ReviewsGamingPC&Consoles

ROG Chakram X + ROG Strix Flare II: un combo de periferice premium pentru pretențioși (review)

Pot să mă consider un fanatic al perifericelor de gaming. De-a lungul timpului am folosit tastaturi, căști și mouși de la diferiți producători iar unele mi-au plăcut mai mult, altele mai puțin. Și două produse care mi-au plăcut sunt ROG Chakram X și ROG Strix Flare II, un mouse și o tastatură gândite special pentru gameri, care oferă niște funcții cu adevărat interesante și sunt construite exemplar.

Experiența mea cu produsele ROG datează încă de acum 7 ani, când am pus mâna pe un ASUS ROG Horus GK2000, o tastatură pe care am folosit-o cinci ani în fiecare zi și care a rezistat abuzului pe care l-am aruncat asupra ei cu brio. Era construită ca din metal, a fost rezistentă ca un tank și chiar și acum, după zeci de mii de ore de folosire, toate tastele merg perfect și se simt ca în prima zi.

Am rămas plăcut impresionat de calitatea tastaturii încă de pe atunci, și între timp am mai încercat și alte periferice de la ROG. Nu prea am avut mare lucru de comentat la niciunul dintre produsele cu care m-am jucat, și mă bucur să spun că așa este și în cazul ROG Chackram X și ROG Strix Flare II. Dar cum vorba lungă e sărăcia omului, hai să vorbim punctual despre fiecare în parte.

ROG Chakram X: Design și construcție

Se zice că prima impresie contează cel mai mult, și tind să fiu de acord cu asta. Tocmai de aia, încă de când l-am scos din cutie, am știut că mă voi distra mult cu acest mouse. Plasticul mat din care sunt făcute butoanele și capacul de sus se simte foarte mișto la atingere și este durabil.

Pe laterale, ROG Chakram X are un cauciuc fin care ajută la aderență. Am cuvinte de laudă și pentru rotița de scroll. Ea se simte bine, fiecare treaptă este conturată și nu am întâmpinat probleme când vine vorba de înregistrarea corectă a inputului.

Dar rotița asta a fost și primul loc unde am văzut cât de meticulos a fost proiectat acest mouse. Din capul locului vreau să menționez că nu vei găsi o rotiță de scroll care să dubleze pe post de trei butoane distincte: stânga, dreapta și apăsat direct.

În schimb, rotița are un sistem ingenios pentru apăsarea ei, care mie îmi place foarte mult, dar pe tine s-ar putea să te scoată din minți în funcție de cum apeși pe ea. Ce vreau să zic este că se apasă mult mai ușor cu degetul arătător decât cu cel mijlociu. Și este o diferență destul de mare, la modul că mi s-a părut chiar greu și chinuitor să apăs pe ea cu degetul mijlociu.

Deși poate părea ciudat că am dedicat trei paragrafe chestiei ăsteia, dacă folosești rotița de scroll pentru a deschide link-uri într-un tab nou, pentru a închide tab-uri sau o folosești la jocuri, e bine să știi de asta. Poate fi foarte contraintuitiv dacă tu ești obișnuit să folosești degetul mijlociu în loc de cel arătător, și te va face să urăști mouse-ul foarte repede.

Dar să trecem mai departe și să vorbim despre ce face acest mouse cu adevărat special. Pe laterala din stânga găsim patru butoane aranjate într-o ordine relativ normală și un… joystick. Cum adică joystick pe mouse? Uite fix așa, și este un adevărat game-changer.

Practic, acel joystick are două moduri de operare: unul analog care îl transformă într-un stick de controller și unul digital, care îl transformă în 4 butoane distincte. O să vorbesc pe larg despre cum funcționează și cum l-am folosit eu la secțiunea dedicată experienței de utilizare, dar mi-a plăcut extrem de mult, deși are o problemă peste care nu știu dacă pot să trec. Dar gata, fără spoilere!

Că tot vorbim de design, inginerii ROG au vrut ca acest mouse să fie cât se poate de customizabil. Astfel, ROG Chakram X are un design de-a dreptul modular. Toate panourile din partea superioară (capacul și ambele butoane de click) se pot demonta foarte ușor, fără să fie nevoie de vreo unealtă specială sau o șurubelniță.

De ce ai vrea să faci asta? Păi pentru că ROG Chakram X are switch-uri hot-swappable, care îți permit să le schimbi pe cele din cutie cu unele mai silențioase sau mai clicky, poți să pui switch-uri optice sau pur și simplu le poți înlocui atunci când ele (inevitabil) se strică.

Și logo-ul ROG iluminat din partea din spate a mouse-ului este doar un capac pe care poți să-l scoți și să îl înlocuiești cu un blank care vine în cutie. Ideea aici e că dacă nu vrei să vezi logo-ul companiei, poți să desenezi tu ceva pe acel capac alb și să îl montezi în locul lui.

Pe fundul mouse-ului găsim un buton de DPI, un switch care comută între modurile de Bluetooth, cel pe fir și cel wireless pe banda Wi-Fi de 2,4GHz și un buton de „pair” pentru modul Bluetooth. Picioarele lui ROG Chakram X sunt mari și au alunecat foarte bine pe mousepad-ul meu Qck, deci nu am de ce să mă plâng aici.

ROG Chakram X: experiența în utilizare

Vreau să încep această secțiune cu cel mai important motiv pentru care ai opta pentru un ROG Chakram X, și anume joystick-ul. L-am folosit și eu, atât în modul digital cât și în cel analog, așa că hai să le luăm pe rând.

Cu joystick-ul dat pe modul analog din programul Armoury Crate am încărcat Red Dead Redemption 2 și pot să zic că m-a uimit. Practic, acel joystick joacă rolul unuia de pe controller, și am putut să merg pe cal prin Vestul Sălbatic doar din mouse.

Asta nu poate părea mare lucru, dar având o mână liberă poți să faci alte lucruri (să bei ceva, să îți verifici mesajele în timpul drumului lung până la următorul obiectiv) și asta pot să zic că îți poate schimba obiceiurile în gaming foarte mult. Ai mai multă libertate decât ai avut vreodată și pot să zic că m-aș vedea folosind-ul în orice joc suportă controller (adică mai toate).

Pe modul analog, totul a mers ca uns. Joystick-ul este suficient de sensibil încât să înregistreze și cele mai fine mișcări iar precizia este la ea acasă. Nu am nimic rău de comentat la acest capitol, ceea ce nu se poate spune și despre următoarea parte.

După ce am trăit viața de cowboy în Red Dead Redemption 2, a venit timpul să mă întorc la prima mea iubire: World of Warcraft. Sunt un player destul de serios iar majoritatea abilităților pe care le folosesc își au locul pe mouse-ul meu de MMO cu 12 butoane.

Și am vrut să testez și această funcționalitate, așa că am dat ROG Chakram X pe modul digital, am configurat keybind-urile și am trecut la treabă. În majoritatea timpului, joystick-ul a înregistrat corect input-ul meu, dar au existat momente (destul de multe) în care am fost nevoit să apăs de două sau chiar trei ori într-o anumită direcție, fapt care a devenit foarte enervant foarte repede.

Din ce am observat, asta este pentru că, pe modul digital, joystick-ul înregistrează un input doar atunci când îl muți perfect într-o direcție. Practic, dacă în frenezia momentului ai împins în direcția față-dreapta în loc de doar față, atunci mouse-ul nu va înregistra nimic. Am căutat în driver o opțiune pentru a schimba asta, dar nu am găsit nimic. M-aș putea obișnui cu asta? Probabil că da, în timp. Dar tot vor exista momente când apăs puțin mai la stânga sau mai la dreapta și mă voi frustra.

Totuși, în timpul în care a mers bine, a mers foarte bine. pe lângă cele 4 butoane în care acel joystick se transformă, mai ai încă 4 pe aceeași laterală pentru un total de 8, ceea ce pentru mine a fost suficient. Este foarte satisfăcător să împingi de joystick într-o direcție și niște efecte luminoase să apară pe ecran, și dacă nu ar avea problema pe care am menționat-o mai sus, probabil că mi l-aș fi cumpărat personal.

Dar ce mie nu-mi place, poate ție îți place sau nu te deranjează. Plus că nu toată lumea folosește mouse-ul așa cum o fac eu, iar dacă îl vrei pentru modul analog, atunci este fără îndoială o opțiune foarte bună.

În rest, mouse-ul s-a comportat exemplar când vine vorba de tracking. Senzorul este extrem de precis și nu am avut nicio problemă, atât pe cablu cât și wireless. De menționat este că pe cablu, ROG Chakram X este capabil de un polling rate de 8.000Hz față de 1.000Hz care este standardul pentru majoritatea celorlalți mouși de pe piață. În modul wireless, ROG Chakram X scade și el la 1.000Hz.

În cutie primești un cablu de bună calitate, o unealtă cu care să scoți switch-urile, două switch-uri de rezervă, un capac customizabil, o husă în care să-l cari după tine și un cap de joystick mai mic, dacă preferi asta.

Click-urile se simt foarte bine, sunt tactile și nu este nevoie de multă forță ca să le apeși, ceea ce înseamnă că nu devin obositoare. Dar dacă totuși devin, le poți schimba cu ușurință cu alte switch-uri de pe piață, așa cum am povestit anterior.

Forma este una ergonomică și stă foarte bine în palmă. De menționat este că ROG Chakram X este exclusiv pentru dreptaci, deci dacă ești stângaci ai face bine să te uiți în altă parte. Bateria ține până la 150 de ore și mouse-ul este compatibil cu pad-urile cu încărcare wireless Qi, deci poți să îl folosești fără să fie nevoie să introduci cablul niciodată. Las mai jos un tabel cu specificații:

Conectivitate USB, Bluetooth, Wi-Fi 2,4GHz
Senzor ROG AimPoint
DPI 100-36.000
Polling rate USB 8.000Hz
Polling rate Wi-Fi 1.000Hz
Autonomie Până la 150 de ore
Dimensiuni 132.7 x 76.6 x 42.8 mm
Greutate fără cablu 128g

Găsești mai multe detalii pe pagina oficială a produsului.

Concluzie și preț ROG Chakram X

Acum a venit partea cea mai importantă: merită sau nu să-ți cumperi un ROG Chakram X? Înainte să răspund, trebuie să menționez și prețul, pentru că ăsta este și unul dintre cei mai importanți factori. L-am căutat la magazinele de la noi iar media de preț se învârte în jurul a 900 de lei.

Cam mult, trebuie să recunosc, dar pentru persoana potrivită, acest mouse poate fi tot ce a căutat până acum și mai mult. Dacă banii nu sunt o problemă și crezi că ți-ar plăcea acel joystick, go for it. Este un mouse cu un senzor foarte bun, foarte customizabil, proiectat cu cap și cu un gimmick util și interesant.

Dacă ești jucător de MMORPG-uri ca mine și vrei să mai îndeși niște abilități pe acel joystick, mai bine optezi pentru un mouse MMO tradițional. Găsești multe variante foarte bune pe piață, la prețuri uneori semnificativ mai mici decât cel al lui ROG Chakram X.

ROG Strix Flare II

Următorul produs despre care vreau să vorbesc este ROG Strix Flare II, o tastatură mecanică premium. Am văzut multe astfel de tastaturi la viața mea, m-am jucat cu ele și mă bucur să spun că ROG Strix Flare II întrunește toate criteriile pe care le am când vine vorba despre un astfel de produs.

Versiunea pe care am testat-o eu a venit cu switch-uri mecanice ROG NX Red. Practic, ele sunt niște switch-uri liniare, perfecte pentru gaming. Toate tastaturile mele au avut switch-uri roșii și mereu au fost alegerea mea preferată. Sigur, nu sunt cele mai bune pentru scris, dar când vine vorba de rapiditate și acuratețe, nu există altceva mai bun pe piață.

Fiecare apăsare de tastă a fost precisă și satisfăcătoare pe ROG Strix Flare II, switch-urile sunt ușoare (40g forță necesară) iar degetele nu îți obosesc după sesiuni lungi de joacă. Tastele în sine sunt PBT Double Shot, ceea ce înseamnă că o să îți tocești degetele până să le distrugi iar stratul de spumă din carcasă asigură liniștea, chiar și atunci când tastezi ca bezmeticul. Pe lângă toate astea, ROG Strix Flare II are un polling rate de 8.000Hz, ceea ce o face una dintre cele mai rapide tastaturi de pe piață.

Font-ul de pe taste e ușor de citit iar iluminarea RGB Aura Sync se vede senzațional. Și nu doar tastele sunt iluminate, ci și un logo ROG din colțul dreapta sus, care întregește estetica de tastatură dedicată gamerilor. Iluminarea este ușor reglabilă din butonul dedicat (4 trepte de iluminare plus oprire completă).

ROG Strix Flare II, ca orice tastatură care se respectă, are niște controale multimedia foarte bine gândite. Ai o rotiță pentru next/previous song care dublează și ca buton de mute și una de volum. Pe parte de construcție avem metal cam peste tot unde contează, iar șasiul nu flexează deloc atunci când tastezi sau te joci. Las mai jos tabelul de specificații:

Conectivitate USB
Switch ROG NX Red
Format Full-Size
Macro Toate tastele sunt reprogramabile
Dimensiuni Tastatură: 435mm x 165mm x 38mm
Suport încheietură: 435mm x 85mm x 27mm
Greutate 1113g
Polling rate 8.000Hz

Mai multe detalii poți găsi pe pagina oficială a produsului.

După părerea mea, cel mai bun accesoriu pe care îl poți avea pentru o tastatură este un suport pentru încheieturi, și mă bucur să spun că ROG Strix Flare II vine cu unul foarte bun în pachet. Este lung cât tot șasiul, se atașează magnetic la tastatură, iar spuma foarte moale din care este făcut îl face foarte confortabil și mă face să nu mai vreau să îl dau înapoi. 🙂

Pe parte de funcții, ROG Strix Flare II poate salva până la 6 profiluri de macro intern, care se pot schimba folosind un buton dedicat așezat lângă controalele de media. Suportă și N-Key Rollover, care înseamnă că fiecare apăsare de tastă este înregistrată, indiferent de câte taste apeși în același timp. Are și un port USB de tip passthrough, funcție care nu ar trebui să lipsească de pe nicio tastatură și care mă bucur să zic că o găsim și aici. Sigur, asta înseamnă ca ai un cablu extrem de gros la tastatură și două mufe USB de introdus în PC, dar asta e viața de gamer.

Concluzie și preț ROG Strix Flare II

Și acum să îți zic și prețul. Pentru un ROG Strix Flare II te poți aștepta să scoți din buzunar în jur de 1.000 de lei. Este destul de mult, știu, dar dacă vrei o tastatură construită să reziste indiferent de cât abuz arunci asupra ei, atunci asta e o variantă foarte bună.

Astea fiind zise, dacă vrei să-ți faci un setup de periferice ROG care să funcționeze bine și să arate excelent, aceste două produse sunt pentru tine. Sunt scumpe, dar fac treabă bună și, cel puțin în cazul mouse-ului, nu vei mai găsi ceva asemănător nicăieri.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button