 60 în coadă ar putea consuma cu 32% mai puțin curent față de generația trecută.

Am menționat la început că NVIDIA pare că și-a schimbat perspectiva asupra plăcilor mid-range din familia 60. Dacă stai puțin să te gândești, chiar are sens: RTX 3060 este și acum o placă suficient de puternică pentru jocuri la 1080p (în continuare cea mai folosită rezoluție), așa că o placă video nouă nu are nevoie de putere extra pentru a face același lucru.

rtx 4060 dlss

Sigur, vor fi îmbunătățiri de performanță și nu ma aștept ca 4060 să fie mai slabă ca 3060, dar NVIDIA mizează mai mult ca niciodată pe tehnologiile extra, iar DLSS 3.0 este în vârful piramidei. Dacă presupunem că 4060 și 3060 sunt identice din punct de vedere al performanței brute, în jocurile care suportă DLSS 3.0 performanța este dublă în favoarea plăcii mai noi. Și se pare că, pentru NVIDIA, asta e suficient cât să spere că pot să îi convingă pe oameni să-și cumpere altă placă video.

Erau zvonuri în trecut cum că NVIDIA ar putea aduce DLSS 3.0 și pe modelele din generația trecută. Doar că aceste zvonuri nu doar că nu s-au materializat, ba chiar par și mai improbabile. Dacă ce primim pe raft este RTX 4060-ul pe care l-am discutat aici, nu văd de ce NVIDIA ar vrea să facă asta. Normal, se poate ca toate informațiile astea să fie complet false, iar asta vom știi concret atunci când noul model se lansează oficial.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button