ReviewsGamingTECH

Review ASUS ROG Zephyrus Duo 16 (2022) – Transmisii de pe nava mamă

ROG este probabil cel mai popular brand adus de ASUS și nu de puține ori se întâmplă să dai de laptopuri extravagante cu design-uri și funcții avansate. De unele gimmick-uri de mai poți lipsi, de altele ajungi să te îndrăgostești, dar vine o vreme când te întâlnești cu un model de laptop luat pur și simplu de pe altă planetă. Cam așa stă treaba cu ROG Zephyrus Duo 16 , lansat recent în premieră, un model cu un ecran mare și prelungit de un screenpad foarte sci-fi.

Este una dintre trăsăturile defitorii a lineup-ului Zephyrus Duo, doar că modelul de față are în plus și o dotare mai modernă pe partea de grafică. Avem de-a face cu un laptop echipat cu NVIDIA RTX 3080Ti, un monstru de placă video. Având un GPU așa puternic alături de un setup compus din două ecrane, este lesne de înțeles că posibilitățile sunt aproape nelimitate atunci când vine vorba despre gaming și aplicații. Prin urmare, propun să explorăm acest tărâm și să vedem ce are de oferit ediția 2022 a lui ASUS ROG Zephyrus Duo 16.

Specificații-cheie pentru configurația primită la test:

  • Ecran: QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA) 165Hz;
  • Ecran secundar: ASUS ScreenPad Plus 14″ 3840 x 1100(4K);
  • Procesor: AMD Ryzen 9 6900HX Mobile cu Radeon Graphics;
  • Memorie: 32GB DDR5-4800 SO-DIMM x 2;
  • Stocare: 1TB NVMe M.2;
  • Placă video: NVIDIA GeForce RTX 3080Ti 16GB VRAM;
  • Wi-Fi 6E;
  • Bluetooth 5.2;
  • Baterie: 90WHr.

Construcție, design și layout-uri

Deși tind să fiu un fan al design-urilor pe cât de simple cu putință, trebuie să recunosc că m-a atras conceptul din spatele lui ROG Zephyrus Duo 16, tocmai pentru el îmbină abordarea discretă cu cea hi-tech. Carcasa are un aspect simplu, curat și îngrijit, fără vreun soi de înflorituri forțate sau altele asemenea. O diagonală colorată și subțire traversează capacul, fiind urmată de gravura logo-ului ROG și de înscrisul REPUBLIC OF GAMERS. Este finuț și elegant, în ciuda faptului că materialul din dotare poate aduna amprente și urme.

ROG Zephyrus 16 Duo

Laptopul este destul de subțirel (vreo 2 cm) având în vedere caracteristicile și dimensiunile acestuia. La măsurătoarea completă de de 35.5 x 26.6 x 2.05 constați că îți trebuie un ghiozdan sau o husă ceva mai încăpătoare și trebuie să iei în calcul și greutatea de 2 kilograme și 600 de grame. Nu este tocmai portabil și lightweight, mai ales dacă iei în calcul brick-ul masiv de încărcare destinat alimentării plăcii video RTX 3080Ti, deci probabil, dacă joci în deplasare și nu ții neapărat să toci cadre pe el, ar trebui să te rezumi la brick-ul mai micuț, care permite încărcarea prin intermediul portului USB-C și să te bazezi pe grafica integradă Radeon.

ROG Zephyrus 16 Duo

Chiar și așa, îmi place modul în care producătorul a pus problema vis-a-vis de design. Poate că se putea oferi o nuanță mai accentuată de robustețe, dar personal am fost plăcut impresionat de look-ul simpluț, curat dar care nu-și ascunde tenta sci-fi.

Dacă și folosești laptopul în loc să te uiți la el și atât, vei observa că deschiderea sa aduce în prim-plan un ecran QHD+ 16:10 impunător, de 16 inci și un screenpad pe care poți jongla cu tot felul de nebunii. Însă despre asta vom discuta în secțiunea dedicată. Propun ca până atunci să analizăm ansamblul din punct de vedere al dispunerii și al practicalității. Odată ce rabatezi ecranul principal se va ridica și screenpad-ul, iar asta face două lucuri. În primul rând, screenpad-ul va acționa ca un soi de prelungire a ecranului principal, prelungire pe care o poți folosi ca pe o consolă de comenzi în diverse scenarii de utilizare și diferite aplicații.

ROG Zephyrus 16 Duo

În al doilea rând, unghiul la care se ridică acesta permite o circulație mai bună a fluxului de aer. Pentru că la ce putere se ascunde în șasiul acesta neobișnuit de slim, ai nevoie de un airflow masiv pentru a nu supraîncălzi laptopul. Screenpad-ul la rândul său este și el mare, are 14 inci, iar când vezi cum se ridică pentru a permite circulația aerului ai impresia că ROG Zephyrus Duo 16 decolează și îți pleacă singur de la masă.

ROG Zephyrus 16 Duo

Având în vedere dimensiunile display-ului secundar, tastatura a fost nevoită să se îngrămădească spre marginea inferioară și să încolțească, literalmente, un touchpad pipernicit. Iar asta îmi pare unul dintre cele mai mari dezavantaje, dacă nu singurul dezavantaj în ceea ce privește experiența de utilizare. La prima vedere, layout-ul poate părea bine proporționat și tastatura plasată ok, dar adevărul este că devine foarte incomod să te folosești de ea atunci când te joci, scrii sau abuzezi de shortcut-uri. Și este păcat de tastatură, pentru că are cursă bună, se întinde până în laterale pentru a facilita utilizarea de către cei cu mâini mari, are și RGB pe deplin personalizabil și scurtături dedicate (pentru ScreenPad, pentru profilurile ventilatoarelor și altele asemenea).

Poate din conștiinciozitate, ASUS a inclus în pachet și un palm rest din cauciuc, dar subsemnatul nu este genul care să care după el prea multe componente adiționale, pentru că deja ai un laptop măricel, un brick masiv și probabil și niște periferice gen mouse sau căști. Palm restul este gândit să rezolve din neajunsul disconfortului menționat mai sus. Într-adevăr, este oarecum comfy și se simte bine, dar nu îndeajuns cât să mă oprească din a-mi ține mâinile precum un T-Rex când stau să tastez.

Pe partea de conectică, stăm foarte bine. ASUS ROG Zephyrus Duo 16 nu duce lipsă de porturi pentru diferite necesități și toate corespunde celor mai înalte și mai moderne standarde, așa cum ne-am obișnuit încă de pe la începutul lui 2022. Iată-le specificate mai jos:

  • 1x 3.5mm Combo Audio Jack;
  • 1x HDMI 2.1;
  • 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A;
  • 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C;
  • 1x RJ45 LAN;
  • 1x slot microSD.

Ce-i drept, chiar îmi place cum sunt dispuse porturile pe laptop. Ai conectori atât pe laterale (pentru majoritatea intrărilor USB-C, jack-ul de căști, slot-ul microSD) cât și pe marginea din spate, unde se regăsește intrarea LAN, un USB Type-A și HDMI-ul). Îmi pare că sunt plasate destul de intuitiv și avantajos, în special dacă vrei ca laptopul să fie orientat așa cum îți dorești atunci când îl conectezi, de pildă, la un monitor sau la ce display extern îți poftește sufletul. Nu te vei mai chinui cu majoritatea USB-urilor pe o singură parte, astfel încât să te înghesui cu toate device-urile. Întregul layout este aerisit și mai puțin intruziv.

ROG Zephyrus 16 Duo

Overall ROG Zephyrus Duo 16 este o navă spațială în adevăratul sens al cuvântului și vine cu un aspect atrăgător, curat și îngrijit. Este evident că întreaga construcție pune accentul pe capabilitățile și dimensiunile ecranelor, în special dacă ne raportăm la marginile foarte subțiri, aproape inexistente, ce înconjoară ecranul. Din păcate, poate fi destul de tricky și incomod să folosești tastatura din dotare, iar navigarea prin intermediul touchpad-ului liliputan este o corvoadă în special dacă nu ești dreptaci. Amplasarea acestora vine ca un trade-off pentru includerea display-ului secundar și tare mi-e că vei fi forțat să lucrezi aproape exclusiv cu mouse-ul chiar și când nu faci nimic altceva decât să scrollezi pe net sau să te ocupi de chestii triviale.

ROG Zephyrus 16 Duo

ROG Zephyrus Duo 16 și micile-marile sale ecrane

Când vine vorba despre muncă și gaming, ROG Zephyrus Duo 16 vrea să ofere cât mai multă eficiență cu putință. Ecranul său principal Este un QHD+ la rezoluție 2560 x 1600 cu un raport corp-ecran satisfăcător, de 16:10. Fiind certificat anti-glare, te-ai aștepta să dea bine și în lumina Soarelui, dar cumva are mici scăpări la acest capitol. Nu este capăt de lume și nici nu mă așteptam să dau de un display absolut imbatabil. Îmi place însă rata sa de refresh. Cei 165Hz sunt acel sweet spot care îți asigură fluiditate și tranziții smooth și plăcute, iar cele 3ms îl fac destul de responsive și plăcut de utilizat.

ROG Zephyrus 16 Duo

Oferă suport HDR în stil Vesa DisplayHDR 1000 și DCI-P3 de 100. Toate acestea contribuie la redarea de culori destul de vii, dar pe alocuri nițel șterse. Chiar și așa, totul este crisp, în mare parte vibrant și îți face plăcere să te joci pe cele mai înalte preset-uri grafice, să te uiți la filme sau să lucrezi în aplicații. Marginile deosebit de subțiri ccontribuie la o experiență mai immersive și mai fluidă, lucrur pe care l-am apreciat întotdeauna la laptopuri. Cumva, capacul de plastic denotă o oarecare fragilitate și din instinct simt nevoia să mă port cu ROG Zephyrus Duo 16 ca și cum aș manipula bibelourile bunicii, însă lucrurile se schimbă odată ce dăm de ecranul secundar.

ScreenPad Plus vine cu un display de 14 inci, la rezoluție 3840 x 1100(4K). Și deși nu este neapărat la fel de crisp și de luminos precum fratele cel mare, este totuși o adiție foarte interesantă care deschide multe posibilități pentru diferite situații. Este un afișaj tactil destul de responsive pe care ai toate shortcut-urile necesare. Iar aplicațiile sale practice nu trebuie neglijate. În primul rând, este robust, denotă siguranță și performanță. Faptul că se ridică și vine în completarea ecranului principal nu doar că mărește spațiul de lucru și oferă practicalitate, ci permite și circulația aerului pentru o răcire mai bună a componentelor.

ROG Zephyrus 16 Duo

ScreenPad Plus îți oferă acces rapid la MyAsus și Armoury Crate, prin intermediul cărora îți poți seta caracteristicile laptopului sau activa un profil deja existent în funcție de situație. Poți seta cam orice te interesează, fără să mai intri în meniurile tradiționale și să dai click cu cursorul pe ecranul principal. Hotkey-urile cu pricina sunt disponibile pe laterala stângă a display-ului secundar, iar pornirea și oprirea acestuia se realizează printr-un hotkey special, amplasat pe tastatura fizică. Pentru că da, pe ScreenPad Plus ai și tastatură, numpad și tot ce îți trebuie. Tot prin quick acces îți poți lega laptopul la serviciile și aplicațiile compatibile, deci este un plus de versatilitate și eficiență dacă lucrezi adesea cu tot felul de servicii și platforme care beneficiază de ecosistemul ASUS.

Pe de o parte, sunt plăcut surprins. Poți să-ți grupezi mai multe ferestre pe cel de-al doilea ecran și să le manevrezi tactic, iar aici se încadrează inclusiv redarea de conținut audio și video în cazul în care nu vrei să se suprapună peste ce rulează pe ecranul principal, dacă nu vrei să dai Alt-Tab de prea multe ori. Poți să setezi profilurile ventilatoarelor și ale performanței lui ROG Zephyrus Duo 16 și, evident, dacă ești artist, inginer sau creator, poți să profiți destul de pe urma implementării acesteia futuriste. În aplicații gen DaVinci, Premier, Blender etc, ți-e mai ușor să ai acces și să navighezi prin timeline-uri și comenzi specifice, prin simplul fapt că prelungești ecranul principal, iar ScreenPad va afișa doar acea parte a interfeței softului pe care o dorești. Vrei timeline-ul pe ScreenPad și restul pe ecranul principal? Go for it, pentru că o sa ai impresia că degetele îți dansează pe un soi de consolă de la bordul vreunei nave extraterestre, iar sentimentul chiar e interesant.

ROG Zephyrus 16 Duo

 

Pe de altă parte, nu știu cât de dați pe spate vor fi profesioniștii care s-au obișnuit de mult cu shortcut-urile din taste și care îți pot sări de la un layer la altul în doi timpi, trei mișcări și o tastă apăsată. La o adică, ROG Zephyrus Duo 16 oferă ceva interesant și fancy, dar nu este ceva fără de care artiștii și creatorii să nu poată trăi. Cu alte cuvinte, nu prea mă pot gândi la o întrebuințare absolut fenomenală pentru ansamblul cu pricina, căci odată ce lași în urmă acest wow factor, rămăi și te scarpini în cap, neștiind de ce ți-ar trebui neapărat un al doilea ecran. Chiar și așa, este un gimmick frumos foc și o dovadă a faptului că viitorul laptopurilor este extrem de cosmopolit și cyberpunk-ish.

Performanțe, scoruri, comportament

Nu cred că mai este cazul să menționez că nu poți lăsa un model ca ROG Zephyrus Duo 16 fără niscaiva sesiuni de gaming și te benchmark-uri ca la carte. Având în compunere un procesor și o placă video super solide, adică un AMD Ryzen 9 6900HX și un RTX 3080Ti, am zis să-l punem la încercare și să vedem cum stau lucrurile în diferite situații. Iar la o placă video cu un consum și o putere așa de mari (16BG VRAM), m-am gândit nu doar să facem benchmarking cu toate setările pe ultra, inclusiv (unde este posibil) ray-tracing și DLSS, ci să și instalăm, unde se poate, texturile HD, pentru un workload și mai masiv. Am aplicat texturile HD în Watch Dogs: Legion și Far Cry 6, peste cele mai înalte preset-uri grafice, iar scorurile pot fi analizate în tabelul de mai jos:

Benchmark-uri jocuri
Joc Setări grafice FPS
Assassin’s Creed Valhalla 2560 x 1600 Ultra-High 68
Far Cry 6 2560 x 1600 Ultra + RT + DLSS 65
Watch Dogs: Legion 2560 x 1600 Ultra + RT + DLSS 54
Metro Exodus Enhanced Edition 2560 x 1600 Extreme + RT + DLSS Ultra Performance 73
Borderlands 3 2560 x 1600 Ultra 75

 

După cum se vede, rezultatele sunt onorabile. ROG Zephyrus Duo 16 oferă niște rezultate interesante în benchmark-urile din jocuri. În toate jocurile, laptopul a reușit să obțină framerate-uri peste standardul de 60, cu toate că Watch Dogs Legion s-a dovedit probabil cam prea solicitant. Ce-i drept, nici setările duse aproape la extrem n-au ajutat prea mult (am vrut să cresc nivelul de extra details destul de mult, în vreme ce placa video începea să simtă „presiunea” cerințelor mele).

Chiar și așa, sunt impresionat. Iar ca fapt divers, am rulat aceleași teste și în modul silent, care domolește decibelii ventilatoarelor. Cu o medie de puțin sub 60FPS (hai să zic, un lowest 54), o parte dintre jocuri au rulat chiar binișor, cu excepția pretențiosului Metro Exodus Enhanced Edition, ale cărui cerințe au cam pus în genunchi un laptop care nu este setat întru totul pe un mod de funcționare special destinat gaming-ului, duuh. Chiar și așa, nu cred că ar exista cineva care să țină un laptop ca ROG Zephyrus Duo 16 pe silent atunci când se joacă. Modurile ventilatoarelor sunt, cum spuneam, accesibile și via ScreenPad Plus, ca un fel de reminder al faptului că ridicarea în plan oblic a ecranului face ca airflow-ul să-ți aducă un boost simțitor în framerate. Iată cum stăm și pe partea de sintetice:

Teste sintetice
Test Scor
TimeSpy 12424
FireStrike Extreme 15453
SuperPosition 4K Optimized 10898
Cinebench R23 14285
Blender 3.1.0 – Monster + Junkshop + Classroom 3759

 

Din nou, avem parte de rezultate impresionante. Iar din moment ce laptopurile de astăzi vin echipate cu soluții grafice și cu procesoare precum cele de pe ROG Zephyrus Duo 16, cred că este lesne de înțeles că vorbim despre mașini de tocat cadre. Majoritatea testelor din sintetice au plasat configurația cam în primele locuri comparativ cu alte modele, și nu pot decât să mă declar mulțumit. Rezultatele vin totuși și cun preț: zgomotul măricel. Ventilatoarele lucrează mai ceva decât niște proletari într-o fabrică germană de avioane, și nu de puține ori vei simți că ROG Zephyrus Duo 16 prinde aripi și ROG Zephyrus Duo 16.

ROG Zephyrus 16 Duo

Pe alocuri se încălzește binișor, să zic prin laterale, dar se simte că fluxul de aer este în cele din urmă optimizat de fantele de pe marginea din spate și de flapsurile căscate odată ce ecranul secundar s-a ridicat pe deplin. Deși este cam neplăcut, cred că deja ar fi trebuit să ne fi obișnuit cu un astfel de trade-off când vorbim despre laptopuri de gaming. Bine, dacă nu te bazezi pe 3080Ti-ul din dotare, care plânge după ditamai brick-ul, Radeon Graphics inclusă pe procesorul instalat poate fi o alternativă finuță în materie de alimentare și sunete de decolare. Bine, în acest caz nu vei mai avea parte de performanțele amintite mai sus, dar hei, nu cred că lumea își ia un astfel de laptop fără să știe în ce se bagă.

ROG Zephyrus 16 Duo

ROG Zephyrus Duo 16 – Preț și concluzie

Cu o baterie puternică și un set de difuzoare potente, ROG Zephyrus Duo 16 a reușit să se facă remarcat datorită caracteristicii sale destul de rar întâlnită în lumea laptop-urilor. Un ecran secundar, complet funcțional și tactil. Asta, alături de design-ul său, îl face unul dintre cele mai interesante și mai fancy laptopuri high-end peste care am dat în ultima vreme. Are un aspect curat, îngrijit și discret, ecranul principal este o frumusețe, camera web de 720p este chiar bunicică, iar ScreenPad Plus îți permite să faci o mulțime de giumbușlucuri, indiferent dacă te dai cu placa pe net sau lucrezi intensiv cu aplicații media. Cea mai mare problemă în materie de design însă este tastatura amplasată foarte dezamăgitor, alături de un touchpad pipernicit. Ambele sunt incomode și vei avea probleme dacă te folosești des de ele.

În jocuri și sintetice rupe, experiența imersivă de gaming și vizionat de filme este completată de un hardware foarte puternic, iar arsenalul de porturi îți va asigura o conectică satisfăcătoare. Aș mai vrea să menționez aici și ideea asta faină a completării setup-ului cu accesoriile ROG. În pachetul cel mare și tare regăsim și un ghiozdan cu specific, un backpack de gaming care îți protejează laptopul și perfiericele datorită multitudinii sale de buzunare și materialului moale și rezistent. Design-wise, mi se pare mai degrabă destinat trekking-ului și mersului pe munte, contrar obișnuinței mele cu ghiozdanele ROG mai simpluțe, dar la fel de practice. Needless to say, îmi place atenția asta la detalii, iar ca adept pasionat de a avea tot timpul în spate un rucsac, add-on-ul ăsta mi se pare chiar mișto.

ROG Zephyrus 16 Duo

În materie de costuri, taberele se împart. Configurații de genul acesteia pornesc de la aproximativ 21.000 – 21.400 de lei. Iar la banii aceștia, trebuie să te gândești bine dacă dorești să investești într-un laptop cum este ROG Zephyrus 16 Duo. Pentru că acesta poate fi considerat un laptop mai de nișă. Cu siguranță are fanii săi, la fel cum mulți gameri îndrăgesc brandul ROG, dar nu știu cât de widespread și adoptat în masă va fi acest model. În plus, în acest buget îți poți construi un PC de ultimă generație care frânge pe genunchi orice benchmark, iar recomandarea mea ar fi să faci asta sau să optezi pentru un laptop de gaming ceva mai ieftin.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button