ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q – un refresh binevenit (review)
Modelul Dual Screen a primit un upgrade meritat: AMD Ryzen 5000 și RTX 3000
ROG Zephyrus Duo 15 SE ne încearcă cu un deja-vu, căci iată, n-au trecut nici 4 luni de când ne-am jucat cu prima sa versiune, ROG Zephyrus Duo 15. Dar tehnologia nu stă pe loc, începutul de 2021 aduce o briză proaspătă, cu iz de Ryzen, gata să dea lovitura de grație procesoarelor Intel îmbătrânite moral. Și odată cu noile procesoare AMD apar la orizont și noile, mult așteptatele acceleratoare grafice NVIDIA GeForce RTX din seria 3000.
”if it ain’t broke, don’t fix it”
Și din ciclul, ”Ce nu-i stricat, nu repara”, ASUS a făcut un refresh elegant la modelul de gaming high-end cu două ecrane ROG Zephyrus Duo 15 SE, fără a altera șasiul cu ADN Zephyrus. Intel Core i9-10980HK nu a fost un procesor rău, însă arhitectura sa, cât și consumul îl făceau dificil de ținut în frâu, mai ales în laptop-uri precum gama Zephyrus.
Iată că 2021 veni și noua gamă AMD Ryzen 5000 se arătă, nerăbdătoare să își demonstreze superioritatea tehnologică: mai performantă, mai puțin fierbinte. Ca o dovadă supremă ce susține această afirmație, am testat zilele trecute ROG Flow X13, un laptop ultraportabil, ultracompact, dar cu inimă Ryzen 9: noul AMD Ryzen 9 5900HS, un procesor cu un TDP de 35W, și care nu a creat nicio problemă micuțului șasiu al celui mai nou membru ROG.
ROG Zephyrus Duo 15 SE (Special Edition) – ce e nou?
Sincer, mergea și Second Edition, căci chiar este a doua iterație Zephyrus Duo 15 și, precum și Win98 SE, noul SE aduce îmbunătățiri mici, pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.
Procesorul AMD Ryzen 9 5900HX – performanțe la superlativ.
Primul upgrade major – procesorul.
Nu, nu vreau să spun că sistemul AAS Plus (Active Aerodynamic System) nu și făcut datoria la primul model, cu procesorul de top Intel, menționat mai sus. Din contră, AAS Plus este unul din cele mai ingenioase și eficiente sisteme de răcire cu care ne-am întâlnit.
Să fim corecți: ideea de a avea și pe partea superioară, nu doar pe partea inferioară guri mari de admisie pentru ventilatoare nu e nouă. Pe același principiu a fost construit și Acer Predator Helios 700 – însă ASUS a venit cu două puncte extrem de importante pe partea de ergonomie: în primul rând, ecranul secundar tactil de 14,1”, ROG ScreenPad Plus se ridică, până la o înclinare de 13 grade și în al doilea rând, acest panou acționează ca o barieră fonică, utilizatorul fiind protejat de zgomotul direct cauzat de ventilatoarele ce lucrează la rotații foarte mari (până la 5000rpm).
Dar nici până miraculosul AAS Plus nu putea opri un procesor de top Intel să între în throttling.
Testele rulate de noi în modul Performance și Turbo au arătat că AAS Plus, sistemul de răcire al lui ROG Zephyrus Duo 15 SE, face față procesorului ce se dezlățuie în multi-processing, și credeți-ne pe cuvânt, nu vedeți un procesor ajungând la un TDP de aproape 90W și sistemul însă să reziste eroic!
În imaginea de mai sus, o serie de teste CineBench R15 rulate unul imediat după ce primul se-a terminat (pentru a ține temperatura procesorului la maxim), și iată, coafura rezistă (altfel sistemul ar fi tăiat consumul procesorului, care de la 45W TDP și-a dublat consumul!).
Iar rezultatele…de top!
E cineva care se aștepta la mai puțin decât locul 1 în randare multi-CPU? AMD începe anul cu dreptul, noua gamă 5000 nu doar că domină testele multi-procesor, dar și în gaming vor avea un cuvânt greu de spus.
Temperatura procesorului în randare multi-CPU pare foarte ridicată, dar când vorbim de teste ce ridică toate cele 8 nuclee fizice (toate cele 16 fire de execuție în total) în 100% grad de utilizare, nu mai este nimic în neregulă. Important este că sistemul livrează TDP-ul de 85W către procesor, nu există nicio frânare a procesorului, niciun Throttling.
Dar temperaturile în sesiunile mai lungi de jocuri? Ideale.
În cele mai dificile scenarii (AC Valhalla în imagine) procesorul tot nu depășește 80C, cu o medie de 70-75C, o valoare de invidiat pentru performanța oferită.
Acceleratorul grafic: NVIDIA RTX 3080 Laptop (115W-130W)
A doua schimbare majoră aplicată lui ROG Zephyrus Duo 15 SE, după procesor, este placa video.
Nu o fi NVIDIA GeForce RTX-ul 3080 intregrat frate la performanțe cu modelul de desktop cu același nume (am îndrăzni chiar să spun că sunt departe performanțele sale, dar și consumul…), dar ce este important de reținut: cu un consum maxim între 115W și 130 W (în imaginea de mai jos se vede comportamentul în Metro Exodus), noul RTX 3080 Laptop a bătut toate scorurile obținute de noi pe laptop-urile ASUS ROG G703GXR, MSI GT76, laptop-uri motorizate de versiunea NVIDIA GeForce RTX 2080 Laptop cu TDP de 200W (!)
Asta înseamnă mai puțin zgomot, temperaturi mai normale. De exemplu, cea mai mare tortură pentru GPU a fost testul de Ray Tracing (Port Royal), dar procesorul grafic a rămas tot sub bariera celor 80 grade C.
Și că tot vorbim de 3DMark, este prima oară când depăsim bariera psihologică de 11K de puncte pe un laptop în TimeSpy! În toate aceste teste, cele două ventilatoare se apropiau de turația maximă: 4700-4800rpm, iar zgomotul a rămas sub 50 dB (46-48dB).
Dar ce se întâmplă în modul Turbo, pe ROG Zephyrus Duo 15, în afară de creșterea evidentă a turației ventilatoarelor?
Modul Turbo nu aduce un overclocking impresionant, dar orice MHz în plus ajută, dovadă și rezultatele de mai jos:
Evident, modul Turbo aduce turații mai agresive, zgomot un pic mai mare, dar față de modele cu 50dB+ din 2019-2020, acum e parfum – parcă 45-48dB este limita acceptabilă, fără căști. Dar iată și setul complet de jocuri:
ROG Zephyrus Duo 15 SE – Ecranul. 4K UHD, IPS 120 Hz, Adobe RGB 100%, 3 ms
A treia modificare importantă între generații este ecranul principal.
Când vine vorba de ecranul principal, ROG Zephyrus Duo 15 SE vine în două configurații: prima configurație dedicată îndeosebi gamerilor, integrând același ecran ultra-rapid ca și modelul anterior, Full HD, 300Hz, sRGB 100%, 3 ms timp de răspuns GTG.
A doua configurație, și aici e marea schimbare: în loc de ecranul 4K UHD IPS de 60 Hz, 100% Adobe RGB, dedicat editorilor video și foto, s-a trecut la un model nou, fabricat de AU Optronics, ce iată, poate satisface atât gamerii, dar fără a renunța la publicul țintă foto-video, grafică și alți artiști, designeri, ce căutau fidelitate maximă a culorilor (și în munca lor, ecranul secundar chiar iși face simțită utilitatea).
Astfel, s-a păstrat calitatea culorilor, gamut extins, Adobe RGB 100% (și 93% DCI-P3, 96% NTSC), dar avem fluiditate mare, panou cu refresh de 120Hz, timp de răspuns de 3ms, deci bun și pentru gaming.
Contrastul este obișnuit, în paramentrii panourilor IPS. În schimb acuratețea culorilor e printre cele mai bune măsurate de redacția noastră:
ROG Zephyrus Duo 15 SE – Alte mici upgrade-uri
Pe lângă cele două speakere de pe partea inferioară a laptop-ului, au mai apărut 2 tweetere.
Și SSD-urile sunt în formă maximă, și bonus, avem un RAID de toată frumusețea cu capacitate totală de 2TB.
De asemenea, și conectica a fost adusă la zi, deja bătrânele porturi Type-A USB 3.2 Gen 1 au fost înlocuite cu mai rapidele USB 3.2 Gen 2 (de la 5Gb/s la 10Gb/s). Ne-a plăcut faptul că avem o parte din conectică pe partea din spate. Și da, pentru că laptop-ul se adresează și editorilor foto-video, avem și un MicroSD Card reader (standardul MicroSD 4.0, cu viteza de transfer de peste 300 MB/s)
ROG Zephyrus Duo 15 SE – Autonomia
Deși avem o baterie mare, de 90Whr, ecranul 4K a cam consumat repede bateria, care a rezistat doar 5 ore, și asta fără ecranul secundar. Cu ecranul secundar pornit, și la 30% luminozitate (în ambele teste ecranul principal a fost setat la 100 cd/m2), autonomia s-a redus la 3,5 ore. Cam flămând ecranul secundar, nu-i așa?
ROG Zephyrus Duo 15 SE – Concluzie
Laptop-ul preferat al creatorilor de conținut a suferit un upgrade binevenit. Zephyrus Duo 15 SE este probabil cel mai complet și complex produs din gama Zephyrus, chiar dacă sunt elemente care pot să nu fie pe placul tuturora – precum tastatura coborâtă, touchpad-ul minuscul, îngrămădit în dreapta tastaturii, lipsa restpad-ului.
Și parcă ar merge un alt material pentru wrist-rest, cauciucul moale adună literalmente orice urmă de praf din jur (ideea însă e bună, e nevoie de ceva pentru încheieturi). Și parcă ideea de două ecrane ar fi și mai reușită, daca nu ar fi fost rama inferioară atât de groasă sau ecranul secundar, ROG ScreenPad Plus să se ridice mai mult, să se creeze o fluiditate naturală când lucrezi multi screen.
În schimb, Zephyrus Duo 15 SE compensează cu materiale de calitate, precum aluminiu și aliaje din magneziu, construcție solidă (laptop-ul este destul de greu, 2,4kg, dar asta nu e minus, din contră), o tastatură premium, care pur și simplu îți delectează buricul degetelor.