ReviewsPCTECH

ROG Ryuo III combină eficiența cu aspectul, într-un cooler parcă scos din Matrix (review)

Acum ceva timp am făcut trecerea la o platformă AMD Ryzen 7000 și una dintre principalele probleme pe care a trebuit să le acopăr în misiunea mea de a construi PC-ul perfect, era răcirea. Dar foloseam de ceva timp un cooler AIO de la Republic of Gamers pe platforma de test de la birou, iar atunci când a venit momentul să-mi aleg un producător pentru cooler-ul procesorului, divizia de gaming de la ASUS era deja în pole-position. Și uite-așa m-am hotărât să folosesc un ROG Ryuo III de 360mm, la acel moment cea mai nouă apariție a producătorului.

Alegerea a fost destul de logică; după experiența plăcută cu ROG Ryujin II de pe testbench, am zis că merge o soluție de genul. Dar la acel moment nu mă interesa prea mult nici ecranul ăla smart, și nici faptul că avea ventilatoare Noctua nu știu de care. Așa că am ales următoarea variantă logică, ROG Ryuo III.

Radiator de 360mm cu trei ventilatoare RGB de la ASUS, pompă Asetek de ultimă generație, furtune lungi și învelite în material textil, plus ecranul AniMe Matrix de pe pompă, care se potrivește perfect cu cel de pe placa de bază, tot de la ROG. Și acum că i-am pus în temă pe toți, mă adresez celor mai techy dintre voi cu următorul paragraf, în care voi intra mai adânc în specificații.

ROG Ryuo III

Pompa aleasă de ASUS este din generația a opta de la Asetek și aduce cu ea câteva îmbunătățiri: un motor în trei faze care oferă un flux mare și este silențios chiar și în sarcini grele. Și motivul pentru care am ales cooler-ul ăsta în loc de Ryujin II la acel moment, a fost coldplate-ul – talpa cooler-ului care face contact cu procesorul, și dată forma noilor procesoare de la AMD, am zis s-o joc la sigur și să aleg un cooler care a fost gândit cu forma asta în minte.

Nici radiatorul nu este chiar banal, producătorul integrând aici un radiator cu densitate mare care oferă o eficiență mai mare. Și pe partea de ventilatoare avem trei bucăți de ROG AF 12S ARGB: niște ventilatoare optimizate special de ASUS. În ciuda dimensiunilor de 120mm, acestea oferă până la 70.07 cfm pe partea de airflow, cu o presiune de 3.18mm la 2.200 de rotații pe minut, și toate astea cu numai 36.45 dB(A) de gălăgie generați în sarcină maximă.

ROG Ryuo III

Personalizare via AniMe Matrix

Altă chestie care fac ROG Ryuo III să iasă în evidență este ecranul AniMe Matrix de pe pompă. Și cum este unul dintre feature-urile principale ale acestui model, am zis să îi acordăm ceva mai multă atenție. Ecranul în sine se numește Matrix, iar asta se datorează modului în care afișează imaginile. Nu este chiar un ecran în adevăratul sens al cuvântului, ci mai de grabă un sistem de LED-uri cu distanță între ele, care pot fi programate să afișeze o imagine. Și cumva, arată ca-n Matrix așa, cum curge textul ăla.

Ce scop are aici? Păi, are și rol decorativ, dar și unul funcțional. Este evident pentru ce este acolo: să afișeze tot felul de logo-uri Republic of Gamers animate. Dar pe lângă asta îți poți crea propriul design care să apară pe acest ecran, sau te duci pe scopul funcțional și-l foloseșți ca să îți afișeze ceas, temperaturi, frecvențe, etc. Se sincronizează și cu Aura Sync, deci poți să faci așa, un joc de lumini din toate chestiile cu RGB din PC. Iar dacă ești ca mine, cu placă de bază cu același ecran, efectul este cu atât mai mișto pentru că se completează între ele.

ROG Ryuo III

ROG Ryuo III ține în frâu și Ryzen 7000-urile

Ok, toate bune și frumoase pe hârtie, dar și în PC. Însă nu putem să vorbim despre un cooler fără să intrăm în detalii pe partea de răcire – până la urmă, de asta îți cumperi unul, nu ca să te joci Pac-Man pe pompa de apă. Iar ROG Ryuo III a avut o sarcină grea în perioada asta: să țină în frâu un AMD Ryzen 9 7950X. Și trebuie să recunosc, s-a descurcat cu brio.

Vedeți voi, procesoarele astea noi de la AMD au o problemă cu temperaturile; sau nu neapărat o problemă, cât o apucătură proastă, împrumutată de la colegii de breaslă. Acum nu mai contează ce fel de răcire ai pe procesor, că el tot la 90 – 99 de grade o să-ți stea atunci când este băgat în load. Dar asta nu este problema producătorilor de sisteme de răcire, cât este design-ul chip-urilor în sine. Iar procesoarele AMD Ryzen 7000 sunt gândite să funcționeze așa.

Diferența pe care o face un cooler cu adevărat bun, este în ce condiții poate susține procesorul la o astfel de temperatură. Iar în testele pe care le-am realizat cu ROG Ryuo III, am înregistrat o maximă de 97°C, dar asta cu procesorul în full boost la 5.7GHz de-a lungul unui benchmark lung. Și după vreo oră în condițiile astea, nu am înregistrat niciun fel de throttle.

ROG Ryuo III

Deși încins, procesorul a stat sub temperatura maximă tot timpul și a funcționat optim. Frecvențele au fost stabile, la fel și tensiunea și-odată cu ea, consumul. Cam asta este diferența pe care o face un cooler pe un sistem modern. Bine, asta și celelalte temperaturi. Adică în gaming, unde procesorul nu prea sare de 50-65% utilizare, și temperaturile niciodată nu au urcat peste 80°C. Cât despre temperaturile în sarcini ușoare, chiar acum, cât scriu materialul ăsta la 37 de grade afară, placa de bază spune că procesorul stă la 44°C cu browser și Spotify în fundal. Not bad!

Singura chestie pe care a mai rămas s-o discutăm este prețul. Și aici știți cum stă treaba – dai un ban, dar stai în față. Și ce vreau să zic prin asta este că sunt conștient că 1.650 de lei sunt o căruță de bani și ceva pentru un cooler all-in-one, dar pentru ceea ce oferă, ROG Ryuo III își poate motiva măcar o mare parte din preț. Pe partea de performanță stă fix cum te-ai aștepta, fără să prezinte nici un fel de slăbiciune. Pe partea de aspect, mai ales cu ecranul ăla AniMe Matrix și ventilatoarele ARGB, nu prea ai ce să-i reproșezi, iar cu un aer sobru, odată stinse luminițele rămâi cu un răcitor foarte arătos. Și când le aduni, parcă nu mai e atât de scary.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button