Reviews

ROG Flow Z13 2025 – adevărata tabletă de gaming, dar tot e loc de mai bine (review)

Pentru noi, 2025 a început în forță, și am fost la Las Vegas cu destinația CES 2025, nirvana oricărui pasionat de tehnologie care se entuziasmează când vede tech nou. Iar pe lângă lansarea RTX 5000, pe care am acoperit-o în review-urile noastre dedicate, unul dintre standurile mele preferate de la ediția de anul ăsta a CES a fost cel al ROG, sau Republic of Gamers.

Și fără îndoială unul dintre produsele care mi-a atras cel mai tare atenția atunci a fost ROG Flow Z13, un produs extrem de interesant pe care l-am primit și noi acum la review. Dar de ce mi-a sărit în ochi? Well, principalul motiv, pe lângă form factorul exotic de tabletă cu Windows, este puterea brută de sub capotă.

ROG Flow Z13 (1)

Vezi tu, ROG Flow Z13 poate veni echipat cu până la un Ryzen AI Max+ 395, vârful de gamă al noii generații de chipset-uri mobile de la AMD. Și folosesc temenul „chipset” în loc de procesor pentru că AI Max+ 395 este, de fapt, un APU, adică un singur chip pe care se găsește atât un procesor cât și o componentă integrată de GPU atât de puternică încât poate rivaliza cu plăci video discrete. Nu mă credeți? Atunci rămâneți cu mine pe mai departe cât vorbim despre noul ROG Flow Z13.

Design și construcție

Înainte să ajungem la main event, adică la teste și performanță, vă mai țin puțin în suspans cât discutăm despre aspect și construcție. Am spus mai devreme că avem de-a face cu o tabletă, ceea ce înseamnă că toate componentele sunt înghesuite în spatele ecranului, nu sub tastatură ca la un laptop obișnuit. Asta ar putea crea probleme atunci când vine vorba despre temperaturi și răcire, dat fiind că și ecranul este o sursă destul de importantă de căldură, dar despre asta ceva mai târziu.

ROG Flow Z13 (1)

Până atunci, pot spune că îmi place cum arată ROG Flow Z13. La fel ca toate produsele producătorului, și Z13 adoptă un look de gamer înrăit, cu un splash de RGB de jur împrejurul bucății de sticlă transparentă prin care poți vedea o parte din componentele din interior. Dedesubt regăsim și un kickstand din metal prins cu niște balamale extrem de solide care își face treaba perfect și care e ușor de acționat.

Grosimea de un centimetru și jumătate este cam mare, așa cum este și greutatea de 1,2Kg, dar e de înțeles ținând cont de hardware-ul de sub capotă. Asta înseamnă că e destul de greu să folosești Z13 ca o tabletă obișnuită deoarece este destul de greu de ținut în mână pe perioade lungi de timp, deci în cea mai mare parte a timpului îl vei folosi pe birou, ca un laptop.

ROG Flow Z13 (1)

Dar este, totuși, o tabletă, lucru care este evident dacă ne uităm la situația camerelor: una pe față de 5MP cu Windows Hello și una pe spate de 13MP. Pentru că da, acum poți face poze în vacanță cu tableta ta de gaming de peste 2.000 de euro… de parcă ar face vreodată cineva asta. Calitatea pozelor este exact așa cum te-ai aștepta, și din punctul meu de vedere puteau să nici nu se obosească să pună o cameră pe spate.

Tastatura pe care o găsești în pachet dublează și ca husă pentru ecran și este decentă dar nimic mai mult. Cursa tastelor este extrem de scurtă, dar tastele în sine sunt suficient de mari încât să nu apeși mai multe din greșeală iar trackpad-ul, deși generos, nu este cel mai precis pe care l-am încercat. Întreg ansamblul se prinde magnetic de restul șasiului și e ok dacă ai de scris un mail rapid, dar nu aș recomanda tastatura asta pentru lucruri mai serioase.

Performanțe

Acum hai să lăsm asta la o parte și să discutăm despre ceea ce chiar ne interesează la produsul ăsta: performanța. Așa cum am spus mai devreme, varianta primită de noi la teste este cea de top cu AMD AI Max+ 395 cu 16 nuclee de CPU Zen 5 și nu mai puțin de 40 de Compute Units RDNA 3.5 pe GPU. Da, ai auzit bine, 40 de Compute Units, o valoare enormă. Ca să o punem în context, RX 7600XT, adică o placă video dedicată, are doar 32 de Compute Units, și țineți cont că vorbim despre aproape aceeași arhitectură, deci acele Compute Units sunt extrem de similare, dacă nu chiar identice.

ROG Flow Z13 (1)

Dar până să vedem dacă grafica integrată din AI Max+ 395 se descurcă bine în jocuri vreau să mai discutăm puțin și despre celelalte specificații, începând cu memoria RAM. Modelul primit de noi are 32GB DDR5, dar poți configura ROG Flow Z13 cu până la, vă țineți bine? 128GB RAM! Nu ai nevoie de atât pentru gaming asta-i clar, dar poți folosi tableta asta pe post de mașinărie de AI local. LLM-urile iubesc memoria VRAM a plăcii video, cu cât mai multă cu atât mai bine, iar în configurația maximă poți aloca până la 96GB doar pentru VRAM, deci dacă pe lângă gaming mai lucrezi și cu AI local, ăsta ar putea fi o variantă bună.

Dar nu știu câți dintre potențialii cumpărători ai acestui produs vor rula LLM-uri local pe tableta lor de gaming, deci să vorbim despre jocuri. Și vreau să reiau discuția despre GPU-ul integrat și să răspundem la întrebarea „e mai bună integrata de aici decât o placă video dedicată?” Well, nu chiar, și totul depinde aici de wați.

ROG Flow Z13 (1)

Pe scurt, în timp ce 7600XT poate trage din priză 190W singură, TDP-ul total al întregului chip (adică atât CPU cât și GPU) este de 120W în cazul lui Max+ 395. Și oricum ai da-o și orice i-ai face, fizica e fizică iar diferența asta de putere consumată este destul de mare. Asta se traduce în performanțe foarte bune în jocuri, dar sub cele pe care le poți obține cu o placă video dedicată, lucru care era de așteptat.

Cu toate astea, Ryzen AI Max+ 395 este de departe chipset-ul cu cea mai puternică grafică integrată din câte există, și nu am văzut în viața mea un APU să ruleze jocurile atât de bine. Ca să vă dau și niște numere, în Cyberpunk 2077 la rezoluție 1920 x 1200 de pixeli cu setările pe high și low ray-tracing am obținut 63fps cu FSR 3 pe Quality fără Frame Generation.

ROG Flow Z13 (1)

Și acum nu știu despre voi, dar mie mi se pare incredibil că te poți juca Cyberpunk cu ray tracing la peste 60 fps pe o tabletă de gaming cu grafică integrată. Dacă nu ești mulțumit cu atât poți activa și Frame Generation, care aduce rata de cadre pe secundă peste 110. Fără FSR de niciun fel am obținut 49fps, ceea ce este jucabil pentru unii dar sunt sigur că mulți dintre voi nu ați fi mulțumiți cu sub 60fps, mai ales într-un joc first-person cum e Cyberpunk. E de menționat aici că noi am alocat 16GB pentru VRAM din cei 32GB disponibili.

Lucrurile stau bine și în Black Myth Wukong, unde poți obține 125fps la setări medii cu FSR și Frame Generation pornite. Dacă urci detaliile până la setarea Cinematic, atunci rata de cadre scade în mod previzibil, dar tot se menține la o valoare sănătoasă de 51fps, iar în genul ăsta de joc mă pot mulțumi și cu atât. Să nu uităm că Bloodborne rulează la 30fps, și asta nu i-a oprit pe unii oameni din a-l numi cel mai bun action RPG din toate timpurile, tot ce contează e ca rata de cadre să fie stabilă, și nu am întâmpinat probleme de frametime pe Flow Z13.

ROG Flow Z13 (1)

Next up, în suita de teste avem și F1 2024, iar la rezoluția nativă a ecranului de 2560 x 1600 pixeli, cu setări maxime și FSR pe Quality am obținut 47fps. Dacă activezi și Frame Gen ajungi lejer peste 80, o performanță de-a dreptul lăudabilă pentru o tabletă cu grafică integrată.

Dacă nu prea te interesează jocurile și tot ce contează pentru tine este performanța procesorului, și aici stăm extraordinar. 26.000 de puncte în Cinebench R23 nu sunt de ici-colo, și sunt comparabile cu scorurile obținute de un Ryzen 9 5950X, un procesor high-end de desktop care, deși este o idee mai vechi, tot este un powerhouse în materie de productivitate. Tot aici merită spus și faptul că AI Max+ 395 are un NPU baban, de 50 TOPS. Asta înseamnă că tableta asta este compatibilă Copilot+, dacă te interesează așa ceva.

ROG Flow Z13 (1)

Este absolut impresionant ce au reușit cei de la AMD cu noul chip, și într-un șasiu cu ceva mai multă putere de răcire cred că s-ar fi descurcat și mai bine, dar e wow chiar și așa. Și dacă tot am menționat de asta, în ciuda șasiului înghesuit temperaturile nu au fost exagerat de mari. Sigur, 86 de grade Celsius pe CPU nu e o temperatură tocmai scăzută și câteodată mai există urme de throttle în special atunci când și sistemul este sub load complet atât pe CPU cât și pe GPU, dar mă declar mulțumit de cum se prezintă răcirea lui Flow Z13. În gaming nu vei avea aproape niciodată full load pe ambele componente, iar când doar GPU-ul e solicitat la maxim și procesorul mai puțin, sistemul de cooling de aici reușește în cea mai mare măsură să țină lucrurile sub control.

Display, baterie și altele importante

Acum că am văzut cum se descurcă în gaming, adică bine, hai să discutăm și despre ecranul pe care vei privi jocurile respective. Și aici avem prima mare dezamăgire a lui Flow Z13: ecranul din dotare este IPS și nu OLED. Bine, nu vreau să se înțeleagă că ecranul de aici ar fi prost, dar pentru mine un IPS nu o să fie niciodată comparabil cu un OLED, fie că vorbim despre telefoane, TV-uri sau tablete. Dacă ar fi după mine orice dispozitiv cu ecran ar avea un panou OLED, pentru că beneficiile legate de negrul absolut, contrastul infinit și timpul de răspuns de sub o milisecundă sunt imposibil de ignorat.

ROG Flow Z13 (1)

Nu e cazul și aici însă, și IPS-ul de pe Flow Z13 este ok dar nu senzațional. Are o rată de refresh de 180Hz, ceea ce mi se pare cam mică pentru gama de preț a acestei tablete. Laptop-uri cu prețuri similare vin deja cu ecrane de 240Hz, cu toate că nu te vei apropia nici măcar de 180fps în majoritatea jocurilor solicitante deci nu cred că e o problemă atât de mare.

Ce ar putea fi o problemă este strălucirea maximă de 500 de niți care, deși suficientă pentru a obține standardul HDR Dolby Vision, adevărul este că asta e o tabletă, deci e gândită să fie portabilă, deci o să o folosești pe afară. Și cum vine vara și soarele o să fie pe cer din ce în ce mai mult timp, ai putea avea dificultăți atunci când joci jocuri cu scene întunecate dacă te găsești la aer liber pe timp de zi. Nu e un capăt de țară, dar e ceva de luat în vedere dacă plănuiești să te joci mult în deplasare, adică fix scopul unei tablete de genul.

ROG Flow Z13 (1)

Fiind un dispozitiv portabil, e clar că avem și o baterie. Acumulatorul de pe Flow Z13 este mare, de 70WHr, ceea ce ar trebui să îți asigure o autonomie decentă dacă îl folosești pentru task-uri ușoare și dacă nu îl forjezi în jocuri. În plus, încărcătorul masiv de 200W menit să alimenteze bestia asta este mare, greu și îl vei simți atunci când îl cari în spate în ghiozdan.

Selecția de porturi nu e grozavă, dar îți faci treaba cu ea. Două USB-C și un singur USB-A mi se par cam puține, și aș fi apreciat încă un USB-A în special pentru mouse sau tastatură, dar e ok și așa. Pe lângă USB-uri mai ai și un HDMI 2.1 full sized, un port de încărcare, un slot pentru microSD pe care creatorii îl vor aprecia dar și un jack combo de căști+microfon.

ROG Flow Z13 (1)

Lipsa unui port ethernet i-ar putea deranja pe unii, dar cu suport complet pentru Wi-Fi 7, adică cel mai recent și mai rapid standard de internet fără fir, nu mă pot plânge. Dacă chiar îți trebuie un port pentru internet te poți folosi de un adaptor, dar din testele mele, dacă ai o rețea wireless cât de cât bine pusă la punct acasă nici nu vei avea nevoie de mai mult.

ROG Flow Z13 vine cu un SSD PCIe 4.0 de 1TB, ceea ce poate părea puțin dacă ne uităm la dimensiunile jocurilor din zilele noastre. La naiba, doar Call of Duty are pe la vreo 300GB, deci 1TB s-ar putea termina repede. Vestea bună este că ASUS au fost băieți cumsecade și nu au sudat SSD-ul pe placa de bază, deci îl poți schimba cu unul mai mare dacă dorești asta. Mi-ar fi plăcut să văd un slot în plus, în așa fel încât să nu renunți la SSD-ul deja existent, dar e ok și așa, mai ales că vorbim despre o tabletă cu nu foarte mult spațiu la interior.

ROG Flow Z13 (1)

Unde se simte destul de tare lipsa de spațiu la interior este în cazul difuzoarelor. Volumul produs este destul de mare, dar calitatea sunetului nu e tocmai strălucită, și la volum maxim mai ales distorsiunile sunt prezente din plin. E ok pentru un film sau un serial, acolo unde e important să auzi vocile actorilor, dar la muzică nu am fost dat pe spate, și sper ca generația următoare să îmbunătățească speța boxelor.

Concluzie

Înainte să dăm un verdict final, hai să vorbim și despre preț. Varianta testată de noi, cu AI Max+ 395, costă pe site-ul oficial ASUS 14.200 de lei, o foarte mare dacă iei în calcul nivelul de performanță oferit. Sigur, e mișto faptul că nu ai o placă video dedicată și că te poți juca mai serios și pe o soluție integrată, dar un laptop adevărat de gaming fie costă mai puțin pentru aceleași cadre pe secundă în jocuri, fie performează mult mai bine dacă prețul este similar.

ROG Flow Z13 (1)

Conform precomenzilor care se pot da acum pe internet, un laptop cu RTX 5080 costă tot pe acolo, și deși încă nu am testat un laptop cu noile plăci grafice de la NVIDIA, vă dau acum în scris că un astfel de model se va descurca mult mai bine în jocuri decât un Flow Z13, lucru care e de așteptat. Ok, deci nu e pentru gameri. Atunci pentru cine?

Un scenariu cât de cât plauzibil la care mă pot gândi este situația în care ai de rulat AI local la greu, și atunci cei până la 128GB RAM îți pot sări în ajutor. Dar să fim sinceri, cine își caută o tabletă pentru așa ceva? Poate că există câțiva fanatici care abia așteaptă să își comande unul, dar nu mi-aș ține respirația. În rest, Flow Z13 e cam mare și cam greu ca să poată să fie folosit pe post de tabletă, iar costul mare îl face o variantă inferioară laptopurilor de gaming dacă tot ce te interesează este să te joci în cele mai bune condiții.

ROG Flow Z13 (1)

Dacă îți place form factorul ăsta și vrei să ai cel mai puternic chipset mobil EVER, atunci poți să cumperi un Z13. Dacă nu ții morțiș să te bucuri de aceste bragging rights, atunci părerea mea e că mai bine te-ai orienta către un laptop tradițional. Până la urmă, și ăla e mare și greu, trebuie folosit în priză atunci când faci ceva serios pe el și obții ori performanțe mai bune, ori plătești mai puțin.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button