România și Republica Moldova au fost țintele hackerilor ruși în ultimele săptămâni
Ultimele săptămâni au fost destul de tensionate pentru agențiile de securitate cibernetică din România și Republica Moldova, după ce grupul de hackeri pro-ruși Killnet a susținut câteva atacuri cibernetice asupra site-urilor instituționale. Printre paginile vizate de atacurile grupării, se numără www.ghișeul.ro, paginile unor partide care se opun războiului din Ucraina, câteva publicații mass-media și organizații private.
În cazul platformei ghișeul.ro, vestea atacului a venit direct din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC. Din fericire, site-ul nu a fost afectat și continuă să funcționeze în parametri optimi. DNSC va continua să monitorizeze non-stop platforma și soluțiile de securitate ale acesteia, pentru a evita și alte situații de acest fel.
O altă țintă a hackerilor ruși a fost pagina web a Partidului Mișcarea Populară – PMP. Detaliile despre acest atac au fost publicate chiar de către reprezentanții partidului. Aceștia au menționat că în ultimele 30 de zile, compania care se ocupă de securitatea paginii a blocat nu mai puțin de 61 de atacuri. În plus, aceștia cred că știu și motivul din spatele atacului:
Se pare că îi supără politica prounionistă și de susținere a fraților români din Basarabia, acțiunile noastre de sprijin pentru Ucraina și refugiați, asumarea proeuropeană și protestele la adresa Rusiei, acțiunile politice repetate împotriva unui război absurd, iresponsabil.
După România, a venit și rândul Republicii Moldova să se protejeze
România nu este singura țară vizată de hackerii ruși, astfel au început să apară rapoarte și din Republica Moldova. Serviciile de securitate din țara vecină au spus că atacurile cibernetice au început ieri, 1 Mai 2022, în jurul orei 14. Din fericire, nici în cazul acestora nu au existat consecințe și buna funcționare a sistemelor informatice nu a fost afectată. Serviciile de securitate moldovenești au făcut și o declarație referitoare la cele întâmplate:
În acest moment, autoritățile responsabile asigură mijloacele necesare pentru respingerea atacurilor asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora.
Acestea au fost doar câteva exemple de atacuri care au avut loc în ultimele săptămâni. Printre țintele hackerilor ruși se regăsesc și cei de la PSD, site-ul oficial al Guvernului României și pagina MApN. Deși numeroase, niciunul dintre atacurile rușilor nu au cauzat daune grave. Asta înseamnă fie că autoritățile locale își fac treaba bine, ori că gruparea rusească nu este chiar atât de puternică pe cât ar vrea să pară. Probabil aceste încercări nu vor înceta curând, însă cu autoritățile în alertă, există șanse mici să cauzeze probleme majore.