PC&Consoles

Review Zona IT tastatura mecanica Asus ROG Claymore Core

O tastatura de gaming este subiect de controversa pentru multi jucatori, piata scindand preferintele in acest moment, existand un standard acceptat ca fiind „ce trebuie”, unanim gamerii concluzionand ca tastaturile mecanice sunt cele mai bune in cazul partidelor online extrem de lungi. Beneficii sunt multe, dar gamerii prefera o viteza de raspuns foarte mare, egonomie, traditie si mai ales rezistenta.

Cateva lucruri pe care jucatorii de LOL sau CS le cer de la tastaturile lor, asta pentru ca in general, atunci cand meciurile devin mai agitate, ne mai varsam furie pe periferice, tastatura primind cativa pumni in … butoane. ROG Claymore Core indeplineste toate aceste cerinte si ofera si ceva in plus.

Asus au ajuns un intreg ecosistem. Acum produsele acestora nu mai sunt doar: „Niste placi de la Asus” sau doar „Niste periferice de la ROG”. Compania a plusat mult in imaginea sa si se vede cu ochiul liber, alegand sa dezvolte in jurul produselor un intreg ecosistem, legand in esenta produsele intre ele.

Am ales sa discutam mai intai despre optiunea de a lega produsele Asus intre ele, pentru ca este o noua metoda pe care multi producatori o abordeaza. Daca initial aceste legaturi erau doar de oridin estetic, acestea au facut incepand cu anul trecut pasul catre functional. ROG CLaymore pe langa sistemul de iluminare legat la RGB-ul placii video si cel al placii de baza, iti ofera hotkey-uri pentru overclock, asta daca ai o placa de baza de la Asus. In acest moment functioneaza doar pe seria de produse Aura Ready, dar pe viitor avem o certitudine ca Asus va implementa functia pentru toata gama ROG. In esenta poti sa sicronizezei atat efectele luminoase de pe placa de baza, video, tastatura sau carcasa, dar acestea pot indica si temperaturile de pe placa, reusind sa aduca acel „element” util de care aminteam mai devreme. Sincronizarea nu dureaza mult, cam 20 de secunde, iar dupa ce ai facut asta, urmeaza sa pierzi cel putin o ora pentru a te decide ce culoare urmeaza sa folosesti si cel efect luminos dintre cele noua disponibile.

Primul lucru pe care trebuie sa il adresam este faptul ca discutam despre o tastatura cu un layout traditional, cu exceptia enter-ului, care din pacate este mic, nu full size. Cu exceptia acestui mic neajuns, pentru unii cel putin, Claymore este o tastatura destul de versatila, adresandu-se unui spectru mult mai larg de clienti. Spunem asta pentru ca key-pad-ul se poate muta atat in partea dreapta, cat si in partea stanga, tastatura fiind modulara. Astfel, aceasta se adreseaza stangacilor si dreptacilor, sistemul de prindere al keypad-ului fiind si el surprinzator de practic. Poti asa sa plimbi tastatura dupa tine sau sa o aranjezi cum iti este mai usor, fiind in egala masura o tastura de gaming portabila, dar si una full frame pentru un gamer mai comod… care se joaca de acasa.

Vizual, seria ROG de tastaturi nu a dezamagit nici in trecut, in cazul de fata Claymore vine cu un design deschis, celebrele insertii digitale care au consacrat seria si un buton fizic pentru volum, dar nu in ultimul rand, un sasiu de aluminiu. Pentru a rezista la pumnii de care discutam mai devreme. Sunt foarte putin aspecte despre care ne putem plange din punct de vedere vizual, avand in vedere ca design-ul este o chestiune de gusturi, totusi noi putem indica faptul ca este foarte usor sa iti plimbi pe la LAN-uri tastatura datorita mufei USB detasabile.

Pana acum am fost imrpesionati de conectivitate, de layout, design si alte elemente, dar cu partea mecanica din tastatura cum ramane? Ei bine, Asus s-au gandit in cazul lui Claymoresa ofere cumparatorului o pleiada de switch-uri de unde pot alege, tastatura oferind switch-uri Cherry MX Red, Blue, Brown si Black, culorile reprezentand gradul de presiune pe care trebuie sa il exerciti pentru a actiona un buton. Evident exista tehnologie Anti-Ghosting, dar si certitudinea ca tastatura ta nu va crapa in viitorul apropiat, Asus garantand tastatura pana la 50 de milioane de apasari. Noi ne-am inteles foarte bine cu switch-urile MX Brown, tastatura comportandu-se extrem de bine indiferent de configuratia aleasa.  La care mai si adaugam ROG Armory, driver-ul universal Asus care ajuta gamerul sa isi selecteze configuratiile de butoane si culoarile.

Tot aici poti sa si setezi accelerarea butoanelor folosite mai des si rata cu care acestea se repeta, astfel, pentru cei mai exigenti, care au nevoie de o anumita apasare si actionare in functie de un interval de timp se vor bucura nespus la auzul acestei functii. Bine, poti sa transformi o tasta intr-un buton rapid fire, dar asta este o cu totul alta discutie. Adaugam aici profile pentru macro-uri, sase la numar daca il numaram si pe cel din fabrica, memorie interna pentru a retine setarile, dar si o serie de statistici menite sa iti imbunatateasca abilitatile in joc, astfel putand sa vezi unde sunt lacune si unde nu.

In concluzie, Rog Claymore ofera o alternativa acelora dintre voi care doresc o tastatura rezistenta, gandita pentru a indeplinii cele mai exigente cereri in materii de switch-uri si cu un driver care adreseaza o serie de elemente cheie pentru gameri. Nu este o tastatura pentru toata lumea, pretul putand sa intoaca de la raft cativa cumparatori. Totusi, design-ul, integrarea cu ecosistemul ROG, selectia de switch-uri si atentia la detalii recomanda acest model, care in caz de apocalipsa zombie poti sa fi sigur ca o poti folosi pe post de arma alba.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

14 comentarii

  1. Aceleasi switch uri mediocre de 5 ani. Cea mai buna tastatura este modelul logitech cu switch uri romer-g ,nu cele red .prefer 6gv2 steelseries ,veche dar peste marketingul de la Rog.

  2. Cred ca ajungem in 2020 si tot aceleasi switch uri avem,la alte periferice,tehnologia creste de la an la an cu ceva mai nou,cu ceva mai precis si rapid insa cei de mx cherry stagneaza cu aceleasi switch uri de 5 ani care au maxim 1.9mm puct de apasare pe cand romer g au 1.5mm si cu 25% mai rapide.
    Vrem ceva simplu,nu chroma cum se obinuieste acum,taie ochiul la fraeri si o cumpara ca au luminite. Doar cativa producatori mai se tin de treaba si acestia ar fi: steelseries cu mx 500,m400,model identic cu 6gv2 doar difera switch urile,simple fara nspemii de culori. Zowie si cooler master. Daca si asus au facut tastaturi de gaming,ma mira faptul ca le voi vedea la vreo echipa de cs go precum navi,sk,virtus..etc la fel si la lol/dota. Nu o sa v3deti tastaturi de la asus niciodata,poate in romania la vreun lan intr un Mall=))unde sunt butonate de toti anonimii dupa strada .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button