ROG Strix Helios, pentru fanii ROG și nu numai: carcasă de gaming EATX premium, tempered glass, cadru aluminiu și iluminare AURA Sync
În mitologia greacă, Helios era o divinitate solară, Soarele, ce străbătea zilnic bolta cerească, cu carul său tras de patru cai, apoi seara cobora în apele oceanului, de unde pornea din nou la drum, a doua zi.
”La soare te poți uita, dar la ROG Strix Helios ba” – a fost probabil motto-ul inginerilor designeri de la ASUS – care au creat o carcasă impunătoare, strălcitoare, cu luminițe și efecte multe (AURA Sync), cu multă sticlă Tempered Glass și cadru aluminiu impresionant.
Și grea. Foarte grea. 18kg de aluminiu, oțel, sticlă. Și un pic de plastic. Dar hai să vedem una din primele creații ASUS în materie de carcase și prima carcasă ROG. Fanii ROG au cerut de mult timp ca universul ROG să includă și produse precum surse, sisteme de răcire, carcase, și iată, ușor-ușor, visele și dorințele lor au fost împlinite.
Exteriorul – prima impresie. Spectacol de lumini AURA Sync
Carcasele sunt precum îmbrăcămintea și frizurile. Arătați-mi un film, oricare, și din aspectul hainelor și frizurile oamenilor, vă spun în ce deceniu a fost făcut acel film. Cam așa și cu carcasele. Doar aruncând un ochi, ne putem da seama cam din ce an e un anumit model de carcasă – formă, dimensiuni, materiale folosite, culori, finisaje…de exemplu, când credeți că ASUS a arătat lumii o carcasă impinătoare prima oară? Vă spun doar atât: eram mult mai tânăr când am văzut-0: Vento 3600, în toată frumusețea sa, Și ciudățenia sa :).
Ați găsit? Da, în 2015. 🙂
Dar să revenim la prezent. Ei bine, ROG Strix Helios este la înălțime la prima impresie. Este demnă de 2019, Modernă, materiale premium și detalii fine, dar importante și bine-venite.
Trei panouri din sticlă securizată fumurie, cu grosimea de 4mm (frontal și cele două laterale). Panoul frontal este iluminat AURA RGB cu LED-uri adresabile. Fanii ecosistemului vor aprecia încă un membru în familia AURA Sync.
Design și ergonomie – carcasă de gaming EATX premium: tempered glass, cadru aluminiu
Mi-a plăcut soluția inginerilor ROG pentru a facilita accesul în interiorul carcasei: pe spatele carcasei există butoane ce odată apăsate, eliberează panourile laterale, și care, prinse într-un ”șanț” în partea inferioară, rămân ”rabatate” până când utilizatorul le va demonta complet. De exemplu, la carcasa mea Enthoo EVOLV ATX Tempered Glass Edition panourile laterale sunt prinse în șuruburi, și tot timpul trebuie să am grijă când scot panourile, să nu cadă când scot ultimele 2 șuruburi. Evident, chiar și cei de la Phanteks și-au dat seama că nu e posibil așa ceva la o carcasă premium, și au rezolvat ”bug-ul” în edițiile următoare, precum la ENTHOO EVOLV X GLASS, unde avem balamale exact ca la o ușă, pentru un acces facil și așa cum e normal în gama asta de produse.
Cele trei filtre de praf – cel de dedesubt, cel frontal și cel de pe partea superioară a carcasei se scot foarte ușor – mai ușor decât la tot ce am văzut până acuma. Un punct mare în plus la ergonomie – căci curățarea calculatorului este și trebuie să fie un obicei cu recurență ridicată pentru pasionații de calculatoare.
Ventilatoarele și radiatoarele pentru un sistem de răcire pe apă se pot monta pe două bracket-uri ce vin în dotarea standard a carcasei, pentru o instalare mai rapidă și facilă – dar acest lucru este deja un standard la carcasele high-end.
Și evident, fiind o carcasă cu dimensiuni destul de măricele (250 x 565 x 591 mm), încap lejer radiatoare de 420mm în față, 3 ventilatoare de 140mm, respectiv un radiator de 360mm pe tavan, cu 3 ventilatoare de 120mm, sau două ventilatoare de 140mm, iar în spate 1 ventilator de 120mm sau de 140mm. Carcasa vine din fabrică cu un ventilator de 140mm instalat în spate și trei ventilatoare de 140mm în față.
Când am spus că radiatoarele încap lejer, n-am făcut întâmplător această remarcă, grosimea maximă a ”sandvișului” radiator + ventilator este de 90mm, adică intră și radiatoare precum Raijintek Calore C360D, tatăl radiatoarelor, cu o grosime de 65mm! În tavan grosimea ansamblului ventilator+radiator este mai restrictivă un pic, dimensiunea totală maximă poate fi de 60 mm.
Detalii – în interior. Space. The final frontier.
În interior, în drepta plăcii de bază o primă surpriză plăcută: două șine ce au rolul de a fixa cu ajutorul unor cleme din plastic placa (plăcile) video, mă refer la cele voluminoase și foarte grele din gama ROG Strix de la 2070 în sus, care pun o presiune mare asupta sloturilor PCIe x16 în care sunt instalate. Ați observat că de foarte multe ori plăcile au tendința de a se lăsa ușor în jos. Ei bine, în carcasa ROG Strix Helios placa de bază este în siguranță, chiar și la transport…
Apropo de transport…cum spuneam și în titlu, carcasa este pentru cei puternici (nu, nu ca în reclama aia cu berea). Chiar dacă această carcasă vine dotată cu mânerele acelea frumoase ce rezistă și la 50kg, având în vedere dimensiunile carcasei și că greutatea totală finală a sistemului asamblat, cu sursă, radiatoare, placă video, etc va fi undeva între 25-30kg, i-aș întreba pe cei de la ASUS care recomandă carcasa pentru LAN Party, dacă vreunul dintre ei a făcut acest lucru, și dacă da, cu ce l-au cărat, cu liza, sau un buldozer / excavator? Sau la ei gamerii sunt atât de puternici de la orele de stat în fața calculatorului?
Dar să revenim și să lăsăm micuța glumiță deoparte, și să ne continuăm analiza interiorului. Helios poate găzdui plăci de bază până la EATX inclusiv, ceea ce este un factor important pentru entuziaști.
Un mic detaliu care mi-a atras atenția: capacul ajustabil, de deasupra celor două șine menționate mai sus, și care are dublu rol: de a adăposti la nevoie un SSD sau, un ROG Terminal, cum au dat exemplu, cei de la ASUS, și, mai important, să ascundă firele de la alimentarea de 24 de pini. Ideea cu ascunderea firelor atât de elegant am văzut-o la noi doar la sisteme custom build.
ROG Strix Helios oferă opțiunea de a monta două acceleratoare grafice verticale (este necesar un cablu Riser de minim 200mm). Mi-ar fi plăcut să văd și un cablu Riser inclus în pachetul cu care vine carcasa, mai ales că am văzut carcase de 600 Lei care vin cu sistem de prindere și cablu riser la pachet. La prețul carcasei chiar putea fi un accesoriu important, având în vedere clienții targetați.
De asemenea, pentru un design interior cât mai plăcut și un cable management elegant, sursa de alimentare este închisă într-un cage cu o tăietură frontală pentru a fi compatibilă cu ROG Thor sau cu alte surse cu panou OLED integrat. Și pentru că aminteam că avem un pic de plastic (în afară de cover-ul de pe firele de 24): în spate, carcasa vine și cu un capac translucid ce ascunde cablurile inestetice, peste care vine geamul lateral, din sticlă.
Carcasa este destul de aerisită. Evident, fără geamul frontal era airflow-ul perfect, dar asta e, nu poți avea iluminare pe panoul frontal de invidiat și aerisire precum cu front panel-urile cu mesh. Distanța dintre geamul frontal și carcasă este totuși una destul de generoasă, așa se puteți vedea în imaginea de mai jos, cu mult peste carcasele de duzină cu geam frontal de pe piață, ultima modă în a scoate în evidență ventilatoare RGB inutile (ca și eficiență de aiflow, mă refer, că de frumoase, slavă Domnului, sunt frumoase).
Pe panoul frontal există un buton din care se poate alege modul de funcționare al ventilatoarelor, high (gălăgioase, dar eficiente) sau low (silențioase, dar mai puțin eficente, evident). Evident, ele pot fi controlate și prin intermediul plăcii de bază.
Concluzie
Carcasa este reușită, frumoasă, prima iterație ROG este ceea ce trebuie. Prețul său însă este mare, probabil undeva 1400-1500 Lei – și se va bate în zona asta cu alte aeronave precum Cooler Master Cosmos C700P, InWin 904 sau Corsair Obsidian Series 500D SE RGB. Este doar o chestiune de gust care arată mai bine, dar cu siguranță va fi alegerea numărul unu pentru fanii die-hard ROG, care nu se vor speria de prețul său. Este totuși un produs premium, din toate punctele de vedere. Și este genul de carcasă pe care o s-o vedeți și la diverse târguri de profil, fiind potrivită pentru show-case.