ReviewsTECH

ROG FLOW Z13 + ACRONYM = o tabletă de gaming la intersecția dintre design și performanță

Știu, v-am mai zis asta, dar îmi plac de mor producătorii de device-uri care nu se rezumă la a face doar tehnologie tradițională. Producătorii care își încearcă norocul cu device-uri gen ceas cu căști, producătorii care din când în când vin cu vreun concept din ăsta nebunesc de telefon rollable îmi fac munca asta, de jurnalism tech, o plăcere. Și ca să dau Cezarului ce-i al lui ASUS, unul din brandurile care se joacă cel mai mult cu conceptele este Republic of Gamers.

De la ROG Phone cu flaps de răcire și până la laptopuri Zephyrus cu două ecrane, de la tablete de gaming și până la colaborări cu diverse companii, ASUS – și prin extensie ROG – vine cu o avalanșă de device-uri super-originale an de an. Și chiar dacă la unele din aceste dispozitive, prețul este prohibitiv, eu tot mă bucur că văd ceva mișcare într-un domeniu în care, tot mai mult, există o teamă de inovație.

V-am luat pe la Pitești ca să ajung la dispozitivul pe care vi-l prezint astăzi. ROG Flow Z13 este un exemplu perfect de „joacă” cu designul și tehnologia. Cu ROG Flow Z13 ne-am mai intersectat, avem chiar și un video pe Zona cu versiunea precedentă. Vorbim de o tabletă de gaming (mamă cum sună asta, un Lamborghini de teren gen) care, în contrast cu felul cum sună în teorie conceptul, livrează extrem de multă performanță pentru dimensiunile pe care le are.

Anul ăsta, Z13 vine cu un refresh, adică în loc de i9 12900H, acum avem 13900H, iar în locul plăcilor video din seria 3000, varianta 2023 vine cu RTX 4050 sau 4060. Râdem, glumim, dar când ai la dispoziție un procesor mai rapid decât, de exemplu, un Ryzen 5800X, cuplat cu o placă video ce rivalizează cu un RTX3060 de desktop, și asta într-un format de tabletă de 13,4 inch, nu mai poți nici să râzi, nici să glumești: bucățica asta de tech este echivalentă cu un PC de gaming premium de acum un an-doi.

ASUS ROG Flow Z13 ROG Phone 6D Ultimate 15-17
ROG Flow Z13 2022

Și dacă asta nu era suficient, pe principiul unde merge mia, merge și suta, ROG au pus-o de o colaborare cu Acronym pentru a prezenta un Z13 și mai și: cu RTX 4070, cu 32 GB RAM DDR5 și cu un design… de-a dreptul breathtaking. Deci stai, cine? Acronym? Mai puțin (spre deloc) cunoscută la noi, Acronym este o companie de design care produce, printre altele, haine, dar care proiectează tot felul de lucruri, de la încălțăminte la accesorii tech, pentru branduri mari cum ar fi Nike și alții. Republic of Gamers nu sunt la prima colaborare cu Acronym, ROG Zephyrus G14 ACRNM (2020) fiind un exemplar foarte reușit. Și asta înseamnă că o nouă suprapunere între ROG și Acronym are potențialul de a da lumii un produs pe cât de performant, pe atât de cool. Misiune îndeplinită cu ROG Flow Z13 ACRNM, și iată și de ce.

Designul lui ROG FLOW Z13-ACRNM

Încă de la primul contact cu produsul, mi-a fost clar că nu e o colaborare de formă. Laptopul vine în cutie cu niște protecții foarte diferite de ce suntem noi obișnuiți la un laptop sau la cam orice device. Apoi am dat de accesorii. Un „designer bag” pentru încărcător, o curea/bretea pentru transportul laptopului (care la nevoie se transformă într-un ham pentru suport și utilizare fără mâini), un stylus cu grafică făcută de ACRONYM… Până și încărcătorul este cu inscripții ACRONYM.

Apoi am despachetat tableta și… am rămas cu gura căscată. Husa de protecție a lui ROG Flow Z13 ACRNM este de fapt un hard case făcut din aliaj de aluminiu 6063 prelucrat prin frezare, iar piesa asta este o operă de artă. Lăsând la o parte cât de bine se îmbină cu tableta (lucru vizibil mai ales la porturi), spatele are un model complex, superb după părerea mea de inginer, cu urme de prelucrare vizibile și tot felul de elemente geometrice.

Și dacă ar fi fost doar așa, de design, aș fi zis, dar acest hard case are elemente funcționale ce sunt chiar super-utile. Vorbesc aici de kick-stand-ul care îți permite să proptești tableta pe birou atât în format portret, cât și în format landscape, de slotul pentru card micro-SD, de orificiul care adăpostește camera și de ușița pentru accesarea SSD-ului m.2. Pe spate mai găsim și câteva fante pentru răcire și o serie de piciorușe de cauciuc. În laterale, pe lângă elementele grafice ACRONYM, găsim porturile USB (un USB-A și un USB-C), jack-ul audio și, tradițional pentru familia Flow, un port pentru adăugarea unei plăci video externe, dacă RTX 4070-ul din dotare nu îți este suficient.

În colțuri există elemente de protecție cauciucate care integrează și puncte de prindere pentru cureaua de transport. Designul superb continuă și pe spatele tastaturii (care se atașează magnetic la tabletă), cu un model în relief din piele neagră. Peste tot apar elemente de design, nu există niciun unghi din care acest Z13 poate fi confundat cu o tabletă oarecare. Fun fact: designul este făcut parțial de Phil Saunders, artistul care a desenat costumul lui Iron Man. Asta explică multe!

Și dacă tot am vorbit de tastatură, și ea are un design personalizat, cu niște simboluri pe taste ce aduc vag a litere. Touch pad-ul este generos, dar tastatura are aceeași problemă pe care o au toate tastaturile de acest gen: se simte lipsa de rigiditate și grosimea foarte mică. Dar hei, măcar e luminată (și arată foarte cool cu lumina pornită). Vis-a-vis de tastatură avem ecranul, care este un IPS Nebula Display cu diagonala de 13,4 inch, rezoluție 2560 x 1600, rată de refresh adaptivă de până la 165Hz și acoperire DCI-P3 de 100% (evident, cu Touch Screen integrat). Ecranul beneficiază de un switch MUX, care reduce semnificativ latența acestuia, dar despre asta voi vorbi un pic mai încolo.

Încărcătorul USB-C de 130W este mic și se încadrează perfect în tema de design a tabletei, iar stylus-ul este de calitate și este, cum ziceam mai devreme, și el personalizat. Bateria de 65Wh este generoasă pentru dimensiunea dispozitivului și promite o autonomie de peste 7 ore în regim de lucru și până la 14 ore cu utilizare ușoară. În fine, dimensiunile de gabarit acestui model special de ROG Flow Z13 sunt ceva mai mari decât ale versiunii normale: 318 x 222 x 20 mm și 1,322 kg.

Per total dispozitivul este un statement, o operă de artă așa, mai cyberpunk, care va atrage cu siguranță priviri. Dacă e să îi dau o notă, atunci ROG Flow Z13 ACRNM primește un 9. Nu este pentru oricine, dar are un design îndrăzneț, este solid și practic în același timp, o combinație de calități pe care nu o întâlnești prea des. În plus, portabilitatea este de-a dreptul extremă, mai ales pentru ce are sub capotă. Totuși, i-aș putea reproșa că form factor-ul este „împotriva naturii” pentru un gamer (ecran relativ mic, tastatura subțire).

Specificațiile și performanțele lui ROG FLOW Z13-ACRNM

ROG Flow Z13 s-a poziționat încă de la început în vârful unui top foarte puțin populat: cel al tabletelor de gaming, pe principiul … și parcarea era goală. Bine, dispozitivul poate fi catalogat și altfel, ca fiind un transformer, un 2-in-1, dar chiar și după această definiție, nu există niciun concurent care să se apropie măcar de performanțele acestuia. Și nici nu ar avea cum, pentru că Republic of Gamers a mers mereu all-in cu Flow Z13.

În ediția ACRONYM, cum ziceam mai devreme, avem un Intel i9 13900H, cuplat cu un RTX 4070 și 32 GB de RAM DDR5. SSD-ul este un WD de 1TB, și cu asta cred că am punctat tot ce ține de performanța brută, și e cam clar că pe cât de mult se joacă ROG Flow Z13 ACRNM cu designul, pe atât de serios este când vine vorba de specificații. Înainte să trecem la teste, iată specificațiile complete:

Model ROG FLOW Z13-ACRNM RMT02 (GZ301VI)
Procesor 13th Gen Intel Core i9-13900H Processor 2,6 GHz
(24M Cache, frecvență maximă 5,4 GHz, 14 nuclee: 6 P-cores și 8 E-cores)
GPU NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU
ROG Boost: 1620 MHz* la 65W
(1620 MHz Boost Clock+50MHz OC, 50W+15W Dynamic Boost)
VRAM 8 GB GDDR6
Ecran Display ROG Nebula cu diagonala de 13,4 țoli
Rezoluție QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA)
Suprafață glossy, acoperire DCI-P3:100%
Rată de refresh:165Hz, tehnologie IPS-level
Adaptive-Sync
Pantone Validated
Suport stylus: prezent
MUX Switch + NVIDIA   Advanced Optimus
Suport Dolby Vision HDR: prezent
Memorie 32 GB LPDDR5 (pe placa de bază)
Două module de 16 GB în dual channel
Stocare SSD M.2 1 TB (Western Digital)
Conectivitate 1x jack combo audio 3.5mm
1x ROG XG Mobile Interface
1x Thunderbolt™ 4 cu suport DisplayPort™/ power delivery 1x USB 3.2 Type-A
1x USB 3.2 Gen 2 Type-C
1x card reader (microSD) (UHS-II)
Wi-Fi 6E
Bluetooth
Baterie 56 Wh
Adaptor 130 W PD
Dimensiuni 30,2-31,8 x 21,4-22,2 x 1,56-2,00 cm
Greutate 1,322 Kg
Camere Cameră de 13MP pe spate și de 5MP, infraroșu, pe față
Tastatură Dimensiune: 30,2 x 22,8 x 0,56 cm
Greutate: 0,34 Kg

Evident că am sărit pe el cu teste sintetice, pentru a evalua performanțele și progresul (dacă există) față de versiunea din 2022. Menționez că toate testele au fost făcute cu tableta în priză și cu GPU Mode Ultimate. Am început cu Cinebench R20, unde 13900H a obținut 7140 puncte. În Cinebench R23, ROG Flow Z13 ACRNM a obținut 18744 puncte, un scor ce il plasează cu mult peste versiunea din 2022 (care obținea în jur de 11000). Rezultatul obținut plasează 13900H foarte aproape de un Ryzen 7 7700X de desktop – deci în zona superioară a clasamentului.

În Time Spy, tableta a obținut un scor general de 9949, foarte departe de oricare din versiunile 2022 și în mare, echivalent cu un sistem de gaming mid-range. Iată mai jos toate testele noastre, din care reiese un trend clar: scorurile care au legătură cu procesorul sunt excelente în comparație cu anii trecuți, iar performanța totală este nemaivăzută pentru o tabletă/transformer.

Test Scor
Cinebench R20 Multi-core 7140
Cinebench R23 Multi-core 18744
3DMark Time Spy 9949
3DMark Time Spy Graphics 9563
3DMark Time Spy CPU 12904
Superposition 4K Optimized 7245
PCMark 10 Essentials 11299
PCMark 10 Productivity 10352
PCMark 10 Digital Content Creation 11991
PCMark 10 Total Score 8025

Să ne înțelegem, ROG Flow Z13 ACRNM nu este nici pe departe comparabil cu un laptop veritabil de gaming. De exemplu, varianta 2023 a lui ROG Strix SCAR 18 spulberă complet micuța tabletă, și chiar și unele variante de anul trecut din seria Strix G15 au performanțe mai bune pe subsistemul grafic (dar nu și la procesor). Dar pentru greutatea și dimensiunile ei, ROG Flow Z13 ACRNM este pur și simplu senzațională.

Evident că am încercat și niște jocuri, nu foarte multe, dar suficiente ca să ne facem o impresie. Și această impresie este că rezoluția 2560 x 1600 este cam la limita de sus pentru ce poate placa video să ducă în condiții de confort când vine vorba de jocuri AAA. Astfel, am obținut o medie de 54 FPS în Red Dead Redemption 2 (pe Ultra), 77 FPS în Assassin’s Creed Valhalla (Ultra) și 53 FPS în Metro Exodus (Ultra, fără RT). Just for fun, am rulat CS:GO pe High la 1080p și am obținut 468 de cadre pe secundă, ceea ce nu face decât să confirme performanțele excelente ale lui 13900H.

Să vorbim un pic și despre temperaturi. Sistemul de răcire al lui ROG Flow Z13 ACRNM bifează cele mai moderne tehnologii de care dispune ASUS: metal lichid ca interfață între CPU și cooler, radiator cu vapor chamber și ventilatoare Arc Flow Fans cu un design îmbunătățit față de versiunea 2022. Temperaturile au fost pe unde mă așteptam: în sesiunile de teste pentru CPU, 13900H a ajuns și la 95 de grade, în schimb placa video nu a fost deloc impresionată de ce i-am dat să ruleze, ajungând la un maxim de 75 de grade. În sesiunile de gaming, nici procesorul nu a ajuns la temperaturi mai mari de 75 de grade, deci puncte bonus pentru răcirea excelentă.

Concluzia este clară și am confirmat-o de mai multe ori în timpul testelor: ROG Flow Z13 ACRNM este un produs foarte special și rămâne indiscutabil cu trofeul de cea mai bună tabletă de gaming din lume. Iar cu interfața ROG XG pentru placă grafică externă, tableta poate deveni absurd de performantă în jocuri și aplicații de grafică. Nu îmi rămâne, deci, decât să îi dau nota 10.

Experiența în utilizarea ROG Flow Z13 ACRNM

ASUS a gândit tableta pentru câteva scenarii de utilizare. Avem, deci, gaming-ul, apoi avem scenariul de desenator, artist grafic, utilizând Stylus-ul și touch screen-ul, amplificate de NVIDIA Canvas. Avem și scenariul de multitasking, în care folosești un monitor extern conectat prin USB-C. Am testat o parte in aceste scenarii și am ajuns la următoarele concluzii.

  • pentru gaming, ROG Flow Z13 ACRONYM este foarte bun, dar în combinație cu o tastatură și mouse externe, din motive evidente. Ecranul cu o rată de refresh de până la 165Hz este luminos și timpul de răspuns este foarte ok, la fel ca și unghiurile de vizualizare. O pereche de căști ajută foarte mult, pentru că difuzoarele integrate sunt doar zgomotoase, nu și bune. Dacă vrei să treci la următorul nivel, poți folosi o placă video externă, care are și avantajul că lasă procesorului un spațiu mai mare de manevră când vine vorba de putere consumată și temperaturi.
  • pentru desen, ROG Flow Z13 ACRONYM este, din nou, foarte bun. Ecranul răspunde bine la utilizarea stylus-ului iar reproducerea integrală a spectrului DCI-P3 este un plus foarte mare pentru artiștii grafici. Totuși, ecranul este glossy, deci devine în scurt timp o expoziție de amprente.
  • pentru lucrul la birou, ROG Flow Z13 ACRONYM este ok, fiind ușor penalizat de dimensiuni. În lipsa unor deplasări frecvente, tableta ROG își pierde masiv din atractivitate, pentru că atuurile ei nu se fac simțite în acest scenariu. Totuși, faptul că poți conecta un monitor extern este o bilă albă.
  • la utilizarea în deplasare, ROG Flow Z13 ACRONYM se simte în largul ei. Bateria ține binișor, mai ales dacă ești atent cu setările de luminozitate și de performanță la GPU și CPU. Hamul care permite utilizarea tabletei fără a fi ținută în mână este pe cât de caraghios, pe atât de util când te deplasezi și nu ai unde să pui tableta. În plus, atunci când doar transporți tableta sau când o folosești într-un spațiu public, designul spatelui este un punct de atracție turistică, deja. Tastatura este suficient de mare, spațiul între taste este și el suficient, track pad-ul este precis iar clicurile au un feedback bun.

În afară de difuzoarele mediocre, nu am avut nimic de comentat din punct de vedere tehnic. Interfața se mișcă excelent, tableta pornește rapid și se simte foarte bine în utilizare. Spatele tabletei se încălzește destul de tare când te joci, dar asta înseamnă și că aluminiul preia o bună parte din căldura generată de CPU și GPU.

Bateria a fost ok, dar nu neapărat cu autonomia declarată de ASUS. Așteaptă-te la cam 5 ore de funcționare cu Spotfy pornit și cele 85 de tab-uri deschise în Chrome (plus niște Excel-uri pentru gust). Bateria se încarcă destul de repede, foarte aproape de 50% în jumătate de oră.

Dacă ar fi să găsesc un nod în papură designului (pentru că probleme reale nu am descoperit), atunci aș putea comenta că laptopul nu poate fi folosit cum trebuie atunci când are atașată cureaua de transport (nu poate fi proptit cum trebuie). Dar hai să fim serioși, e ca și cum te-ai plânge că Lamborghini-ul tău nu vizibilitate în spate. Da, e un minus, dar este insignifiant pe lângă calitatea produsului în sine.

Și hai să mai zic un minus, de data asta unul strict subiectiv, dar foarte deranjant. Dacă în marea majoritate, elementele grafice de pe tabletă dau un aer interesant, cyberpunk, inscripțiile stilizate de pe taste (și poziția lor pe taste) m-au scos din sărite, pentru că mă induceau mereu în eroare când aveam de găsit rapid o literă sau un simbol. În general nu mă uit la taste când scriu, dar atunci când chiar am nevoie să mă orientez, hieroglifele plasate în stânga-jos la fiecare tastă pur și simplu îmi provocau ecran albastru în creier. Chestie de obișnuință, mă gândesc, dar nu mi se pare ok să trebuiască să mă obișnuiesc cu un element de design care îngreunează utilizarea.

Altfel, pe stradă și în cafenele și locuri publice, tableta era foarte cool. Mă simțeam atât de hipster încât la un moment dat m-am uitat în jos și am remarcat că îmi crescuseră o pereche de teniși în picioare. Teniși de brand, desigur, pentru că având o astfel de tabletă te condamnă la o viață de fițe. Și știți ce? Nici n-o să vorbesc despre preț. Pentru că un astfel de dispozitiv nu este pentru cei care funcționează pe bază de buget. Nu, ROG Flow Z13 ACRNM este o tabletă fără niciun fel de rușine, care se afișează la adunări sociale, are un impact puternic și își etalează stilul și performanțele la fel de „in your face” ca un Lamborghini, fie el și de teren.

Și dacă bugetul nu este o problemă pentru tine, nu ai de ce să eziți în a-ți lua ROG Flow Z13 ACRNM. Pentru noi, aici la ZONA, tableta asta este un exercițiu de imaginație combinat cu un flex ingineresc de senzație. O plăcere de testat și utilizat pentru câteva zile, mai ales că avem ocazia să și spunem altora despre ea. Deci bravo, Republic of Gamers, ți-ai câștigat pe merit cei 500 de clienți pe care îi vei avea la tableta asta în toată lumea, dar ți-ai mai câștigat (și păstrat) și un vector de imagine care amintește tuturor despre esența ROG: going all-in.

Design și construcție - 9
Specificații tehnice și performanțe - 10
Experiența în utilizare - 9

9.3

O tabletă extrem de puternică, cu un aspect original și elegant, chiar flashy. Nu vă uitați însă la preț.

User Rating: 4.22 ( 3 votes)

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Back to top button