ReviewsPCTECH

ROG Flow Z13 este cea mai puternică tabletă de gaming din lume (review)

Pot să spun liniștit că în ultima vreme m-am specializat pe tablete, iar după ce am testat iPad Air 5th Gen acum nici o lună, astăzi mi-a picat în mâini ceva mult mai interesant. Povestea sună cam așa: după ce-a văzut că m-a impresionat tableta Apple cu procesor M1, nenea ASUS m-a sunat să mă întrebe dacă nu cumva vreau să testez „o tabletă pe bune” cu procesor Intel Core i9-12900H și o mulțime de alte dotări d-astea, mai de gaming.

Și uite cum am ajuns să mă joc pe ROG Flow Z13 (2022), o tabletă foarte interesantă de la Republic of Gamers care combină portabilitatea sporită și dimensiunile petite specifice acestor produse cu puterea unui laptop de gaming destul de potent. Combinația asta a dat naștere unei chestii unice, iar pentru a duce ingineria ASUS și mai departe, este dotată și cu-n conector pentru ROG XG Mobile.

Se poate ca ăsta să fie cel mai inovator produs pe care-l vom vedea în 2022, deși conceptul din spate este ceva mai vechi (mă uit la tine, ROG Mothership). În același timp, sunt sigur că tableta asta va stârni controverse, iar unii o vor detesta, însă și asta este ok. Așa că haideți să luăm mâța de coadă și tableta de ecran și să vedem ce-i poate pielea!

O configurație foarte interesantă

ROG Flow Z13 este dotată cu unele dintre cele mai noi tehnologii pe care le-avem la îndemână în 2022. Așadar, procesorul este un Intel Core i9-12900H, combinat cu 16GB de RAM la frecvență de 5.200MHz și o placă video NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti. Și stocarea este cel puțin la același nivel, sub forma unui SSD M.2 2230 (adică format mic) NVMe PCIe 4.0 de viteză foarte mare.

Toate acestea sunt înghesuite într-un body mic, care este tronat de un ecran cu diagonală de 13.4″ și ăsta din urmă este și el foarte interesant. ROG Flow Z13 are două variante de ecran, însă cel pe care l-am primit la test este un panou cu rezoluție FullHD în format 16:10, adică 1920 x 1200. Acesta are o rată de refresh de 120Hz și suport pentru tehnologii de adaptive sync. Iar pentru a se potrivi într-un format de tabletă, acesta este tactil și oferă suport pentru stylus.

Personal, nu m-a deranjat rezoluția. Diagonala de 13″ este potrivită, iar rata de refresh de 120Hz este și ea mai mult decât bine-venită. Culorile nu arată deloc rău, luminozitatea este decentă chiar și într-o cameră ceva mai luminoasă și mi-a plăcut că nu am observat efecte de ghosting sau alte inconveniențe din astea.

Procesor Intel Core i9-12900H
Placă video NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti
Memorie RAM 16GB (2x 8GB) 5200MHz
Stocare 1TB NVMe PCIe 4.0 M.2 2230
Baterie 56WHrs, 4S1P, 4 celule Li-ion
Diagonală 13.4″
Rezoluție FullHD (1920×1200, 16:10)
Rată de refresh 120Hz
Luminozitate 500 niți
sRGB 100%
Touch Screen Da (cu suport pentru stylus)
Dolby Vision HDR Da
WiFi Wi-Fi 6E (802.11ax)
Bluetooth 5.2 Dual band
Porturi I/O 1x 3.5mm Jack Audio Combo
1x USB 2.0 Type-A
1x Thunderbolt 4 (DP + alimentare)
1x Interfață ROG XG Mobile
1x Cititor carduri microSD
1x USB 3.2 Gen.2 Type-C (DP + G-Sync + alimentare)
Audio 2 difuzoare cu tehnologia Smart Amplifier
Ansamblu de 3 microfoane
Cameră 8MP cu rezoluție 720p HD
Dimensiuni 302 x 204 x 120 mm
Greutate 1.18 Kg

Cu așa dotări, te-ai aștepta ca drăcovenia să fie destul de grea. Însă dacă îi luăm în considerare dimensiunile și configurația din interior, greutatea de aproximativ 1.2 Kg nu este de speriat. Ba chiar din contră, face tableta să se simtă foarte consistentă și îi dă un feeling premium. Și dacă tot am ajuns la partea asta, trebuie să mă leg puțin de construcție. I-am dat câteva bile albe, dar și câteva bile negre, dar una peste alta, m-a surprins plăcut.

Mi-a plăcut alegerea de materiale și finisajul. Corpul tabletei este construit din metal finisat elegant la CNC și umplut de detalii. Spatele tabletei ascunde un suport care îți permite s-o așezi în poziție de drept și „să trăiți dom’ general” alături de un geam care-ți dezvăluie o bucățică din placa de bază. Și credeați că putea fi o jucărie din gama Republic of Gamers fără să fie iluminată? Bulls%#t! Inclusiv fereastră asta mică este RGB și poate fi programată cu ajutorul Aura Sync.

Stand-ul intregrat în construcția lui ROG Flow Z13 permite ajustarea la 170 de grade, ceea ce înseamnă că poți s-o poziționezi cum vrei: în picioare cu un controller legat la ea pentru sesiuni de gaming ori pentru consum de multimedia, sau aplecată pe spate pentru momentele în care vrei să scoți artistul din tine și să desenezi pe ecranul de 13″.

Review ASUS ROG Flow Z13 + ROG XG Mobile 2021

Și un lucru care mi-a plăcut destul de mult și pe care l-am mai văzut și la alte produse Republic of Gamers lansate recent a fost includerea unor coordonate drept easter egg. Odată introduse pe Google Maps, acestea te duc în fața sediului ASUS din Taipei.

Alături de tabletă, producătorul a inclus și un soi de husă cu tastatură și touchpad. În acest fel o poți folosi pe post de laptop. Aici încep și plângerile din partea mea, întrucât nu mi-au plăcut deloc; în special tastatura. Dar ca și accesoriu detașabil, sunt sigur că vor fi mulți cei care vor aprecia ceea ce are de oferit. Textura de pe ea m-a lăsat cam rece, iar finisajul o predispune la scame. Cu toate astea, nu arată chiar rău odată ce ai montat-o și ai pus jucăria pe poziție.

ROG XG Mobile schimbă regulile jocului

Dacă configurația standard este destul de puternică, una dintre cele mai interesante caracteristici ale acestei tablete este interfața dedicată accesoriilor ROG XG Mobile. Acestea sunt niște cevauri pe care nu știu cum să le numesc, care îți permit să conectezi o placă video dedicată mult mai puternică decât ce găsești în dotarea standard a lui ROG Flow Z13 și dublează ca și hub USB; și nu numai.

Review ASUS ROG Flow Z13 + ROG XG Mobile 2021

Îmi place la nebunie faptul că pot conecta bine-mersi tableta la această unitate externă și nu doar că am acces la toată puterea de procesare oferită de RTX 3080, dar pot să alimentez tableta direct de aici prin intermediul interfeței proprietare. Desigur, înăuntru găsim versiunea de laptop a plăcii video. Este vorba despre NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop cu un design de 150W, 16GB de memorie VRAM GDDR6 și boost până la 1810MHz. În total, nebunia asta trage de la priză vreo 280W, deci e destul cât să îți susțină tableta și placa grafică dedicată pe un singur cablu de alimentare.

Spuneam că ROG XG Mobile oferă și câteva porturi I/O extra, astfel conectivitatea lui ROG Flow se îmbogățește cu patru USB-uri, un HDMI, un DisplayPort cu suport G-Sync, un port RJ-45 Gigabit și un extra pe care l-am apreciat, un cititor de carduri microSD. Varianta pe care o am la dispoziție este cea din 2021, care poate fi configurată cu RTX 3070 sau RTX 3080, însă ASUS a lansat și versiunea de anul acesta care vine cu un chip grafic Radeon RX 6850M XT.

Performanță pentru muncă și gaming

Trec printr-o perioadă creativă în care produc texte pe bandă rulantă. Așa că am folosit ROG Flow Z13 ca daily driver pentru câteva zile. Pentru muncă, cel puțin în ceea ce fac eu, nu pot spune că m-a dat pe spate experiența per total, însă puterea a fost de ajuns. Niște multe tab-uri de Chrome, un Photoshop deschis în bară și Windows-ul în sine nu s-au dovedit o provocare pentru configurația asta. Și nici nu mă așteptăm să se întâmple așa ceva.

Adevărata provocare a venit în momentul în care am pus-o la treabă în gaming. Și aici o să facem o mică artifică, pentru că teoretic, eu am în dotare nu una, ci două plăci video dedicate. Așadar, am selectat aceleași jocuri și le-am testat odată pe RTX 3050 Ti-ul din tabletă și încă o dată pe RTX 3080-ul din ROG XG Mobile.

Review ASUS ROG Flow Z13 + ROG XG Mobile 2021

Pe cont propriu, ROG Flow Z13 nu a putut face față jocurilor moderne cu setări Ultra și rezoluție nativă la 1920×1200. Dar vestea bună este că odată ce cobori detaliile la Low/Medium, ori folosești DLSS, ori ambele, numerele astea se schimbă dramatic. Ori, poți oricând să păstrezi setările la Ultra și să conectezi un ROG XG Mobile. În cazul de față, RTX 3080 Laptop din cutia externă a fost fix ce trebuie pentru o experiență de gaming la peste 60FPS în toate jocurile testate.

Deși sunt un fan al formatului acesta, nu pot să nu menționez și părțile proaste. Vă las să ghiciți ce se întâmplă când înghesui un Core i9-12900H și o placă video dedicată într-un șasiu atât de mic. Dacă nu v-ați prins, ori dacă ați făcut-o și vreți să știți cât de urâtă este situația, trebuie doar să fiți pregătiți psihic pentru temperaturi care adesea depășesc 85 de grade. Am avut și instanțe în care procesorul a intrat într-un throttle de toată frumusețea, dar asta este prețul pe care trebuie să-l plătești. Partea ceva mai bună este că răcirea a fost acceptabil de silențioasă, deci există un oarece echilibru.

Review ASUS ROG Flow Z13 + ROG XG Mobile 2021

Bateria a reprezentat un handicap al acestei tablete. Cu ecranul la 120Hz nu pupi mai mult de trei ore de scris pe Wordpress, iar dacă încerci să te joci ceva, pregătește-te de o sesiune foarte scurtă. Dar și ăsta este un dezavantaj care i se trage tot de la format. Deci poți considera liniștit că nu ai baterie în jucăria asta pentru momentele în care vrei să te joci, întrucât ești cam obligat să o folosești conectată la alimentare.

Pentru cine este creat ROG Flow Z13?

Iată c-am ajuns și la finalul acestui review și dacă ar fi să răspund sincer la întrebarea din subtitlu, nu aș ști. ROG Flow Z13 este o jucărie foarte interesantă, puternică și desigur, scumpă. Dar nu e nici tabletă în adevăratul sens al cuvântului și nu este nici laptop. Asta o face destul de inutilă în realitate și cei care o vor cumpăra o vor folosi ori ca una, ori ca cealaltă. Și dacă vrei să te joci cum trebuie oricum ai nevoie de placa video externă, care se bagă în priză, care se bagă în laptop și n-ai făcut nicio treabă, pentru că în punctul ăsta deja ai un PC mid-range la preț de PC foarte scump.

Și atunci, cine o să aprecieze conceptul ăsta? Păi eu și toți nebunii pasionați de hardware care înțeleg ce reușită inginerească este asta. Dar nu cred că este destul încât s-o facă un produs pe care să-l pot recomanda. Dar dacă ești în căutarea unei struțo-cămile care știe să se poarte ca o tabletă, dar să se joace ca un laptop, ROG Flow Z13 este pentru tine. Prețul de 9.600 de lei pentru tabletă, la care mai adaugi și prețul lui ROG XG Mobile RTX 3080 de circa 8.000 de lei, ori varianta mai accesibilă cu RX 6850M XT la 4.600 de lei, va duce prețul total la o sumă obscenă cuprinsă între 14.200 și 17.600 de lei. Iar la banii ăștia, să-mi fie cu iertare, dar găsești ori un mega-laptop cu dotări asemănătoare și rămâi cu vreo 5.000 de lei în buzunar, ori îți faci o configurație de sistem care vorba aia, se-nvarte după soare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button