ReviewsRSS PaginaDeMediaTECHTech&ITTelefoane

ROG Phone 2: The BeAst of the Best!

Unboxing, Hands-On si primele impresii

Astazi am pus in sfarsit mana pe ROG Phone 2, ce pare a fi in momentul asta cel mai puternic telefon din lume! De ce? Pentru ca specificatiile sale sunt gargantuane si pentru ca impinge la limita absoluta toate dotarile pe care le poate avea un telefon in 2019. De ce este important? Din doua motive: unul, pentru ca inghesuie intr-un body relativ obisnuit tone de hardware iar asta inseamna ca a rezolvat… (sau nu) provocarile legate de miniaturizare si implicit de racire si doi, pentru ca specia numita telefoane de gaming are acum un reprezentat matur, capabil s-o transforme intr-o nisa reala, nu doar vrajeala de marketing. Voi explica in acest articol ce inseamna toate astea.

ROG Phone 2

Primul ROG Phone a fost lansat anul trecut si nu a trecut neobservat. Si nici nu avea cum. Designul sau clar orientat spre gaming, dotarile de top, ecranul pe 90Hz au facut impresie. Dar hai sa zicem ca nu excela la modul absolut. De exemplu Razer Phone 2 il surclasa si la ecran, acela avand 120Hz si la sunet, difuzoarele de pe Razer fiind clar mai bune. Aveau acelasi procesor si dotari similare… desi la mai toate celelalte capitole ROG Phone 1 castiga competitia. Am mai testat atunci Black Shark de la Xiaomi sau Pocophone-ul F1 al aceluiasi producator, telefoane care castigau la pret, dar niciunul nu se apropia cu adevarat de ROG Phone. Acesta din urma mai avea de partea sa o gama vasta de accesorii de gaming, ceea ce il facea cu adevarat un telefon dedicat jucatorilor hard-core pe telefon. Si acum sa-l deschidem si sa vedem ce gasim in aceasta prisma hexagonala neagra, care pare sa faca trimitere la monolitul din Odiseea Spatiala 2001. Interesant sistemul asta Matrioska, de cutie in cutie. Si uite The Matrix, alaturi Aero Active Cooler 2, un ventilator dedicat despre care vom mai vorbi.

ROG Phone 2
ROG Phone 2

Design si aspect – Pe dinafara arata exact ca primul ROG Phone, cu acel look si feel Republic of Gamers, inconfundabil, clar orientat spre gameri. Acele vene, acele firisoare ce par a alcatui un soi de circuit SF, cu tot felul de paternuri wedge, cu muchii, unghiuri ascutite si colturi si cu o sigla ROG mare, iluminata ce troneaza in mijlocul spatelui. Camera este asezata tot intr-o incadratura taiaosa, iar flashurile LED sunt asezate oblic, intarind efectul vizual. Pe fata, telefonul pare sa ramana intentionat la o abordare clasica, fara notch, fara perforatii, fara camere pop-up sau alte elemente kinky. Doua dungi negre sus si jos, incadreaza ecranul si gaduiesc camera frontala si liniile aramii ale difuzoarelor. Exista si doua margini negre laterale, dar suficient de subtiri cat sa nu te enerveze, mai ales ca telefonul este mare. Overall, este acel gen de design love or hate, pe care il iubesti sau nu, un pic prea flashy, prea ostentativ pentru multi utilizatori, dar fix ce isi doresc altii. De aia am si spus ca este „divisive”. N-are cum sa treaca neobservat, tipa din toti plamanii „iata-ma, sunt aici”! Este opusul lui discret, lui minimalist si poate ca asta nu e un lucru rau. Nu credeti ca toate treaba asta Apple-ish cu minimalismul a inceput sa devina plictisitoare?!

ROG Phone 2

Calitatea constructiei – Din punct de vedere al calitatii constructiei este o bijuterie. Sticla si metal pe toate partile, solid, robust si greu. Aproape un sfert de kilogram de telefon, barbatesc, ireverentios, exagerat si opulent ca un Ferrari Testarosa din anii 80. Gorilla Glass 6 pe ecran pentru rezistenta sporita la socuri si zgarieturi, cadru din aluminiu, sticla pe spate, telefonul se simte premium, bine facut, robust, bun si de arma alba intr-o incaierare. Cu alte telefoane ma refer, ca doar nu incurajam violenta. Nu este rezistent la apa, dar hei, nici PC-ul sau consola pe care te joci nu este. E un telefon de gaming cu un scop clar, cu multe porturi pentru a putea fi accesorizat, asadar standardul IP nu a fost o prioritate in constructie. Ce se poate intampla ca gamer? Sa versi cola pe el, dar la cat de bine este inchegat nu cred ca asta il va distruge. Ca o particularitate de constructie, acest telefon are pe lateral un port proprietar, alcatuit din doua mufe ce par a fi USB Type C puse una langa alta prin intermediul carora pot fi atasate diverse accesorii. Despre acestea vom vorbi separat altadata. Dar mai prezinta niste un avantaj: poti de exemplu conecta o pereche de casti sau orice altceva atunci cand telefonul sa incarca. Nice to have.

ROG Phone 2
ROG Phone 2

Ecran – Si sa trecem la ecran, care este clar „la piece de resistance”.  Si fiti atenti aici, pentru abia acum ROG Phone 2 incepe sa straluceasca la propriu si la figurat: are un dsiplay pe 120Hz, AMOLED, de aproape 6.6inch, mai exact 6.59, HDR, cu aspect 19.5:9 si o rezolutie de 2340×1080 de pixeli, cu un screen to body ratio de 80.3%. Daca rezolutia asta Full HD+ sau raportul display-corp vi se par un pic cam mici, haideti sa ne uitam acolo unde conteaza: are un timp de raspuns de 1ms, adica este cu adevarat gaming-grade, este 10 biti HDR, are acel exceptional refresh de 120Hz si acopera in proportie de 108% spatiul de culoare DCI P3. Ah, da! Si o luminozitate de 600 de nitsi, ceea ce il face utilizabil pana si in lumina soarelui! Dat dracului acest ecran si unde mai pui ca are si senzorul de amprenta integrat, o functie utila care merge impecabil. Sa te tot joci pe un astfel de display, dar il vad foarte ok, date fiind dimensiunile sale si pentru filme sau carti.

ROG Phone 2
ROG Phone 2

Dotari Hardware si Performante – La dotari si performante, asezati-va pe un scaun. Avem Snapdragon 855+, unul dintre primele telefoane echipate cu acest 855 pe steroizi, cu o frecventa de 2966MHz si chip grafic Adreno 640 la 675MHz. Este tot un 855, dar putin overclockat din fabrica, cu vreo 4 procente mai rapid decat varianta standard si in cazul de fata racit cu un vapor chamber si fante de aerisire, apropo de rezistenta la apa, pentru a tine jos temperatura procesorului. In plus avem in cutie acest Aero Active Cooler 2, un ventilator ale carui pale au fost redesenate pentru mai multa eficienta si care se alimenteaza direct din telefon, pentru momentele cand chiar esti hotarat sa rupi in doua jocurile. Mai avem 12GB RAM, guys, 12Giga standard si 512 sau 256GB de stocare ultrarapida UFS 3.0. Dotari ca la balamuc, de aia am spus ca ROG Phone 2 este un Behemoth care maximizeaza tot ce se poate in momentul asta in materie de hardware. Cum se misca jocurile? Demential! Am instalat pe el Asphalt 9 si PUBG si se misca de vis.

ROG Phone 2
ROG Phone 2

Camera si calitate foto – In ceea ce priveste partea de camere, telefonul este unul bun. Camera principala de pe spate este aceeasi de pe Zenfone 6, de 48Mpx, cu senzor Sony IMX 586 de 1/2 inch, de 26mm, cu f1.8. Mai avem tot pe spate si o camera ultrawide, de 13Mpx, cu f2.4, de 11mm si unghi de 125 de grade si o camera frontala de 24Mpx cu f2.2. Asadar dotari suficiente pentru acest telefon pe parte de camere, desi nici macar nu pretinde ca ar fi un telefon orientat pe aceasta directie. Pozele sunt ok si nici nu cred ca imi doream mai mult.

ROG Phone 2
ROG Phone 2
ROG Phone 2
ROG Phone 2

Sunet – Mai mult decat camera, la un telefon dedicat jocurilor, mai important mi se pare sunetul. Sigur ca te poti juca si probabil asa vei si face, pe o pereche de casti, dar: telefonul are difuzoare stereo, sus si jos, care se aud destul de tare si clar. As zice ca se bate fara probleme de la egal la egal cu Razer Phone 2, telefon pe care il declarasem campionul absolut al acestui segment. Ajuta si faptul ca telefonul este mare, ca atunci cand il tii landscape exista destula spatiere cat sa se auda bine sunetul stereo. Separatia este foarte buna, distorsioneaza prea putin ca sa conteze si mi se pare bestial nu numai cand te joci ci si cand te uiti la seriale. Am incercat. Mi-a placut si faptul ca am gasit pe el si mufa jack de de 3.5mm, care nu cred ca ar fi trebuit sa lipseasca de pe un telefon de gaming si cred ca sunteti de acord cu mine. Chiar daca poti conecta oricand o pereche de casti bluetooth sau pe USB Type C.

Baterie, incarcare si autonomie – Cu siguranta va ganditi ca un asemenea ecran pe 120Hz la dimensiunile astea, un procesor flamand si 12GB RAM consuma curent ca la balamuc, si asa si este. De aceea telefonul are o baterie de… 6000MAh!!! It’s crazy! Cum dracu’ au reusit sa indese atata amar de baterie intr-un body care arata totusi ca un telefon?! Si asta pe langa restul componentelor hardware si heat-pipe-uri si ce-o mai fi avand in el. Doamne ce ma roade sa-l desfac! 6000 de MAh ca sa te joci pe bestia asta! Mi-a luat piuitul. La o asemenea baterie telefonul are nevoie de fast charging si evident are asa ceva pe 30W, ceea ce nu este maxim pe piata, dar oricum suficient cat sa-ti incarce telefonul doua treimi intr-o ora. Si bineinteles, are si reverse charging, adica poate fi folosit ca power bank pentru a da curent altor telefoane, daca tot ai in buzunar o baterie de 6000MAh, nu?

ROG Phone 2
ROG Phone 2

Software: Interfata, sistem de operare si AI – Avem pe el Android 9 Pie, cu interfata ROG UI, si evident se misca precum o racheta. Dar cel mai mult mi-a placut softul Game Genie, care este gandit strict pe gaming. Aici ai lista jocurilor instalate, intr-o interfata ce aduce mai degraba cu cea a unei console si o multime de controale responsabile de tot, de la overclock manual, pana la turatia ventilatoarelor. Adica gaming sh*t (in sensul cel mai bun al expresiei). Abia asta se poate numi telefon orientat pe gaming, iar Asus nu s-au dat inapoi de la nimic in a-si multumi fanii ROG.

ROG Phone 2

Inovatie si wow factor – Nu poti spune ca acest telefon este o inovatie „from scratch” pentru ca arata… exact ca precedentul. Si nici nu este unic in piata din acest punct de vedere. Dar ii voi da la momentul la care voi analiza varianta comerciala un 10 plin pentru modul in care baietii astia au reusit sa indese atata hardware si o baterie de 6000 in acest telefon. Si pe deasupra sa-l mai si raceasca coresunzator. Si pentru wow facor merita punctaj maxim. Este tipator, dar poate ca asta este fix ce trebuie sa defineasca un astfel de telefon. Mai primeste puncte si pentru accesorizarea fara egal de care dispune.

ROG Phone 2

Raport Pret Calitate – Incet dar sigur am ajuns la nota de plata, care sincer m-as fi asteptat sa fie cu mult mai mare. Pretul vehiculat este in jur de 900 respectiv 1200 de euro, iar in banii astia sterge pe jos cu aproape tot ce-i iese in cale. Am zis aproape, nu chiar tot. Oricum este un ban bun pentru un telefon care impinge totul la superlativ.

Concluzie – Am sa inchei cu o opinie subiectiva. Cred ca punctul forte al acestui telefon este fix si calcaiul lui Ahile. Faptul ca este atat de exotic si iesit din comun, ceea ce ii va face pe unii sa-l adore, este exact ceea ce ii va alunga pe altii, care vor un telefon puternic, dar mai discret, mai putin vizibil si opulent. Adica totul se reduce in final la gust, iar gusturile… nu se discuta!

ROG Phone 2

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button