ReviewsRSS PaginaDeMedia

ROG Strix SCAR 17 G733QSA – tot un refresh, dar cu surprize! (review)

Urmașul bătrânului desktop replacement

ROG Strix SCAR 17 este cel de-al treilea model al taiwanezilor de la ASUS cu care ne-am delectat în redacția noastră cu câteva zile înainte de marea lansare a noii generații NVIDIA Ampere. 

Am avut plăcerea de a mă juca în trei zile cu tot atâtea modele de gaming, dar unic fiecare în felul său: ROG Flow X13, un ultraportabil, defapt un 2-in-1 de 13,4”, înarmat cu XG Mobile, un accelerator grafic extern portabil, ROG Zephyrus Duo 15 SE aflat într-o formă mai bună ca niciodată, și nu în ultimul rând, cu fratele mai mare al seriei ROG Strix, SCAR 17. 

Vă spun de pe acuma, parcă acesta din urmă mi-a plăcut cel mai mult. Și stați alături de noi, și vă spun și de ce.

ROG Strix SCAR 17 – the big and the heavy

Evident, există două tipuri de utilizatori, pasionați de jocuri ce vor un laptop de gaming: cei ce caută și pun pe primul loc portabilitatea, apoi cei care apreciază avantajele unui șasiu mai mare (în detrimentul portabilității): ecran cu diagonală mai mare (evident, în cazul în care nu se vor conecta la un ecran secundar), sistem de răcire superior și nu în ultimul rând, o tastatură mai bogată în funcții, mai ergonomică (Numpad fizic, etc).  

Eu mă număr printre cei din a doua categorie.

Tastatură mecanică. Opto-mecanică 

Dar înainte de a analiza comportamentul acestui laptop aș dori să vorbesc despre cea mai mare noutate adusă de noul reprezentant al seriei SCAR 17, versiunea 2021: tastatura opto-mecanică (colegul meu Marinake a explicat tehnologia, aici).

Așa cum se vede în imaginile de mai jos, în loc de o conexiune mecanică, se folosește o sursă de lumină pentru actuare.

Puteți vedea mai clar animația aici: 

Da, laptop-uri cu tastaturi mecanice au mai existat în trecut. Acum 6 ani (!) MSI lansa MSI GT80 Titan, o adevărată monstruozitate de desktop replacement de 18”, cu o tastatură mecanică cu swich-uri Cherry Brown MX…dar Doamne, ce ciudățenie era! Nu cred că vroia cineva taste full size pe un laptop, oricât de gros ar fost acel laptop…apoi, parcă simțind că ceva nu era chiar OK, cu un an mai târziu MSI recidiva cu un laptop de 17”, GT75VR, de această dată cu taste low profile, mult mai bune. Dar cred că inginerii MSI au lansat prea devreme aceste produse, cred că piața pur și simplu nu era pregătiră pentru așa ceva. 

2019 aduce primele tastaturi Opto-mecanice pe laptop-uri (Blade 15 Advanced), dar iată, premiera pentru mine are loc la început de 2021.

ROG Strix SCAR 17: tastatură opto-mecanică
ROG Strix SCAR 17: tastatură opto-mecanică

ROG Strix SCAR 17 este primul laptop ASUS ce oferă o astfel de tastatură – mai rapidă decât o tastatură mecanică, este clicky, sunet caracteristic switch-urilor Blue. Cursă lungă, de 1,9mm, ce să mai spun…pur și simplu te îndrăgostești de această tastatură – doar să nu abuzezi seara în cameră de această tastatură, dacă sunt și alte persoane în jurul tău, că s-ar putea să ai surprize…

ROG Strix SCAR 17 – Ecranul: 300 Hz, Full HD, 3 ms, Adaptive Sync

Noul ROG Strix SCAR 17 capătă cele mai rapide panouri din partea inginerilor ASUS; până la 360 Hz (modelul G733QSA)! Modelul testat de noi, cu panou Sharp, are un refresh de 300Hz. 

ROG Strix SCAR 17: ecran Sharp super rapid, dar și având și culori corecte
ROG Strix SCAR 17: ecran Sharp super rapid, dar și având și culori corecte

Aș menționa și cealaltă opțiune de panou, varianta cu refresh de 165Hz și rezoluție 2K (WQHD, 2560 x 1440, panoul întâlnit pe variantele G733QM /QR/ QS), deoarece pentru 2021 mi se pare că această rezoluție/refresh reprezintă cel mai bun trade-off.

Oricum, ecranul Full HD de 300 Hz de pe modelul testat de noi este unul foarte bun (100% of sRGB, 77% of AdobeRGB, 81% of P3), acuratețea culorilor bună.

Procesorul AMD Ryzen 9 5900HX – performanțe de 2021.

ROG Strix SCAR 17: AMD Ryzen 9 5900HX în rolul principal, alături de NVIDIA GeForce RTX 3080.!
ROG Strix SCAR 17: AMD Ryzen 9 5900HX în rolul principal, alături de NVIDIA GeForce RTX 3080.!

Vă mai aduceți aminte când vă spuneam la începutul articolului că modelul acesta de 17”, ROG Strix Scar 17 mi-a plăcut cel mai mult? Iată primul motiv real de ce:

În Blender, în cele mai grele scenarii de randare, procesorul stă lejer în 83C, având un consum mare – de 77W (TDP). Liniile acelea drepte indică stabilitate, fără throttling, fără încălzire aiurea, fără zgomot (45-46dB). Poezie.

ROG Strix SCAR 17: TDP procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Blender: 77W!
ROG Strix SCAR 17: TDP procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Blender: 77W!
Temperatură procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Blender: 83C!
Temperatură procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Blender: 83C!

În jocuri, precum Watch Dogs: Legion și Metro Exodus am avut maxime între 77C și 83C. Pentru un procesor de vârf, nu e o performanță deloc rea, nu-i așa?

ROG Strix SCAR 17: temperaturi procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Watch Dogs Legion: 77C max
ROG Strix SCAR 17: temperaturi procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Watch Dogs Legion: 77C max
Temperaturi procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Metro Exodus: 83C max
Temperaturi procesor AMD Ryzen 9 5900HX în Metro Exodus: 83C max

Dar iată mai multe detalii despre comportamentul noului procesor:

Rezultate Cinebench R15, R20, R23, Blender
Rezultate Cinebench R15, R20, R23, Blender

Acceleratorul grafic: NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop (115W)

Din nou, dimensiunea generoasă a laptop-ului își spune cuvântul – deși placa video are un consum constant de 115W, nucleul grafic pentru laptop-uri, noul GeForce RTX 3080 nu depășește 74C (Legion) și respectiv 76C (Metro Exodus). 

TDP placa video NVIDIA GeForce RTX 3080: 115W.
TDP placa video NVIDIA GeForce RTX 3080: 115W.
ROG Strix SCAR 17: temperaturi placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 în Watch Dogs Legion: 74C max
ROG Strix SCAR 17: temperaturi placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 în Watch Dogs Legion: 74C max
ROG Strix SCAR 17: temperaturi placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 în Metro Exodus: 76C max
ROG Strix SCAR 17: temperaturi placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 în Metro Exodus: 76C max

Și asta în condițiile în care și șasiul rămâne rece. Chiar foarte rece! Cele mai mari temperaturi de abia depășesc, foarte rar, temperatura corpului? Așa ceva nu am văzut la niciun laptop de 15”. 

Da, palm-restul este răcoritor. De mult nu am văzut zona pe care ne odihnim palmele/încheieturile atât de rece.

Dar toate acestea nu sunt de mirare, când ai un șasiu gros (mă rog, 27,5mm pare ultrabook față de desktop replacement-urile anului 2019, ce depășeau 4cm) dar mai ales, ai 4 fante mari de evacuare, și care scot aer, nu glumă: iată dovada:

ROG Strix SCAR 17: răcire impecabilă - evacuare puternică a aerului cald, pe 4 căi
ROG Strix SCAR 17: răcire impecabilă – evacuare puternică a aerului cald, pe 4 căi

Dar iată și comportamentul laptop-ului în aplicații 3D (teste sintetice) și jocuri:

După cum se vede și mai sus, spre deosebire de ROG Zephyrus Duo 15 SE, ROG SCAR 17 nu beneficiază de acei 15W extra boost pe placa video, de aici și scorurile ușor mai mici.

Autonomie

Deși în mod normal la genul ăsta de laptop-uri nu prea mă preocupă autonomia, nefiind un laptop cu adevărat portabil, trebuie să punctăm că bateria de 90W și-a făcut treaba: dacă totuși ești în deplasare cu bestia asta de 17” sau pur și simplu ai o pană de curent când ți-e lumea mai dragă, vestea bună este că vei avea resurse să lucrezi până la 8 ore și (un pic)!

ROG Strix SCAR 17: o autonomie incredibilă pentru un asemenea monstru
ROG Strix SCAR 17: o autonomie incredibilă pentru un asemenea monstru

ROG Strix SCAR 17 – Conectica

Conectica este importantă în schimb, și acest laptop are din belșug: un Jack Audio 3.5mm Combo, 1x HDMI 2.0b, 3x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C cu suport DisplayPort / power delivery / G-SYNC. Și nu în ultimul rând un port LAN RJ45. 

Ceea ce mi se pare puțin ciudat este că pe partea dreaptă nu avem niciun conector – adică înțeleg ideea că dreptacii pot fi deranjați de fire când folosesc mouse-ul…dar chiar nici un port? Măcar pentru un stick USB, sau un card SD? Nimic, nimic. ROG Keystone II este singurul lucru care și-a găsit cămin pe laterala dreaptă. 

O bună parte din porturi au fost mutate în spate, incluzând și alimentarea - un bonus la capitolul ergonomie
O bună parte din porturi au fost mutate în spate, incluzând și alimentarea – un bonus la capitolul ergonomie

Concluzie

ROG Strix SCAR 17 se adresează celor care lucrează mai mult la birou sau acasă, fără să se plângă că nu au un portabil. Cei ce apreciază o diagonală mare, o tastatură ergonomică, cu NumPad separat de dimensiuni normale, un trackpad enorm, o tastatură optico-mecanică deschizătoare de noi orizonturi, un palm rest super rece și plăcut la atingere (deși este plastic zona din jurul tastelor, este dintr-un material cu feeling soft, cauciucat, foarte prietenos). 

Cei care vor un laptop rece, performant și mai silențios, nu mofturi. A, da, era să uit: și celor cărora le plac luminitele. Multe luminițe. De jur împrejur, avem o iluminare chiar plăcută, nimic care să fie deranjant.

ROG Strix SCAR 17: iluminare RGB de jur înprejur, plăcută
ROG Strix SCAR 17: iluminare RGB de jur înprejur, plăcută

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button